Bejelentették: milliókat kapnak ajándékba a magyar családok - 7 pontos csomag jön

HelloVidék   
  Megosztom
Bejelentették: milliókat kapnak ajándékba a magyar családok - 7 pontos csomag jön

7 pontos, családvédelmi akciótervet jelentett be vasárnap délután tartott évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Mint fogalmazott, "mindenki arra számít, hogy a világgazdaság lehűl és lassul, nekünk vannak erre válaszaink: nem engedjük el a vezérfonalunkat, nem adjuk fel a tervünket, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladja az európai átlagot. Ha a többiek lassulnak, mi a kanyarban előzünk majd." Orbán Viktor, felvezetve a 7 pontos akciótervet azt is hozzátette: "Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek. Ha beletörődünk, hogy nem tudjuk biológiailag fenntartani magunkat, azzal elismerjük, hogy magunknak sem vagyunk fontosak. Akkor miért lennénk másnak fontosak?"

Ahogyan az várható volt, Orbán Viktor előállt a demográfiai csomaggal, ami a gyerekvállalás ösztönzését célozza. A Portfolio elemzői véleménye szerint a bejelentett intézkedések első ránézésre is jelentős költségvetési forrást megmozgató döntések, amelyek akár valóban hozzájárulhatnak a kormány céljához. Erre nagy szükség is van, hiszen a nők gyerekvállalási kedve az eddigi erőfeszítések ellenére harmadik éve stagnál, az 1,5-ös termékenységi ráta pedig nagyon messze a van a kormány által célul kitűzött 2,1-es értéktől - írják.

A 7 pontos családvédelmi akcióterv elemei:

  • Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik; a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás harmadát elengedik; a harmadik gyermeknél pedig a maradék tőketartozást is elengedik.
  • Bővül a CSOk kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Illetve heteken belül jön a falusi emberekre szabott CSOK is, ennek részleteit később ismertetik.
  • Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállalnak át a jelzáloghitelből.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.
  • Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a legalább 3 gyermekes családoknak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak.
  • Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, amiből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
  • Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek.

A miniszterelnök emellett bejelentette, hogy 200 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre. Orbán Viktor elmondta, ebbe az összegbe beleértik a budapesti centrumkórházak fejlesztését is. Sőt, a miniszterelnöki bejelentés szerint megreformálnák a középiskolai nyelvoktatást is, aminek keretében a diákok 2x2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, aminek költségét a kormány állja majd.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy ilyen program tipikusan a belső keresletet pörgeti fel. Ennek következménye a lakossági fogyasztás (és a beruházások) növekedése, amivel párhuzamosan a GDP, az infláció és az import is kaphat egy lökést. A pontos hatásokat illetően viszont számításokra van szükség. Elsőre csupán annyit mondhatunk, hogy éves szinten hozzávetőleg 50 ezer házasság köttetik, a 10 millió forint hitel (amennyiben mindenki igénybe veszi) az 500 milliárd forintnyi kiadást jelentene. Ez még akkor is nagyon sok pénz a gazdaságban, ha felső becslésnek számít, és néhány feltétel (első házasság, 40 év alatti nők stb.) nyilván szűkíti kört. Sok múlik azonban a kondíciókon: például egyelőre nem tudjuk, hogy a kölcsön mire fordítható, milyen futamidővel, kamattal ketyeg. Ez az ösztönzés szempontjából is fontos: ha kevesek számára csábító a hitel, kisebb lehet a gyerekvállalási kedv javulása is. Azt sem tudjuk, hogy a kölcsön később is felvehető-e, vagy csak a házasságkötés pillanatában. A házasodók gyakran nincsenek abban az élethelyzetben, hogy szükségük lenne ekkora kölcsönre. A részletek tehát roppant fontosak a program megítélése szempontjából

- fűzte hozzá elemzői véleményében a Portfolio.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

orbán viktor

család

családvédelem

csok

családtámogatás

gyermekvállalás

falusi csok települések listája