Az orvos válaszol: a kismamáknak tényleg távol kell magukat tartani a macskáktól?

HelloVidék   
  Megosztom
Az orvos válaszol: a kismamáknak tényleg távol kell magukat tartani a macskáktól?

Rengeteg kérdés és tévhit kering a világhálón azzal kapcsolatban, hogy a várandós anyukáknak távol kell-e tartaniuk magukat a macskáktól. Dr. Kovács Ilona, a Duna Medical Center allergológusa segítségével összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot és lerántottuk a leplet néhány tévhitről.

Mi az a toxoplazmózis?

A toxoplasmosis kórokozója világszerte elterjedt, így az emberek nagy hányada már átesett a fertőzésen. A többség rendszerint szennyezett étel, ital fogyasztásával, vagy a macskafélék ürülékében található kórokozók által fertőződik meg, melyek belégzéssel juthatnak a szervezetbe, például abban az esetben, ha kiürítjük a macskaalmot. A betegség a legtöbb esetben észrevétlen marad, csupán 10-20%-ban okoz tüneteket. Súlyosabb fertőzésnél láz, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás jelentkezik, de agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Ha terhesség alatt alakul ki a fertőzés, az akár súlyosan károsíthatja a magzat fertőződését. Legrosszabb esetben a betegség vetéléshez, halvaszületéshez, vagy újszülöttkori agyvelőgyulladáshoz vezet. Következménye lehet továbbá az újszülött vízfejűsége, illetve okozhatja a szem ér- és ideghártyájának gyulladását.

Ha babát tervezünk, el kell ajándékoznunk a macskát?

Akinek már volt macskája a terhességet megelőzően, annak érdemes egy vérvizsgálatot végeznie annak megállapítására, hogy átesett-e a fertőzésen. A diagnózis felállításához a vérben termelődött ellenanyagokat mutatják ki. Amennyiben a fertőzés egy korábbi életszakaszban lezajlott, a megfelelő óvintézkedések mellett a macskát nem szükséges elajándékozni. Fontos azonban odafigyelni a gondos takarításra, és hogy az ürüléke ne érintkezzen a kismamával. Ha valaki nem esett át a fertőzésen, javasolt új gazdát keresnie a macskának.

A terhesség alatt az immunrendszer legyengülése fogékonnyá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Emiatt nem tanácsos állatokat tartani a hálószobában és egy ágyban aludni a macskával. Az állatokkal való érintkezés után, legyen szó etetésről, vagy simogatásról, alapos kézmosás és ruhaváltás ajánlott. Ha a házi kedvenc a terhesség ideje alatt is velünk marad, célszerű gondos bolhairtást végezni nála. Dr. Kovács Ilona arra figyelmezet, hogy a kismamáknak az óvintézkedések mellett is oda kell figyelnünk bizonyos tünetekre és azokat tapasztalva minél előbb szakorvoshoz kell fordulniuk. Ilyen tünetek a légúti megbetegedések, a lázas állapot, a nyirokcsomó duzzanat, a bőrelváltozások, a torokfájás és a torokkaparás.

Ha már megszületett a baba

A három évnél fiatalabb kisgyerekek mellett sem lankadhat a figyelmünk, hiszen a megfelelő higiénés szabályok betartása mellett is kialakulhat egy-egy fertőzés. A kisgyermekek esetében a legtöbb esetben először a légúti tünetek jelentkeznek, elhúzódó köhögés, nátha és tüsszögés. Emellett figyelnünk kell a végtagokon, a nyaki hajlatban és a fül mögött megjelenő kiütésekre, amelyek egyértelműen jelzik egy fertőzés kialakulását. Ügyeljünk arra, hogy az éles, törékeny tárgyakhoz hasonlóan, a macskaalmot és kedvencünk holmiját, játékait is olyan helyre tegyük, ahol a gyermek nem fér hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

várandósság

család

életmód

macska

cica