Durva: évről évre egyre több magyar gyerek tűnik el

Világgazdaság   
  Megosztom
Durva: évről évre egyre több magyar gyerek tűnik el

Több ezren tűnnek el évente Magyarországon és a kétharmaduk fiatalkorú. Az eltűnt személyek számát jelentősen befolyásolja azoknak a fiataloknak a száma, akik állami intézményekből szöknek meg. A szökésnek számos oka lehet a családon belüli erőszaktól egészen a bizonyítványosztástól való félelemig.

Ha a rendőrségi felkutatás 10 nap alapján sem sikeres, akkor számít valaki eltűnt személynek. Akár szabad akaratából szöknek el a fiatalok, akár bűncselekmény áldozatává válnak, az eltűnt személyek közé soroljuk őket. A legtöbb fiatal Magyarországon szabad akaratából távozik, sokan egyszerű kalandvágyból, mások fizika vagy lelki problémák miatt.

Az eltűnt személyek száma jelentősen nőtt az elmúlt 5 évben, és ez igaz a fiatalkorúak aránya. A rendőrségi körözési adatok alapján 18 éven aluli személyek közül 2012-ben 11 712-en tűntek el, addig 2017-ben ez a szám 19 600-ra emelkedett.

Ők rendszerint nem a családjuktól, hanem állami intézményekből csellengenek el, és egy hónapon belül megkerülnek

mondta el Matuska Rita, az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány kommunikációs munkatársa. Nyomtalanul átlagosan csak 100-200 gyerek tűnik, a csellengők 95%-a rövid időn belül előkerül.

Az Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezésre jött létre Magyarországon is a "tejesdoboz akció" amerikai mintára. Az eltűnt fiatalkorúak fényképe kikerül a tejesdobozokra, más fontos információkkal együtt, amelyek megkönnyítik a keresést. Tavaly prevenciós előadássorozatot is indítottak Vigyázz Rám! címmel, amely során pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek, rendőrségi dolgozók és az alapítvány munkatársai együttesen hívják fel a csellengés veszélyeire, a kiváltó okokra és a megelőzés fontosságára a figyelmet.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy egy rokonunk, ismerősünk eltűnt, a bejelentéssel való késlekedés az egyik leggyakoribb hiba. Mivel az eltűnések során az első pár óra a legkritikusabb, azonnal jelentsük be az eltűnést a rendőrség 112-es általános segélyhívó számán, vagy hívjuk a Kék Vonal segélyszervezet 116 000-ás számát, mely kifejezetten gyerekek eltűnésének bejelentésére szolgál.

Amit még azonnal érdemes megtennünk, hogy beszélünk az eltűnt személy barátaival és családjával, mert minden információ fontos lehet. Ha lehetőségünk van rá, ellenőrizzük, vitt-e magával útlevelet, más iratokat, esetleg hiányoznak-e kedvenc ruhái. Ha hozzáférésünk van, ellenőrizzük történt-e az eltűnése óta pénzfelvétel a bankszámlájáról, és ha igen, mikor és hol.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyerek

eltűnés