Halálos kór fenyegeti a házi kedvenceket: három megyében súlyos a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Halálos kór fenyegeti a házi kedvenceket: három megyében súlyos a helyzet

Szopornyica fertőzéstől félnek a kutyatartók. Az internetes fórumokon szinte pánikhelyzet alakult ki a gazdák körében. Szakértők szerint Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében valóban több megbetegedést jeleztek és van olyan menhely, amit le kellett zárni. Azok a házi kedvencek, akiket kombinált szérummal is rendszeresen oltanak, nagyon ritkán kapják el a betegséget - írja az atv.hu.

Egy intenzív lázas periódus alakul ki, ezen kívül felső légúti tüneteket produkálhatnak ezek az állatok, illetve idegrendszeri tüneteket, de lehet gasztroenterológiai tünet is

- sorolta az ATV-nek a szopornyica legjellegzetesebb tüneteit Jandó Tamás állatorvos, aki szerint a betegség lefolyása igen eltérő, ugyanis az állat immunrendszerétől függ. Hozzátette:

A szopornyica megbetegedéssel ritkán találkoznak az állatorvosi rendelőkben, a vírus inkább a menhelyeken és a tenyészetekben terjed. Az ország egyik legnagyobb állatotthonában, a Noéban 2012-ben söpört végig egy szopornyica járvány, azonban szigorú karanténozással és oltási programmal megfékezték a betegség terjedését.

Az állatotthon szóvivője, Schneider Kinga szerint nincs ok a pánikra, bár országosan több megbetegedésről van tudomásuk, vészhelyzet még nem alakult ki. A szóvivő szerint az a legfontosabb,hogy mindenki figyeljen oda a saját kutyájára.

Nagyon-nagyon rossz az oltási kultúra ma Magyarországon, tehát nagyon kevés kutya az, aki rendelkezik megfelelő védőoltásokkal. Ugye kötelező csak és kizárólag a veszettség oltás, ebben sem állunk jól, de az egyéb fertőző betegségekre, például a szopornyicára, parvo-ra és egyéb dolgokra viszont még rosszabb a helyzet

– magyarázta a szakember. Az állatvédők és az állatorvosok azt javasolják, hogyha ismeretlen a kutya előélete, akkor akár még felnőtt korban is érdemes újra beadatni az alap oltási programot és immunizálást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

szopornyica

fertőzés

betegség

kór