Megújult a népkonyha: egyre több településre jut el az ingyenebéd

HelloVidék   
  Megosztom
Megújult a népkonyha: egyre több településre jut el az ingyenebéd

Fedémesen, Szentdomonkoson, Tarnaleleszen indulhat el napokon belül a népkonyha-szolgáltatás. Több százan igényelték a napi egy adag ingyenes meleg ételt – írja a Heol.

Heves megyében egy éve négy településen – Nagytályán, Kerecsenden, Mezőtárkányban és Egerfarmoson – kísérleti jelleggel népkonyha indult. Az Egy Falat Esély Alapítvány vezetője akkor úgy fogalmazott, hogy előzetes igényfelmérést követően szolgáltatnak egy adag meleg ételt azokban a helységekben, ahol az előírásoknak megfelelő helyszínt biztosítanak neki.

A községekbe azóta is rendszeresen szállítják az ingyenes ételt, már nemcsak hétköznapokon, hanem sokszor szombatonként is. A kezdeményezés tovább bővül; napokon belül újabb három faluban – Tarnalelesz, Fedémes, Szentdomonkos – kezdi el működését a népkonyha.

Az 1800 lakosú faluban hétszázan jelezték, hogy kérnének az ingyenebédből, számukra a községi vendéglőben alakítottak ki helyet az étel fogadására és osztására, mondta el Kovács Béla, Tarnalelesz polgármestere.

A kérelmezők száma jelzi, hogy magas a felnőtt rászorulók aránya. A 18 év alattiak nem részesülhetnek ebből, mivel többségüket a kedvezményes gyermekétkeztetés valamilyen formájában támogatja az állam. Szentdomonkoson is sokan iratkoztak fel a listára. A 420 lelkes faluban több mint kétszázan jelezték igényüket. Az ételt szállító vállalkozóval már megegyeztek, a megfelelő helyiséget a művelődési házban alakították ki, a szakhatóságok engedélye is megérkezett.

– közölte a faluvezető.

Ma háromszázan élnek Fedémesen, közülük negyvenen érdeklődtek a díjmentes étel iránt. Itt a régi kis iskola épületében osztják majd az ebédet, mondta el Válóczi István polgármester. A községek vezetői szerint már e hónapban indulhatnak a népkonyhák.

Az alapítvány az igényeknek megfelelő adagot szállít az önkormányzatokkal egyeztetett helyszínekre. Azok, akik igénybe veszik a szolgáltatást, határozatlan ideig naponta kaphatnak egy tányér étket, amíg a készletekből jut. Az alapítvány vezetője korábban annyit mondott, hogy nem céljuk a sajtóban reklámozni a tevékenységüket, mivel az ingyenes ételosztásokról szóló híradások sokszor megosztóak.

Nem új keletű intézmény a népkonyha. Ez a kezdeményezés olyan jótékony egyesületek konyháit jelenti, amelyekben a szegény néprétegek számára ingyen vagy nagyon mérsékelt áron egészséges és tápláló ételeket főznek. A népkonyha szervezését korábban magánszemélyek kezdeményezték, az Egy Falat Esély Alapítványt az állam is támogatja. A tárgyalások után az alapítvány térítésmentesen biztosítja az étkeztetést, ennek egyetlen feltétele a taj-kártya helyszínen való bemutatása.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

népkonyha

ingyenes étkeztetés

ingyenes

élelem

heves megye

jótékonyság