Könnyebb álláskeresés: újabb három megyére terjesztették ki a munkaerőpiaci programot

HelloVidék   
  Megosztom
Könnyebb álláskeresés: újabb három megyére terjesztették ki a munkaerőpiaci programot

Újabb három megyére, Nógrádra, Hevesre és Jász-Nagykun-Szolnokra terjeszti ki a Pénzügyminisztérium (PM) az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak hatékonyabb elhelyezkedését célzó programját - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A kormányhivatalok munkaerő-közvetítését javító program az eddigi tapasztalatok alapján eredményes, a korábban bevont három megyében - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén - mintegy 5500 álláskeresőt és közfoglalkoztatottat sikerült kihelyezni a vállalkozásokhoz, ami Hajdú-Bihar megyében ötszöröse, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint a duplája volt a korábbiaknak, írja a Profitline.

A kormány céljai között szerepel, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában, ezért a programot fokozatosan, az egész országra ki kívánják terjeszteni jövő év tavaszáig.

A program célja, hogy a munkaügyi hivatalok a korábbinál hatékonyabb segítséget nyújtsanak a pályakezdőknek, kisgyermekes anyáknak, közfoglalkoztatottaknak, valamint álláskeresőknek. A tárca törekszik a foglalkoztatási hivatalok és a vállalatok közötti kapcsolat erősítésének segítésére, valamint szeretne egy naprakészebb munkaügyi térképpel rendelkezni, jobban ismerni a cégek igényeit, segíteni az üres munkahelyek betöltésében.

Mostanra a foglalkoztatáspolitikának nem a munkanélküliségi ráta jelenti a kihívást, hanem az erős munkaerőkereslet.. A kormány erre reagálva, és a növekedés ütemének fenntartása érdekében törekszik az oktatás, szakképzés, duális képzés további elterjesztésére, mondta el Varga Mihály, pénzügyminiszter

A 2010 óta eltelt időszakban Magyarország a foglalkoztatás növekedését tekintve régiós összevetésben az első, uniós szinten a harmadik helyen áll, tudatta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által csütörtökön közzétett legfrissebb foglalkoztatottsági adatokról.

Magyarország a foglalkoztatást tekintve is egyre jobban teljesít, a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan az év ezen időszakában, mint most. A foglalkoztatási ráta 14 százalékkal nőtt Magyarországon 2010 és 2018 között, eléri a 70 százalékot és kedvezőbb az uniós átlagnál, mondta el a pénzügyminiszter.

A versenyszférában volt a legmagasabb a munkába lépők számának a növekedése az elmúlt egy évben, 80 ezerrel nőtt a versenyszféra munkavállalóinak a száma. Ez azt mutatja, hogy 2010 óta több mint 800 ezerrel nőtt a munkába állók száma, a versenyszférán belül 670 ezerrel többen tudtak elhelyezkedni. A közfoglalkoztatásban lévők száma jelentősen csökkent, az elmúlt egy évben 39 ezerrel, ami azt jelzi, hogy egyre többen lépnek át az elsődleges munkaerőpiacra. A munkanélküliek száma 2010 óta harmadára, 168 ezerre csökkent a friss statisztikai adatok szerint. A munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 3,6 százalékra esett vissza, ami 7,9 százalékos csökkenést jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munka

munkaerőpiac

nógrád

heves

jász-nagykun-szolnok megye