Emelkedhet a tankötelezettség korhatára

hvg.hu   
  Megosztom
Emelkedhet a tankötelezettség korhatára

Nem sikerült vonzóvá tenni a szakképzést, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb változásokat vezetne be a rendszerben - írja a hvg.hu.

Az innovációs tárca számára készült szakértői háttéranyag alapján ismét átszabnák a szakképzés rendszerét. Az új információk szerint 16 évről 17 évre emelnék a tankötelezettség korhatárát.

A Szakképzés 4.0 című anyagban azt a célt határozzák meg, hogy "Magyarország 2030-ra Európa első 5 olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni". A készítők szerint ehhez jól képzett munkaerő is szükséges, azonban a középfokú oktatásban a szakközépiskolák és szakgimnáziumok népszerűsége csökken.

Ezeket a lépéseket tervezhetik annak érdekében, hogy a túl magas keretszámmal rendelkező gimnáziumok ne szívják el a szakgimnáziumok elől a diákokat:

  • megújítanák az állami szakképző intézményeket a 10 éves időszakra kidolgozott "21. századi szakképző iskola" fejlesztési programmal, amelyre évente 50 milliárd forintot költenének.
  • orientációs évfolyamokat indítanának azok számára, akik az általános iskolából kompetenciahiányokkal, bizonytalan szakmaválasztással lépnének be a szakképzésbe.
  • az általános iskolából kihullók számára műhelyiskolákat, továbbá szakképzési roma szakkollégiumokat hoznának létre.
  • megújítanák az ösztöndíjrendszert, hogy a diákok "a gazdaság szempontjából fontos" szakmákat válasszák.
  • a szakgimnáziumokat technikummá neveznék át, a technikusi képzést pedig 5 évessé tennék.
  • a 12. év végén a 4 kötelező közismereti tárgyból tennének érettségit a diákok, nem kellene 5. választható tantárgyból levizsgázniuk. Az 13. év végén tett szakmai vizsga lenne egyben az ötödik érettségi tárgy.
  • speciális életpályamodellt alakítanának ki a szakképzésben dolgozó oktatók számára, akiknek a jövedelme átlagosan 30 százalékkal marad el a piaci bérektől.

Frissítés:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Fősztálya az alábbi közleményt adta ki a témában:

"A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az új szakképzési stratégia kormány elé kerülő változata nem tartalmazza a tankötelezettség 17 éves korra emelését. A tervezett szabályozás középpontjában nem az életkor van, hanem az a cél, hogy minden fiatal szakmai képzettséggel lépjen ki az iskolarendszerből. A gazdasági növekedéshez kapcsolódóan új munkaerő-piaci helyzet alakult ki, hiány van a jól képzett szakemberekből. Erre a kihívásra egy rendszerszintű átalakítás tud választ adni, ezért készül az új szakképzési stratégia."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oktatás

tankötelezettség

iskola