Hivatalos: gyermekveszélyeztetésnek minősülhet az oltásellenesség

Index   
  Megosztom
Hivatalos: gyermekveszélyeztetésnek minősülhet az oltásellenesség

Elutasította az Alkotmánybíróság azt a panaszt, amit egy oltásellenes szülő nyújtott be. Az Alkotmánybíróság határozatban mondta ki: amennyiben a gyermek számára a kötelező védőoltást jogszerű indok nélkül tagadják meg, korlátozható a neveléshez fűződő jog - írja az Index.

A portál szerint a konkrét eset nem volt nyilvános, ugyanis a beadványozó névtelenséget kért. Az ismert információk szerint a szülők a 2015-ben született gyermekük esetében visszautasították a védőnői szolgáltatásokat és az oltásokat. Az alkotmánybírósági érvelés szerint

A szülő lelkiismereti és vallásszabadságának sérelmére hivatkozott a beadványban. Az Alkotmánybíróság szerint akár még a családból történő kiemelés is alkotmányos lehet, ha a szülő megtagadja a hatóságokkal való együttműködést és magatartása súlyosan veszélyezteti a gyermek érdekeit. Az Alkotmánybíróság hozzátette, hogy csak ideiglenes lehet a szülők nevelési jogának elvonása.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oltás

család

gyermekvédelem

kiskorú

veszélyeztetés

oltásellenesség

alkotmánybíróság

döntés