Veszélyben az idősek: egyre több ilyen beteg lehet a következő években

MTI   
  Megosztom
Veszélyben az idősek: egyre több ilyen beteg lehet a következő években

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát az 50 évesek és az annál idősebbek körében.

Stroke (szélütés) akkor alakul ki, ha az agy valamely területének a vérellátása elégtelenné válik, ami az ott lévő sejtek pusztulását idézi elő. A szívbetegségek után a második leggyakoribb halálok. A Stroke Világszervezet adatai szerint évente mintegy 15 millió embert ér a betegség, és 5,8 millió halálát okozza. A Haifai Egyetem kutatói az izraeli egészségügyi tárca stroke adatbázisát használták tanulmányukhoz, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a magas hőmérséklet és a stroke kockázata között nyáron. Kimutatták, hogy

Erősebb összefüggést találtak a hőmérsékletnövekedés és a jóval gyakoribb vértelen (ischemiás) stroke között - amikor vérrög zárja el az agy egyik erét -, mint a vérzéses stroke esetében - amikor az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul. Azt is kimutatták, hogy kisebb a valószínűsége a stroke-nak, ha minél nagyobb a különbség 24 órán belül a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet között.

A tanulmány szerint jelentős az összefüggés a hőmérséklet és a betegség között mind a férfiak, mind a nők, valamint az 50 évesek és az idősebbek körében, ha a stroke kialakulása előtti hat napon át magas a hőmérséklet. A kutatók az eredmények nyomán azt tanácsolják a kockázati csoportokba tartozóknak, hogy légkondicionált környezetben tartózkodjanak a nagyon meleg napokon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

betegség

globális felmelegedés

klímaváltozás

időskor

stroke

sztrók