Veszélyben vannak a magyar gyerekek: elfogyott a védőoltás

infostart.hu   
  Megosztom
Veszélyben vannak a magyar gyerekek: elfogyott a védőoltás

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, június 17-ig, gyártási gond miatt – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisából. A Rotarix-vakcina beadatását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, szájon át adható, két adagban, amelyek között négy hétnek kell eltelnie – írja az Infostart.

Ha az első oltás után négy héttel adagját nem tudják beadni a kétadagos oltás második részét, nem lenne megfelelő a védettség, bár ez annak függvénye, mennyi idő telik el, mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Mindkét féle oltóanyagot 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni, az egyiket 6, a másikat 8 hónapig be is kell fejezni, az ajánlott kezdés pedig a 2-3 hónapos kor, mondta el az elnök.

Tartós hiány esetén egyes babák eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy megkapják az oltást. Bár a vakcina nem kötelező, a rotavírus gyakori kórokozó, ami magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz. Következménye csecsemőknél akár órákon belül megmutatkozhat, ilyenkor folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás következhet be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

védőoltás

gyerekek

oltás

egészség

egészségügy

vakcina

rotavírus

vírus