Durva: évről évre egyre több magyar gyerek tűnik el

Világgazdaság   
  Megosztom
Durva: évről évre egyre több magyar gyerek tűnik el

Több ezren tűnnek el évente Magyarországon és a kétharmaduk fiatalkorú. Az eltűnt személyek számát jelentősen befolyásolja azoknak a fiataloknak a száma, akik állami intézményekből szöknek meg. A szökésnek számos oka lehet a családon belüli erőszaktól egészen a bizonyítványosztástól való félelemig.

Ha a rendőrségi felkutatás 10 nap alapján sem sikeres, akkor számít valaki eltűnt személynek. Akár szabad akaratából szöknek el a fiatalok, akár bűncselekmény áldozatává válnak, az eltűnt személyek közé soroljuk őket. A legtöbb fiatal Magyarországon szabad akaratából távozik, sokan egyszerű kalandvágyból, mások fizika vagy lelki problémák miatt.

Az eltűnt személyek száma jelentősen nőtt az elmúlt 5 évben, és ez igaz a fiatalkorúak aránya. A rendőrségi körözési adatok alapján 18 éven aluli személyek közül 2012-ben 11 712-en tűntek el, addig 2017-ben ez a szám 19 600-ra emelkedett.

Ők rendszerint nem a családjuktól, hanem állami intézményekből csellengenek el, és egy hónapon belül megkerülnek

mondta el Matuska Rita, az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány kommunikációs munkatársa. Nyomtalanul átlagosan csak 100-200 gyerek tűnik, a csellengők 95%-a rövid időn belül előkerül.

Az Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezésre jött létre Magyarországon is a "tejesdoboz akció" amerikai mintára. Az eltűnt fiatalkorúak fényképe kikerül a tejesdobozokra, más fontos információkkal együtt, amelyek megkönnyítik a keresést. Tavaly prevenciós előadássorozatot is indítottak Vigyázz Rám! címmel, amely során pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek, rendőrségi dolgozók és az alapítvány munkatársai együttesen hívják fel a csellengés veszélyeire, a kiváltó okokra és a megelőzés fontosságára a figyelmet.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy egy rokonunk, ismerősünk eltűnt, a bejelentéssel való késlekedés az egyik leggyakoribb hiba. Mivel az eltűnések során az első pár óra a legkritikusabb, azonnal jelentsük be az eltűnést a rendőrség 112-es általános segélyhívó számán, vagy hívjuk a Kék Vonal segélyszervezet 116 000-ás számát, mely kifejezetten gyerekek eltűnésének bejelentésére szolgál.

Amit még azonnal érdemes megtennünk, hogy beszélünk az eltűnt személy barátaival és családjával, mert minden információ fontos lehet. Ha lehetőségünk van rá, ellenőrizzük, vitt-e magával útlevelet, más iratokat, esetleg hiányoznak-e kedvenc ruhái. Ha hozzáférésünk van, ellenőrizzük történt-e az eltűnése óta pénzfelvétel a bankszámlájáról, és ha igen, mikor és hol.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyerek

eltűnés