Rengeteg változást hoz a szeptember Magyarországon: itt vannak a legfontosabbak

infostart.hu   
  Megosztom
Rengeteg változást hoz a szeptember Magyarországon: itt vannak a legfontosabbak

Szeptember elsejével több területen is változik az élet: a kormány határvédelmi szabályokat vezetett be a koronavírus-járvány miatt, változnak menetrendek és született új szabály a nyelvvizsgákra, valamint a gyógyszer-felírásokra is. Az M3-as autópályán és az autók ellenőrzésében is vannak újdonságok, ahogy a felnőttképzésben is – számolt be róla az Infostart.

A portál összegyűjtötte a legfontosabb változásokat. Ahogy írják, mától ideiglenesen ismét visszaáll a határellenőrzés a teljes belső határon. Összesen 67 határátkelőnél ellenőrzik a forgalmat kedden 0 órától. A főszabály szerint csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére, ám számukra is kötelező a kéthetes karantén.

Magyar állampolgár mehet külföldre és haza is térhet, ám a személyforgalomban Magyarországra történő belépése során ő (illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja) egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.

Vannak kivételek is:a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy - öt napnál nem régebbi - negatív teszttel bejöhetnek hozzánk, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

Fertőzésgyanú

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint az illetékes járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Ha nincs gyanú

Amennyiben a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

  • a magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
  • a nem külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban,
  • a külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Ingázók

A külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – meghatározott szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

Ugyanígy a magyar államhatártól legfeljebb 30 kilométerre, itthon élő magyarok szabadon visszatérhetnek külföldről, amennyiben 24 órán belül mentek ki, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

Közlekedés

A szigorúbb határátlépési szabályok miatt változtatott a MÁV, és szeptember elsejétől visszavonásig a nemzetközi forgalomban felfüggeszti a háló- és fekvőkocsi, illetve az étkezőkocsi szolgáltatást. A háló- és fekvőkocsikat ülőhelyes kocsikkal pótolja a MÁV-Start. a nemzetközi menetrendben egyelőre nincsenek korlátozások a vonatközlekedésben.

A BKK is változtat, hiszen kedden - számos szigorítással és változtatással - elkezdődik a tanév. Érvénybe lép a tanítási időszakban érvényes menetrend, ráadásul a tumultus elkerülésére vagy enyhítésére a forgalmasabb vonalakon olyan menetrendet vezetnek be, ami reggel 8 óra után is biztosítja a csúcsidei kapacitást. Az egyes járatok menetrendje a BKK honlapján olvasható.

Változik a forgalmi rend az M3-as autópálya több szakaszán

Több mint két kilométeren újul meg az autópálya külső sávjának két szakasza a Budapest felé vezető oldalon: a 48-as és a 49-es kilométer között Aszód térségében, valamint az 59-es és 60-as kilométer között Hatvan környékén. Felújítják a Nyíregyháza felé vezető oldalon lévő ecsédi és horti pihenőhelyek átvezető útjait is.

A kivitelezés ideje alatt szakaszosan, úgynevezett 2+1+1 sávos forgalomterelés lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy a Nyíregyháza felé vezető oldalon a forgalom a leálló- és a külső sávon haladhat, a Budapest felé vezető oldalról pedig egy sávot átterelnek a Nyíregyháza felé vezető oldal belső sávjára. A Budapest felé vezető oldalon pedig csak a belső sávot lehet majd használni 80 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett.

Gyógyszerkiváltás

Tekintettel a megemelkedett koronavírus-esetszámokra, a gyógyszerfelírás szeptembertől továbbra is elintézhető lesz telefonon, ezt a lehetőséget a tervekkel ellentétben nem szüntetik meg

- közölte korábban az emberi erőforrások minisztere.

Azonnali fizetés

Kibővül az azonnali fizetési rendszer. Az új tranzakciós körbe jellemzően a vállalati kötegelt; az értéknapos és rendszeres átutalások és a vállalati kötegelt fizetési kérelmek tartoznak. Ezeken keresztül rendezi sok cég az alkalmazottak bérét.

Nyelvvizsgák

Ősztől nem csupán veszélyhelyzeti intézkedésként alkalmazható, hanem és beépül az általános gyakorlatba az online nyelvvizsgázási lehetőség: az erre alkalmas és megfelelően felkészült vizsgaközpontok újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát. Ez az akkreditált vizsgahelyszín helyett elektronikus úton bárhol, akár otthon is letehető.

Autók

A tisztább és biztonságosabb közlekedés érdekében a keddtől érvénybe lépő új szabályok révén szigorodik a korábbi típusjóváhagyási és a teljes európai piacfelügyeleti rendszer, fokozódik a vizsgálatok minősége és függetlensége, valamint erősödik az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzése - közölte az Európai Bizottság. Részletek itt.

Felnőttképzés

Szeptember 1-jén indul a megújult felnőttképzési rendszer és megváltozik az, mi számít felnőttképzésnek. Az új definíció alkalmazása azonban nem jelenti azt, hogy minden képzést vagy oktatást nyújtó szolgáltató valamennyi tevékenysége automatikusan felnőttképzési tevékenységnek minősül.

  • A felnőttképzési törvény hatálya ezentúl kiterjed a szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatásra és képzésre.
  • A kompetencia alatt olyan ismeretek, készségek és képességek összességét értjük, amely által a személy egy adott területen képes meghatározott döntésen és a megvalósításon alapuló eredmény elérésére.

Az elindított képzések esetében az új Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe (FAR) kell a képzőknek a képzésekről adatokat szolgáltatniuk. Ezzel a cél a mérhetőség javítása és ennek fő eszközeként a pályakövetési rendszer alapjainak megteremtése.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeptember

változások

rendelet

koronavírus

koronavírus-járvány

szabályok

szabályozás