Kiderült: ezt kell ennie a kismamáknak, hogy egészséges legyen a baba

MTI   
  Megosztom
Kiderült: ezt kell ennie a kismamáknak, hogy egészséges legyen a baba

Egy ausztrál tanulmány szerint a várandós nők rostokban gazdag étrendje jelentősen csökkenti a terhességi toxémia kialakulását, amely a születendő gyermek későbbi életében allergia és autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

A Sydney-i Egyetem Charles Perkins Központja, a Deakin Egyetem Barwon csecsemőkutató intézete, a Monash Egyetem, a James Cook Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem közös tanulmánya a héten jelent meg. Ralph Nanan professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az étrend és a terhességi toxémia (preeclampsia) közötti kapcsolat az acetát, amely a rostok feldolgozása során keletkezik az anyák bélflórájában.

Jelenleg a terhességek 10 százalékánál alakul ki preeclampsia, amelynek tünetei a magas vérnyomás, a fehérje felhalmozódása a vizeletben és az anya súlyos vizesedése, amely gyakran koraszülést is okoz.

A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy rávilágított az acetátszint és a preeclampsiával küzdő kismamák állapota közötti közvetlen kapcsolatra. A terhes nők egy csoportjánál megmérték az acetátszintet, és azt találták, hogy a terhességi toxémiával küzdő nőknél sokkal alacsonyabb az acetátszint, mint az egészséges nőknél

- mondta Nanan. Ezt követően az egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy alacsony acetátszint mellett jelentősen csökkent egy fontos immunszerv, a csecsemőmirigy kifejlődése, de az acetát pótlásával lehetett ezen segíteni.

Azoknak a gyermekeknek, akiknek az édesanyja terhességi toxémiában szenvedett, kisebb a szegycsont mögött kifejlődött immunszerve, a csecsemőmirigye. Pedig ez a szerv nagyon fontos az allergiák és az autoimmun betegségek elleni védekezésben

- magyarázta Nanan. Mint hozzátette: ez érthetővé teszi, hogy például a rostokban szegény nyugati étrend miért köthető az élet során kialakuló allergiákhoz és autoimmun betegségekhez. A tanulmány nyomán Nanan azt javasolta a várandós nőknek, hogy rostokban gazdag étrendet kövessenek, nővényi alapú, nem feldolgozott ételeket egyenek, ami egyébként is egészséges.

Egyenek igazi ételeket, nem feldolgozott fogásokat, főleg növényi alapúakat, egy kis húst, egy kis halat, és ne túl sokat

- ajánlotta a professzor, megjegyezve, hogy ebből a szempontból a kínai étrend jobb, mint a nyugati. A kutatócsoport reméli, hogy a további kutatások megerősítik a rostok és a preeclampsia közötti kapcsolatot, ami segíthet megelőzni a betegség és következményeinek kialakulását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kismama

család

gyermek

életmód

egészség

táplálkozás

rost

zöldség

gyümölcs