Ledobták a cukiságbombát: videón a Szegedi Vadaspark új sztárja

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ledobták a cukiságbombát: videón a Szegedi Vadaspark új sztárja

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a gondozóitól a Basa nevet kapó csődör első lépéseinek a látogatók is tanúi lehettek - közölte Veprik Róbert igazgató csütörtökön.

Az egykor a bajmóci állatkertből Szegedre érkezett tevekanca, Kata március 21-én problémamentesen hozta világra kicsinyét. Bár a csikó kicsit nehezen kezdett el enni, így a gondozóknak segédkezniük kellett, a hétvégétől anyja már önállóan is tudja táplálni.

Kétféle teve él a Földön, az egypúpú (Camelus dromedarius) Afrikában, a kétpúpú (Camelus bactrianus) Ázsiában, Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön, Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás, mint Közép-Európában.

Az anya egy utódnak ad életet 13 havi vemhesség után, a csikóját egy-másfél éves koráig neveli. Sokáig úgy vélték, hogy a kétpúpú tevék Belső-Ázsiában honos vad ősei már ki is pusztultak, hasonlóan a vadlóhoz, azonban sikerült a kritikusan veszélyeztetett faj néhány kisebb populációját felfedezni, számuk összesen 950 egyedre tehető.

A tevék a Szegedi Vadaspark látogatóinak kedvencei közé tartoznak, többször születtek is már csikók az állatkertben. Akadt köztük olyan, amely - hogy szokja az emberek közelségét - gondozója vezetésével sétákat tett a vadaspark útjain.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

teve

szeged

cuki

tevecsikó

basa

állatkert

állatpark

vadaspark