Átalakulhat a győri egyetem: a Corvinus után több intézmény kerülhet ki az állami fenntartás alól

Népszava   
  Megosztom
Átalakulhat a győri egyetem: a Corvinus után több intézmény kerülhet ki az állami fenntartás alól

Már jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) mintájára alakulna át a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) - értesült a Népszava. Információik mindez egy hétfői dékáni értekezleten került szóba.

A lap információi szerint az intézményi vezetés már idén is megindította volna az átalakítási folyamatokat, de stratégiai okokból későbbi időpontot választottak. Az SZE rektora, Földesi Péter már korábban is kifejezte,m hogy örömmel fogadná az átalakítást, ugyanis a szeptemberi tanévnyitón úgy nyilatkozott, hogy „a Corvinus-modell megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is”.

Ahogyan azt írják, 2019 júliusától már nem állam, hanem egy külön létrehozott vagyonkezelői alapítvány (Maecenas Universitatis Corvini) a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter augusztusban azt mondta, hogy a Corvinus-modell tapasztalatai pozitívak, ezért további felsőoktatási intézmények esetén is meg kell vizsgálni a modell alkalmazhatóságának lehetőségét. A felsőoktatási intézmények közül a Széchenyi István Egyetemet, Kecskeméti Egyetemet és a és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet említette meg. Az SZE és az ITM egyelőre nem reagált a lap megkeresésre az üggyel kapcsolatban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

széchenyi istván egyetem

átalakulás

felsőoktatás

alapítvány