Nem csupán álom: létezik a duplanyugdíj, de komoly feltételei vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csupán álom: létezik a duplanyugdíj, de komoly feltételei vannak

Előfordul a határ mentén, hogy nyugdíjasként kezd el valaki átjárni Ausztriába dolgozni. Így elvileg plusznyugdíjat szerezhet az osztrákoktól a hazai ellátása mellé, de ennek több feltétele is van - hívja fel a figyelmet cikkében a Kisalföld.

Elvileg nyugdíjasként is szerezhet osztrák nyugdíjat egy magyar, de ennek sok feltétele van. Fontos tudni, hogy aki magyar nyugdíjat kapva dolgozik Ausztriában, annak mindenképp be kell jelentenie ezt a hazai nyugdíjfolyósítónál, mivel az ilyen helyzetben szerezhető jövedelemhatárt nem lépheti túl. Ha ezt a bejelentést valaki elmulasztotta, ellenőrzést akkor is folytathat esetében a nyugdíjfolyósító. Ha annak folyamán szabálytalanságot talál, akkor a nyugdíjasnak pénzt kell visszafizetnie a folyósítónak.

Az, hogy mennyi nyugdíjat lehet kapni Ausztriából, attól függ, mennyi bért kap a munkavállaló jelenleg, milyen formában foglalkoztatják, milyen a munkaviszonya, vonnak-e tőle például nyugdíjjárulékot. Ha minden feltételnek megfelel, és több évig dolgozik az osztrákoknál, akkor is csak alacsony összegre számíthat.

Ha később beadja emiatti igénylését, a konkrét esetben vizsgálhatják, hogy az Európai Unió melyik tagállamában él, ott és Ausztriában mennyi a nyugdíj mellett szerezhető jövedelem értékhatára, keletkezett-e adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége pluszban bármelyik tagállamban. Előzetesen a magyar és az osztrák nyugdíjfolyósítónál, a társadalombiztosítási szerveknél lehet kérni részletesebb, pontosabb felvilágosítást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

ausztria

nyugdíjas