2 éjszakás nászutat sorsolnak Badacsonyban: így lehet megnyerni

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
2 éjszakás nászutat sorsolnak Badacsonyban: így lehet megnyerni

Pünkösdkor többek között az egyház megalakulását és a Szentlélek eljövetelét ünnepel-jük, a húsvétot követő ötvenedik napon. A kereszténység körében ez a harmadik legnagyobb ünnep, melyhez számtalan népszokás is köthető. Badacsonyban ilyenkor eljegyzést tartanak a Rózsakőnél. A HelloVidéket Sellyei Alíz a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület idegenforgalmi ügyintézője avatta be a ceremóniába és a hozzátartozó legendába.

A Pünkösd eredetileg a zsidó nép ünnepe volt, kezdetben a befejezett aratást, az első gyümöl-csök szüretelését, majd a Sínai-hegyi mózesi törvényhozást ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon. A keresztény hit szerint Jézus lelke ezen a napon leszállt Szentlélek formájában az égből s megszentelte az apostolokat, akik így kapták meg az isteni igazságot s ezt követően hírdethették Krisztus igazi történetét. A magyar kultúrában számtalan népi hagyomány alakult ki, és maradt fenn, ami az ünnephez köthető. Ahogy más keresztény ünnepnél, így itt is a már meglévő pogány szokásokra épültek a Pünkösdi hagyományok.

A népi szokások szerint megválasztják a Pünkösd királyát, aki innentől számítva egy éven át minden lakodalomba, mulatságra, ünnepélyre hivatalos és a kocsmában ingyen ihat a község rovására. Király mellé királyné is kell, ő a tisztességet és a termékenységet jelképezte. Házról házra járva jó kívánságokkal, versekkel, énekekkel köszöntötte a háziakat és a jó termés reményét ígérte.

Ezek mellett fontos hagyomány a tavaszköszöntés, a mátkálás, a legénybíró-választás, a törökbasázás, a falujárás, a pásztorok megajándékozása és a májusfaállítás, zöldághordás is. A fiatalok ilyenkor választottak párt maguknak, a legények - egyes szokások szerint - pünkösdirózsát csempésztek a kiválasztott lány ablakába. Ezen hagyományokat országszerte megünneplik, a Balaton-felvidéken, Badacsonyban hatalmas eljegyzést tartanak tisztelegve az ünnep és egy helyi legenda előtt.

A Rózsakőhöz fűződő legenda adta az ötletet, hogy évről évre megszervezzük a badacsonyi pünkösdvasárnapi eljegyzést. A legenda szerint, ha egy szerelmes pár egymás kezét fogva üldögél egy kicsit a badacsonyi Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeháza-sodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak

- monda Sellyei Alíz.

A Rózsakő egy hatalmas asztal szerű bazaltkő, mely közvetlenül a Kisfaludy-ház fölött talál-ható. Valószínű, hogy még a működő vulkánról gurulhatott le mostani helyére. Feljegyzések szerint a híres szerelmes pár, Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor kedvenc helye volt.

A nagy napon a párok és vendégeik a badacsonytomaji Bazalttemplomnál történő köszöntés és áldás után nyakukba veszik a hegyet, ahol a Rózsakőnél ünnepélyes keretek között megtörténik az eljegyzés.

A párokat és az eljegyzési menetet a Badacsonytördemic Néptánc Együttes kíséri fel a hegyre. A jó hangulatról, vidámságról, énekről és táncról is ők gondoskodnak.

A menet a Római úton indul Badacsonyba. A vőfély különféle feladatokat ad a pároknak és szórakoztatja a nézőközönséget is. Közben több megállóhely van, ahol az éttermek, borászatok vendégül látják az egybegyűlteket egy pohár frissítőre, borra. Minden megállóban vicces és játékos feladatok várnak a résztvevőkre, ezek is segítik a felkészülést a közös életre. Mindez igazi kihívás, mely felejthetetlen élményt jelent

- fogalmazott Sellyei Alíz a turisztikai iroda munkatársa.

Az eljegyzési ceremónia során mindenki ráül a Rózsakőre, és itt történik a lánykérés is. Van, aki a saját gyűrűjével jegyzi el párját, de a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szalmából font gyűrűkkel is kedveskedik a résztvevő pároknak, amit ajándékba kapnak.

A végállomás -a Rózsakő után- a Szegedy Róza-ház, ahol folytatódik az ünneplés. Itt a po-hárköszöntőt követően közös koccintás vár a vendégekre az Eljegyzések borával, majd kez-dődhet a mulatság és a játék. A legügyesebb értékes ajándékkal távozhat, hiszen a fődíj egy 2 éjszakás badacsonyi nászút. Érdemes tehát ápolni a hagyományokat és részt venni ilyen rendezvényeken, mivel a mostani például az örök boldogságot ígéri.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pünkösd

balaton

sellyei alíz

badacsonyi céh turisztikai egyesület

badacsony

eljegyzés

rózsakő