Halálos kór fenyegeti a házi kedvenceket: három megyében súlyos a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Halálos kór fenyegeti a házi kedvenceket: három megyében súlyos a helyzet

Szopornyica fertőzéstől félnek a kutyatartók. Az internetes fórumokon szinte pánikhelyzet alakult ki a gazdák körében. Szakértők szerint Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében valóban több megbetegedést jeleztek és van olyan menhely, amit le kellett zárni. Azok a házi kedvencek, akiket kombinált szérummal is rendszeresen oltanak, nagyon ritkán kapják el a betegséget - írja az atv.hu.

Egy intenzív lázas periódus alakul ki, ezen kívül felső légúti tüneteket produkálhatnak ezek az állatok, illetve idegrendszeri tüneteket, de lehet gasztroenterológiai tünet is

- sorolta az ATV-nek a szopornyica legjellegzetesebb tüneteit Jandó Tamás állatorvos, aki szerint a betegség lefolyása igen eltérő, ugyanis az állat immunrendszerétől függ. Hozzátette:

A szopornyica megbetegedéssel ritkán találkoznak az állatorvosi rendelőkben, a vírus inkább a menhelyeken és a tenyészetekben terjed. Az ország egyik legnagyobb állatotthonában, a Noéban 2012-ben söpört végig egy szopornyica járvány, azonban szigorú karanténozással és oltási programmal megfékezték a betegség terjedését.

Az állatotthon szóvivője, Schneider Kinga szerint nincs ok a pánikra, bár országosan több megbetegedésről van tudomásuk, vészhelyzet még nem alakult ki. A szóvivő szerint az a legfontosabb,hogy mindenki figyeljen oda a saját kutyájára.

Nagyon-nagyon rossz az oltási kultúra ma Magyarországon, tehát nagyon kevés kutya az, aki rendelkezik megfelelő védőoltásokkal. Ugye kötelező csak és kizárólag a veszettség oltás, ebben sem állunk jól, de az egyéb fertőző betegségekre, például a szopornyicára, parvo-ra és egyéb dolgokra viszont még rosszabb a helyzet

– magyarázta a szakember. Az állatvédők és az állatorvosok azt javasolják, hogyha ismeretlen a kutya előélete, akkor akár még felnőtt korban is érdemes újra beadatni az alap oltási programot és immunizálást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

szopornyica

fertőzés

betegség

kór