Népszerű babaváró támogatás: a legtöbb kismama ki akarja használni

MTI   
  Megosztom
Népszerű babaváró támogatás: a legtöbb kismama ki akarja használni

Egy friss, a várandós kismamák körében végzett kutatás szerint a kismamák 80%-a tervezi igénybe venni a július 1-jétől induló babaváró támogatást. A megkérdezettek többsége - ha a feltételeknek megfelelnek - a maximális, 10 millió forintos összeget szeretné felvenni.

A City Hitelbróker Kft. egy 300 fős kutatást végzett 18-40 év közötti várandós kismamák körében a babaváró támogatással kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy tízből nyolc várandós kismama hasznosnak tartja, és tervezi a babaváró hitel igénylését.

Bár a gyermeket váró fiatal párok egy része jelenleg még nem él házastársi kapcsolatban, sokan úgy nyilatkoztak, hogy a közeljövőben házasságot kötnek, így megfelelhetnek minden jogszabályi követelménynek.

A megkérdezett kismamák közel 92%-a a maximális, 10 millió forintos kamattámogatott kölcsönt szeretné felvenni. Ugyanakkor a szakértők szerint előzetes becslések alapján a babaváró hitelt igényelni szándékozó fiatal házasok körülbelül 60%-a fog megfelelni a jogszabályi feltételeknek és a bankok kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek.

A babaváró hitel igénylésének szigorú jogszabályi feltételei vannak: a feleség 18 és 40 év közötti életkorú, a házaspár mindkét tagja köztartozásmentes, magyar lakcímmel rendelkezik, büntetlen előéletű, egyik fél sem szerepel negatív adósként a KHR listán, legalább a pár egyik tagja rendelkezik minimum 3 éves, folyamatos TB biztosítotti jogviszonnyal, illetve legalább a pár egyik tagjának ez az első házassága.

A babaváró hitel több bank kínálatában is elérhető lesz, és bár a kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy kik jogosultak a kamattámogatott hitel igénylésére, nem csak a jogszabályi feltételeknek, de a bankok saját kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek is meg kell felelniük a hiteligénylőknek. Ebben pedig némi eltérés lehet az egyes bankoknál. Így a fiatal pároknak hitelfelvétel előtt érdemes több bank kínálatát megvizsgálni vagy független tanácsadó segítségét kérni a hiteligénylésnél

- mondta el Vajnági Richárd, a CHB ügyvezető igazgatója. Bár a fiatal párok többsége a maximális, 10 millió forintos hitelösszeget szeretné felvenni, ha minden feltételnek meg is felelnek, nem feltétlen tudják a teljes összeget megigényelni. Mivel a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szabályozásról szóló rendeletet hatálya alá tartozik a babaváró hitel is, így akiknek van már meglévő hitele vagy alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek lehetséges, hogy kisebb hitelösszegre lesznek jogosultak. Egy átlagos jövedelemmel rendelkező házaspár várhatóan 6-7 millió forintos hitelösszegre lesz hitelképes.

Bár csak július 1-jétől lesz igényelhető a babaváró hitel, de már most nagy számban érdeklődnek az ügyfelek a bankoknál és pénzügyi közvetítőknél a termék részleteiről. Várakozásaink szerint már július első heteiben rendkívüli lesz a kereslet a kamatmentes hitel iránt, mely jelentős mértékű fellendülést hozhat a hitelpiacon

– tette hozzá Vajnági Richárd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

babaváró

babaváró támogatás

felmérés

kismama

kismamák

várandósság

várandósok

szülők