Pánik a magyar családoknál: országos hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

24.hu   
  Megosztom
Pánik a magyar családoknál: országos hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

A magyar patikákban hetek óta problémás a két, bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzése. A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként pedig gyártási problémát jelöltek meg. Bár az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxnál nem jelent meg a készlethiányra figyelmeztető jelzés, de több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak - írja a 24.hu.

Ezeket az értesüléseket Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke is megerősítette. A gyermekorvos szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell.

A bárányhimlő hosszú lappangási idejű, és rendkívül fertőző betegség: cseppfertőzéssel terjed, a védőoltással nem védett emberek zöme még gyermekkorában átesik a megbetegedésen. Kialakulása a 3 és 10 éves kor közötti időre tehető. A betegséget a varicella-zoster vírus okozza, amely egyike a nyolc ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak. A immunitáshoz két oltás szükséges, 15-20 nap alatt alakul ki a védettség.

Gyakorlatilag azonos hatóanyagot tartalmaz a két oltóanyag, azonban az egyik készítménnyel megkezdett oltási sorozatot nem lehet a másik típussal folytatni. Sokaknál épp ez jelenti a problémát, ugyanis az első oltást már megkapták, azonban az ismétlő oltást nem lehet megvásárolni, mert nincs a patikákban, más szerrel pedig nem lehet kiváltani.

Szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás kötelező és ingyenes lesz a 2018. július 31-e után születettek számára, jelentette be áprilisban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Az oltási időpontokat is megváltoztatták az érintett gyerekeknél, az első injekciót a gyermek 13 hónapos, a másodikat 16 hónapos korában kell beadni. A bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja ki, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 ezer és 52 ezer közötti volt, mondta el az államtitkár, aki szerint komolyan veendő betegségről van szó, amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat.

A közösségi médiát is elérte az oltóanyag miatti pánik: az anyukák posztokban panaszkodnak és kérnek segítséget. Ahogyan korábban a készlethiányos K-vitamin esetében, úgy a különböző kisgyerekes szülőcsoportokban ismét összefogással próbálnak segíteni egymáson, hírül adva, hogy mely patikákban lehet, illetve nem lehet kapni a védőoltást.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bárányhimlő

oltás

injekció

hiány

gyerekek

szülők

család

egészség

betegség

patika

egészségügy