Pánik a magyar családoknál: országos hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

24.hu   
  Megosztom
Pánik a magyar családoknál: országos hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

A magyar patikákban hetek óta problémás a két, bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzése. A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként pedig gyártási problémát jelöltek meg. Bár az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxnál nem jelent meg a készlethiányra figyelmeztető jelzés, de több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak - írja a 24.hu.

Ezeket az értesüléseket Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke is megerősítette. A gyermekorvos szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell.

A bárányhimlő hosszú lappangási idejű, és rendkívül fertőző betegség: cseppfertőzéssel terjed, a védőoltással nem védett emberek zöme még gyermekkorában átesik a megbetegedésen. Kialakulása a 3 és 10 éves kor közötti időre tehető. A betegséget a varicella-zoster vírus okozza, amely egyike a nyolc ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak. A immunitáshoz két oltás szükséges, 15-20 nap alatt alakul ki a védettség.

Gyakorlatilag azonos hatóanyagot tartalmaz a két oltóanyag, azonban az egyik készítménnyel megkezdett oltási sorozatot nem lehet a másik típussal folytatni. Sokaknál épp ez jelenti a problémát, ugyanis az első oltást már megkapták, azonban az ismétlő oltást nem lehet megvásárolni, mert nincs a patikákban, más szerrel pedig nem lehet kiváltani.

Szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás kötelező és ingyenes lesz a 2018. július 31-e után születettek számára, jelentette be áprilisban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Az oltási időpontokat is megváltoztatták az érintett gyerekeknél, az első injekciót a gyermek 13 hónapos, a másodikat 16 hónapos korában kell beadni. A bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja ki, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 ezer és 52 ezer közötti volt, mondta el az államtitkár, aki szerint komolyan veendő betegségről van szó, amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat.

A közösségi médiát is elérte az oltóanyag miatti pánik: az anyukák posztokban panaszkodnak és kérnek segítséget. Ahogyan korábban a készlethiányos K-vitamin esetében, úgy a különböző kisgyerekes szülőcsoportokban ismét összefogással próbálnak segíteni egymáson, hírül adva, hogy mely patikákban lehet, illetve nem lehet kapni a védőoltást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bárányhimlő

oltás

injekció

hiány

gyerekek

szülők

család

egészség

betegség

patika

egészségügy