Veszélyben lehetnek a gyerekek: felmérik az iskolák levegőminőségét

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben lehetnek a gyerekek: felmérik az iskolák levegőminőségét

Az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a beltéri légszennyezésnek jelentős egészségkockázata van, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kezdeményezésére felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét – írja a Teol.hu.

A népegészségügyi központ alapfeladatai közé tartozik a különböző környezeti kockázati tényezők vizsgálata, mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos a budapesti sajtótájékoztatón.

Szorosan kapcsolódik az iskolai beltéri levegő minőségének vizsgálata ahhoz a nemzetközi projekthez, amelyben a konzorciumvezető Magyarország mellett Olaszország, Szlovénia, Csehország és Lengyelország vesz részt. A projekt célja ajánlások és akciótervek megfogalmazása annak érdekében, hogy javuljon a beltéri levegő minősége az iskolákban.

Egy hazai akcióterv keretében 105 ezer kérdőívet küldtek ki 3. osztályos gyereknek, akik szüleikkel együtt tudtak erre válaszolni. A válaszok feldolgozottsága nyolcvanszázalékos, de az már most látszik, hogy 17-27 százalék közötti azon gyerekek aránya, akik a felmérés pillanatában valamilyen légúti tünettel küszködtek, mondta el Müller Cecília. Ebből a legfontosabb kockázati tényező a beltéri levegő minősége, így ez hatással lehet a légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyerekek állapotára.

Az Emmi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára, Csányi Péter beszélt a 2011-ben elindult ágazatközi programról a szálló por csökkentésére, valamint arról a 2012-es szabályzásról, amely megtiltotta a dohányzást a zárt terekben. Szó volt a teljes körű iskolai egészségvédelmi programról is, amelynek szintén az egyik eleme a beltéri levegő minőségének javítása. Ebben az ügyben cselekvésre van szükség, és egy hosszú távú, fenntartható beavatkozási programcsomagot kell összeállítani, közölte Csányi Péter.

A WHO támogatja az országokat a különböző kockázatbecslési módszerek kidolgozásában, mondta el Ledia Lazeri, az Egészségügy Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, aki és örömét fejezte ki, hogy az Emmiben mindazok a területek összpontosulnak, amelyek segítik a gyerekeket érintő programok megvalósítását.

Az NNK rajzpályázatot hirdetett általános iskolás diákoknak az egészséges levegő képi megjelenítésére, hogy ráirányítsák a gyerekek figyelmét a légszennyezésre. Szeretnék az alkotásaikon keresztül megismerni, hogy mit gondolnak, miként lehetne csökkenteni a légszennyezést. A beküldött rajzok közül harmincötöt díjaztak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helloviék

gyerekek

iskola

légszennyezés

felmérés

pályázat

rajz

emmi

who