Több ezer családot érint: már erre a betegségre is igénybe vehető a gyermekek otthongondozási díja

MTI   
  Megosztom
Több ezer családot érint: már erre a betegségre is igénybe vehető a gyermekek otthongondozási díja

A kormány intézkedéscsomaggal segíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő mintegy 4000 gyermeket, szüleik - indokolt esetben - jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára - közölte az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatornán.

Kásler Miklós fontos intézkedésnek nevezte, hogy a gyerekeknél - január 1-től - a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort befogadja a társadalombiztosítás, és azt is, hogy az inzulinpumpa és kiegészítői egységesen 98 százalékos tb-támogatással lesznek elérhetők. Hozzátette, 500 millió forinttal támogatják a diabétesz centrumokat és 100 millióval a civil szervezeteket. Az intézkedés része továbbá, hogy az óvodákban, iskolákban támogatják a beteg gyermekek életminőségének javítását, például a konyhai személyzet felkészítésével, edzők, sportorvosok képzésével.

Ismertetése szerint az 1-es típusú cukorbetegség körülbelül 60 ezer embert érint Magyarországon, a 2-es típus pedig mintegy 800 ezret. A miniszter elmondta, az 1-es típusú diabétesz azt jelenti, hogy az inzulintermelő hasnyálmirigy sejtjeit egy autoimmun betegség részeként a szervezet felszámolja. A 2-es típusú cukorbetegség esetében az inzulintermelés ugyan folyik, de a sejtek nem reagálnak rá, így a glükóz nem jut be a sejtekbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

diabétesz

cukorbetegség

betegség

család

támogatás

gyermekek otthongondozási díja

gyermek