2 éjszakás nászutat sorsolnak Badacsonyban: így lehet megnyerni

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
2 éjszakás nászutat sorsolnak Badacsonyban: így lehet megnyerni

Pünkösdkor többek között az egyház megalakulását és a Szentlélek eljövetelét ünnepel-jük, a húsvétot követő ötvenedik napon. A kereszténység körében ez a harmadik legnagyobb ünnep, melyhez számtalan népszokás is köthető. Badacsonyban ilyenkor eljegyzést tartanak a Rózsakőnél. A HelloVidéket Sellyei Alíz a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület idegenforgalmi ügyintézője avatta be a ceremóniába és a hozzátartozó legendába.

A Pünkösd eredetileg a zsidó nép ünnepe volt, kezdetben a befejezett aratást, az első gyümöl-csök szüretelését, majd a Sínai-hegyi mózesi törvényhozást ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon. A keresztény hit szerint Jézus lelke ezen a napon leszállt Szentlélek formájában az égből s megszentelte az apostolokat, akik így kapták meg az isteni igazságot s ezt követően hírdethették Krisztus igazi történetét. A magyar kultúrában számtalan népi hagyomány alakult ki, és maradt fenn, ami az ünnephez köthető. Ahogy más keresztény ünnepnél, így itt is a már meglévő pogány szokásokra épültek a Pünkösdi hagyományok.

A népi szokások szerint megválasztják a Pünkösd királyát, aki innentől számítva egy éven át minden lakodalomba, mulatságra, ünnepélyre hivatalos és a kocsmában ingyen ihat a község rovására. Király mellé királyné is kell, ő a tisztességet és a termékenységet jelképezte. Házról házra járva jó kívánságokkal, versekkel, énekekkel köszöntötte a háziakat és a jó termés reményét ígérte.

Ezek mellett fontos hagyomány a tavaszköszöntés, a mátkálás, a legénybíró-választás, a törökbasázás, a falujárás, a pásztorok megajándékozása és a májusfaállítás, zöldághordás is. A fiatalok ilyenkor választottak párt maguknak, a legények - egyes szokások szerint - pünkösdirózsát csempésztek a kiválasztott lány ablakába. Ezen hagyományokat országszerte megünneplik, a Balaton-felvidéken, Badacsonyban hatalmas eljegyzést tartanak tisztelegve az ünnep és egy helyi legenda előtt.

A Rózsakőhöz fűződő legenda adta az ötletet, hogy évről évre megszervezzük a badacsonyi pünkösdvasárnapi eljegyzést. A legenda szerint, ha egy szerelmes pár egymás kezét fogva üldögél egy kicsit a badacsonyi Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeháza-sodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak

- monda Sellyei Alíz.

A Rózsakő egy hatalmas asztal szerű bazaltkő, mely közvetlenül a Kisfaludy-ház fölött talál-ható. Valószínű, hogy még a működő vulkánról gurulhatott le mostani helyére. Feljegyzések szerint a híres szerelmes pár, Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor kedvenc helye volt.

A nagy napon a párok és vendégeik a badacsonytomaji Bazalttemplomnál történő köszöntés és áldás után nyakukba veszik a hegyet, ahol a Rózsakőnél ünnepélyes keretek között megtörténik az eljegyzés.

A párokat és az eljegyzési menetet a Badacsonytördemic Néptánc Együttes kíséri fel a hegyre. A jó hangulatról, vidámságról, énekről és táncról is ők gondoskodnak.

A menet a Római úton indul Badacsonyba. A vőfély különféle feladatokat ad a pároknak és szórakoztatja a nézőközönséget is. Közben több megállóhely van, ahol az éttermek, borászatok vendégül látják az egybegyűlteket egy pohár frissítőre, borra. Minden megállóban vicces és játékos feladatok várnak a résztvevőkre, ezek is segítik a felkészülést a közös életre. Mindez igazi kihívás, mely felejthetetlen élményt jelent

- fogalmazott Sellyei Alíz a turisztikai iroda munkatársa.

Az eljegyzési ceremónia során mindenki ráül a Rózsakőre, és itt történik a lánykérés is. Van, aki a saját gyűrűjével jegyzi el párját, de a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szalmából font gyűrűkkel is kedveskedik a résztvevő pároknak, amit ajándékba kapnak.

A végállomás -a Rózsakő után- a Szegedy Róza-ház, ahol folytatódik az ünneplés. Itt a po-hárköszöntőt követően közös koccintás vár a vendégekre az Eljegyzések borával, majd kez-dődhet a mulatság és a játék. A legügyesebb értékes ajándékkal távozhat, hiszen a fődíj egy 2 éjszakás badacsonyi nászút. Érdemes tehát ápolni a hagyományokat és részt venni ilyen rendezvényeken, mivel a mostani például az örök boldogságot ígéri.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pünkösd

balaton

sellyei alíz

badacsonyi céh turisztikai egyesület

badacsony

eljegyzés

rózsakő