Veszélyben vannak a magyar gyerekek: elfogyott a védőoltás

infostart.hu   
  Megosztom
Veszélyben vannak a magyar gyerekek: elfogyott a védőoltás

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, június 17-ig, gyártási gond miatt – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisából. A Rotarix-vakcina beadatását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, szájon át adható, két adagban, amelyek között négy hétnek kell eltelnie – írja az Infostart.

Ha az első oltás után négy héttel adagját nem tudják beadni a kétadagos oltás második részét, nem lenne megfelelő a védettség, bár ez annak függvénye, mennyi idő telik el, mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Mindkét féle oltóanyagot 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni, az egyiket 6, a másikat 8 hónapig be is kell fejezni, az ajánlott kezdés pedig a 2-3 hónapos kor, mondta el az elnök.

Tartós hiány esetén egyes babák eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy megkapják az oltást. Bár a vakcina nem kötelező, a rotavírus gyakori kórokozó, ami magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz. Következménye csecsemőknél akár órákon belül megmutatkozhat, ilyenkor folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás következhet be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

védőoltás

gyerekek

oltás

egészség

egészségügy

vakcina

rotavírus

vírus