Így hat a járvány a tanévkezdéskor: elmaradt a roham, a kínálat is gyérebb

HelloVidék   
  Megosztom
Így hat a járvány a tanévkezdéskor: elmaradt a roham, a kínálat is gyérebb

Az árak alig változtak, a kínálat szerényebb, eltűnőben a jogdíjas mesefigurák, de a minőségi termékek ugyanúgy megtalálhatók az idei tanszerkínálatban. A járvány kihatott az írószerek piacára is. Családoknál maradtak meg füzetek, írószerek az előző tanévből, hiszen a diákok kevesebbet használtak el az online oktatás során. Emellett ki is várnak a szülők, nem tudják, a normál iskolakezdést követően mi várható. Így csak a legszükségesebbeket veszik meg első körben. Új tendenciaként pedig az figyelhető meg megyeszerte, hogy egyre népszerűbbek az online felületek, sokan ott szerzik be a sulikezdéshez szükséges dolgokat.

Hamarosan kezdődik az iskola, a szülők javarészt ezekben a napokban vásárolják meg a szükséges füzeteket és írószereket. Kecskeméten az Alföld Áruház írószerosztálya nagyon népszerű a családok körében, hiszen egy helyen megtalálhatók az olcsóbb, egyszerűbb termékek, illetve a minőségi darabok, írja a baon.hu.

Érezhetően kevesebb a vásárló, akik kevesebb írószert is vesznek, ami egyértelműen a járvány hatása. Az online oktatás, a bizonytalanság rányomta a bélyegét erre a piacra is

- mondta el a portálnak Magyar Julianna, az Alföld Áruház papír-írószer osztály vezetője.

Családoknál maradtak meg füzetek, írószerek az előző tanévből, hiszen a diákok kevesebbet használtak el az online oktatás során. Emellett ki is várnak a szülők, nem tudják, a normál iskolakezdést követően mi várható. Így csak a legszükségesebbeket veszik meg első körben, tette hozzá.

Mi is kevesebbet rendeltünk be, hiszen igazodnunk kell a vásárlói szükséglethez. A gyártók is kevesebbet készítenek, hiszen tudják, hogy csökkent a kereslet. A kínálatunk így is nagy, melyet a vásárlók örömmel fogadnak, hiszen tudnak válogatni. Ami nagyon fogy a füzetek mellett, azok a színes ceruzák, filctollak, tollak, tollbetétek – sorolta az osztályvezető.

Szembetűnő, hogy az ismert mesefigurák száma lecsökkent, alig van olyan termék, melyekről a rajzfilmekből ismert szereplők köszönnek vissza, mivel olyan magasra emelkedtek a jogdíjak, hogy a gyártók már nem költenek annyit jogdíjas mesefigurákra. Inkább saját kitalált figurákkal gyártanak termékeket. Természetesen vannak még mesehősök, de már sokkal kisebb mennyiségben. A Minecraftból viszont volt bőven, mivel azok nem figurák, így olcsóbban kijönnek

– árulta el Magyar Julianna a lapnak.

A vásárlók száma látványosan megnő ezekben a napokban, hiszen mától kezdetét veszi a nyár végi tanszerakció. Az áruházi osztályon bár a tanszerek száma némileg csökkent, ugyanakkor bővült a kreatív termékek kínálata, ami a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű. Az online oktatás idején vonzóvá vált a családok körében a közös kézműveskedés.

Augusztus végéhez, a szeptemberi iskolakezdéshez közeledve a szülők többsége már hetek óta folyamatosan szerzi be a tanszereket a csemetéknek, ez a tapasztalat Bács-Kiskun megyében. Nagy kérdés, hogy jó-e még a tavalyi iskolatáska, a ruha és a cipő, vagy esetleg már kinőtte a gyermek? Bekössük-e a könyvet, vagy sem, ha igen, akkor áttetsző fóliába vagy színesbe? És mindez miből fedezhető majd?

Népszerű az online

A korábbi évektől eltérően idén nem tülekednek a családok a boltokban a tanszerekért, számoltak be a boon.hu szerkesztőségének a szúrópróbaszerűen felhívott, megyében található papír-írószer árusítóhelyek, és a miskolci írószerboltokban is láthatóan gyér a forgalom. Az eladók szerint idén sokan inkább online vásárolnak, s jellemzően csak néhány elfeledett apróságért ugranak be a családok az üzletekbe, tapasztalják Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A megváltozott szokásokat tükrözi az Extreme Digital webáruház megnövekedett forgalma is, ahol július eleje és augusztus közepe között kétszer annyi tanszert és egyéb iskolai kiegészítőt adtak el, mint tavaly nyáron. A legnagyobb számban füzeteket, írószereket, kiegészítőket, mint hegyező, körző, vonalzó, radír, víz- és temperafestékeket rendeltek a vásárlók. Az eMAG-nál ugyanebben az időszakban csaknem megháromszorozódott a tanszerek és iskolai felszerelések forgalma. Itt a hátizsákok, illetve tornazsákok, filctollak és füzetek fogytak nagymértékben. A felmérések alapján ez a webáruház volt a legnépszerűbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A megfogható a biztos

Akadnak azonban olyan vásárlók is, akiknek eszébe sem jutott, hogy online rendeljék meg ezeket a személyesnek számító eszközöket. Papp Katalin kislánya szeptemberben lesz hatodikos. – Ő már személyesen szereti kiválasztani a tanszereit. Manapság nem mindegy, hogy milyen márkája van a ceruzának vagy a tornacipőnek. A táska pedig kardinális kérdés.

Ezt szerencsére sikerült megvennünk az év végén, és hogy a tömeget elkerüljük, augusztus elején megvettük a füzeteket és a tollakat, ha jól emlékszem 10 ezer forintért

– mondta a portálnak az édesanya.

Sági Nóra két felső osztályos gyermeke sem hagyja a szülőkre a döntést. – Szeretik megforgatni, megtapogatni azt, amit a kosárba teszünk, ezt online nem lehet. Mi évek óta idejárunk, és meg vagyunk elégedve a kínálattal és a minőséggel, ráadásul közel is van, a gyerekek pedig már hozzászoktak az itt kapható a márkákhoz és minőséghez. Most 20 ezer forintot hagytunk a pénztárnál – mondja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanszervásárlás

iskolakezdés

tanévkezdés

iskolások

tanszerek

tanulók

iskola

iskolatáska

online bevásárlás