Nem csupán álom: létezik a duplanyugdíj, de komoly feltételei vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csupán álom: létezik a duplanyugdíj, de komoly feltételei vannak

Előfordul a határ mentén, hogy nyugdíjasként kezd el valaki átjárni Ausztriába dolgozni. Így elvileg plusznyugdíjat szerezhet az osztrákoktól a hazai ellátása mellé, de ennek több feltétele is van - hívja fel a figyelmet cikkében a Kisalföld.

Elvileg nyugdíjasként is szerezhet osztrák nyugdíjat egy magyar, de ennek sok feltétele van. Fontos tudni, hogy aki magyar nyugdíjat kapva dolgozik Ausztriában, annak mindenképp be kell jelentenie ezt a hazai nyugdíjfolyósítónál, mivel az ilyen helyzetben szerezhető jövedelemhatárt nem lépheti túl. Ha ezt a bejelentést valaki elmulasztotta, ellenőrzést akkor is folytathat esetében a nyugdíjfolyósító. Ha annak folyamán szabálytalanságot talál, akkor a nyugdíjasnak pénzt kell visszafizetnie a folyósítónak.

Az, hogy mennyi nyugdíjat lehet kapni Ausztriából, attól függ, mennyi bért kap a munkavállaló jelenleg, milyen formában foglalkoztatják, milyen a munkaviszonya, vonnak-e tőle például nyugdíjjárulékot. Ha minden feltételnek megfelel, és több évig dolgozik az osztrákoknál, akkor is csak alacsony összegre számíthat.

Ha később beadja emiatti igénylését, a konkrét esetben vizsgálhatják, hogy az Európai Unió melyik tagállamában él, ott és Ausztriában mennyi a nyugdíj mellett szerezhető jövedelem értékhatára, keletkezett-e adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége pluszban bármelyik tagállamban. Előzetesen a magyar és az osztrák nyugdíjfolyósítónál, a társadalombiztosítási szerveknél lehet kérni részletesebb, pontosabb felvilágosítást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

ausztria

nyugdíjas