Döntöttek: itt vannak a nagyszülői gyed részletei

Pénzcentrum   
  Megosztom
Döntöttek: itt vannak a nagyszülői gyed részletei

Benyújtotta a kormány a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. Kiderült, hogy kiket zárnak ki a lehetőségből.

A részletszabályokat tartalmazó javaslat szerint a nagyszülők akkor kaphatnak gyedet, ha a gyermek (vagyis az unoka) születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. Az is feltétele a támogatás folyósításának, hogy a gyerek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében a gyermeket gondozó szülő keresőtevékenységet végezzen - vette észre a hvg.hu.

A gyerek nevelése a szülők feladata, a nagyszülő csak napközben felügyeli az unokáját. A szülőnek nyilatkozatban kell megerősíteni, egyetért azzal, hogy a nagyszülő igénybe vegye a gyedet. A nagyszülői gyedet január 1-től lehet igényelni, és legfeljebb két évig, ikreknél három pedig évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.

Őket kizárták belőle

Nem jár a nagyszülői gyed azoknak, akik keresőtevékenységet folytatnak, kivéve, ha otthon dolgoznak. Akkor sem jár az ellátás, ha az unookát napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. Nem kaphat nagyszülői gyedet az sem, aki másféle rendszeres pénzellátást, például öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, özvegyi nyugdíjat vagy ápolási díjat kap.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

családvédelmi akcióterv

családtámogatás

család

nagyszülő

nagyszülői gyed

gyed