Súlyosan veszélyezteted a gyermeked, ha kismamaként ezeket eszed

MTI   
  Megosztom
Súlyosan veszélyezteted a gyermeked, ha kismamaként ezeket eszed

Az anya zsírban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát és életen át tartó zavarokat okozhat - állapította meg a Bécsi Orvosi Egyetem Agykutató központjának kutatócsoportja sejtmodellekkel és egerekkel végzett kutatások alapján.

A kutatók tanulmányukat a Molecular Psychiatry című szaklapban mutatták be. Az anyai organizmusok telítetlen zsírsavak megnövekedett bevitele esetén a várandósság teljes ideje alatt túl nagy mennyiségű endokannabinoidot termelnek, mellyel túlterhelik a magzat agyában a kannabinoid-receptorokat és korlátozzák az egészséges agyi hálózat fejlődését.

A kutatók szerint valószínűtlen, hogy ezeket a károkat később a táplálkozás megváltoztatásával helyre lehessen állítani. Az endokannabinoidok olyan anyagok, amelyeket a test maga állít elő. Részét képezik az endokannabinoid-rendszernek, amely az emberi agyban és más szervekben is alapvető kommunikációs szisztémaként funkcionál. Az endokannabinoidok a felnőtt agyban csökkentik az idegsejtek közötti kémiai kommunikációt azáltal, hogy neurotranszmissziót a kannabinoid-receptorokhoz kötik.

Az endokannabinoidok a fejlődő agyban meghatározzák, melyik helyre pozícionálják magukat az idegsejtek, milyen módon alakítsanak ki kötődéseket. Ez azt jelenti, hogy minden anyag, mely befolyásolja a kannabinoidok működését, az agyi fejlődést is megváltoztatja - hangsúlyozták a kutatók.

Ezeket a patológiai módosulásokat az idegsejtek epigenetikájában nem olyan egyszerű visszafordítani

- idézi az egyetem a kutatást vezető Harkány Tibort. A szakértő szerint a születés utáni egészséges, zsírban szegény táplálkozás sem segít. Bár az eredmény állati modellek alapján született, a kutató szerint a vizsgálat hasonló hatásmechanizmust állapítana meg emberek esetében is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

terhes

étrend

életmód

család

egészség

betegség

agykárosodás

agy

magzat

gyermek