Fontos határidő közeleg: itt az utolsó esély a magántanulói státuszra

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Fontos határidő közeleg: itt az utolsó esély a magántanulói státuszra

Aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státus iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát, és egyelőre nem érinti változás azokat sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt. Szeptembertől viszont az Oktatási Hivatal kezébe kerül a döntés, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak - írja a Magyar Nemzet.

A lap megírta, hogy az Oktatáti Hivatal (OH) tájékoztatót tett közzé a magántanulói jogviszony megszüntetése kapcsán, melyben a leggyakoribb kérdéseket foglalták össze. Magyarországon nyolcezer magántanuló van, vagyis az iskolán kívüli tanulás a köznevelésben tanulók kevesebb mint egy százalékát érinti. A tájékoztatóban megállapították, hogy semmilyen teendője sincs azoknak, akik korábban már megkapták a magántanulói státuszt. Az engedélyezés korábban intézményi szinten történt, és továbbra is az igazgatók fognak dönteni abban az esetben, ha augusztus 31-ig nyújtják be a magántanulói jogviszonyra irányuló kérelmet. Aki azonban szeptember 1-jétől nyújtja be a kérelmet, annak az OH fogja elbírálni a magántanulói státuszt felváltó egyéni munkarend kérelmét.

Jelenleg nincs teendőjük azoknak, akik határozatlan időre, azaz a 2019/2020-as vagy az azt követő tanévre vonatkozóan már magántanulói státusúak

– írja a tájékoztató, amely kiemeli: "az OH 2020 szeptemberéig felülvizsgálatot folytat le minden érintett esetében, és hivatalból dönt arról, hogy 2020 ősze után is fennállhat-e az egyéni munkarend. Hozzátették: a várható felülvizsgálatok miatt már nem indokolt 2020-nál hosszabb időre szóló engedélyt adni azoknak sem, akik most, az utolsó pillanatban nyújtanak be kérelmet."

Hozzáfűzték, hogy a felülvizsgálatig továbbra is minden érintett távol maradhat az órákról a következő tanévben is, viszont azok a tanulók, akik szep­tember 1-je után első alkalommal folyamodnának az egyéni tanrend kérelmezéséhez, addig kötelesek látogatni az órákat, amíg meg nem születik a státuszukkal kapcsolatos hivatalos döntés.

Megjegyzendő, hogy eddig is az iskolába járás volt a főszabály, a magántanulói jogviszony kérelmezésére egyedi, indokolt esetekben volt vagy lett volna lehetőség. Megfelelő indok alapján az új szabályozás szerint is adható egyéni munkarend

– szögezte le az OH. Leírták, hogy a kérelmek elbírálásakor azt fogják vizsgálni, hogy a diák egyéni adottsága, sajátos helyzete, illetve fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e az egyéni munkarendben történő tanulás. A sajátos nevelési igényű tanulók esetén szakértői bizottság szakvéleményét is kikérik, tartós betegség esetén pedig a szakorvosi igazolást fogják megvizsgálni.

A tájékoztatóban kitérnek a külföldön tartózkodó diákokra is, akiknek egyelőre szintén nincs teendőjük, a felülvizsgálat miatt előbb-utóbb úgyis megkeresik őket. Aki olyan külföldi országban tanul, ahol az oktatás tartalmi szabályozása nem tér el jelentősen a magyar rendszertől, annak az itthoni tanulmányai szüneteltetése alatt nem kell osztályozóvizsgákat tenni. A hazatérést követően az intézményvezető dönt a kint végzett tanulmányok beszámításáról, bár adott esetben szükség lehet különbözeti vizsgákra.

Az egyéni tanrend kapcsán a Magyar Nemzet által megkérdezett tanügyigazgatási szakértő arra hívta fel a figyelmet: "az új szabályok szerint ha a diák neki felróható okból két alkalommal nem jelenik meg az osztályozóvizsgán vagy kétszer nem teljesíti a tanulmányi követelményeket – tehát lénye­gében megbukik –, akkor az iskola igazgatója értesíti az Oktatási Hivatalt, és a diákot a következő félévtől iskolába járásra kötelezik."

Az osztályozóvizsga szigorításával kapcsolatos szabályokra nyilvánvalóan azért volt szükség, mert sok magántanuló az értesítés ellenére nem jelent meg a kitűzött osztályozóvizsgákon, visszaélve ezzel a törvény által biztosított lehetőségekkel, így nehéz helyzetbe hozta iskoláját és tanárait

– mondta Petróczi Gábor, a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója, aki szerint azért volt szükség az engedélyeztetés OH-hoz telepítésére, mert az intézményvezetők sok esetben engedélyeztek olyan „problémás” tanulónak magántanulói jogviszonyt, akit nem vagy nehezen tudtak szocializálni az iskolában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

tanulás

tanuló

diák

magántanuló

magántanulói státusz

iskola

tanév