Nagyon nem mindegy, hogy bánik a pénzzel az iskolás: beválhat a közös költségvetés

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, hogy bánik a pénzzel az iskolás: beválhat a közös költségvetés

Két nap, és kezdődik az iskola, ami közel 1.8 millió gyermeket érint. Erre a tanévre egy kicsit másképpen kell felkészülniük a tanulóknak és a szülőknek, mert nem tudjuk pontosan hogyan is alakul majd az előttünk álló időszak: az eddigieknél tudatosabban készülődnek a családok. Erre hívta fel a figyelmet a turisztikai szakemberek által létrehozott mesehős Füred Kapitány, aki kincsvadászatot szervezett a Balatonon az utolsó vakációs hétvégéjüket töltő családoknak.

A kincsvadászat keretében, amiről korábban beszámoltunk, QR-kódok segítségével fedezhették fel azokat a nevezetes épületeket a családok és a gyerekek, ahová korábban a történelem és az irodalom tankönyvekből ismert személyiségek is jártak nyaranta. Így például QR-kódot kapott Karinthy Frigyes, aki már-már szülőföldjének tekintette Siófokot. A kirándulók figyelmét felhívták arra a házra is, ahol például Örkény István évtizedeken át vendégeskedett Balatonfüreden. A kincsvadászaton résztvevők megtudhatták azt is, hogy a balatoni régió a magyarság nagy történelmi eseményeinek nyomait is őrzi várromjainak köszönhetően. Éppen ezért QR-kódok vezettek a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a Szigligeti-várhoz is. Így például megtudhatták a családok, hogy hol lehet kifizetni a lángost vagy a fagyit egyetlen QR-kóddal.

Csináljunk a gyerekek számára is érthető költségvetést

A szervezők szerint a szeptemberi iskolakezdés az átlagnál jobban megterheli a szülők pénztárcáját, ezért a játékos pénzügyi oktatás keretében azt is javasolták, hogy gyermekükkel közösen tekintsék át, hogy mire is van szükségük. A családnak jó közös program lehet, ha a tanszerlista lista alapján gyermekeikkel együtt készítenek költségvetést és bevásárlólistát. Így legalább a gyerekek is láthatják, hogy mi mennyibe kerül az iskolakezdés és talán jobban is vigyáznak majd taneszközeikre. A klasszikus iskolai előkészületek mellett, ebben a bizonytalan helyzetben fontos, hogy készüljünk egy picit arra is, hogy az esetleges digitális oktatásban való részvételhez mire lehet szüksége a családnak. Ezek anyagi feltételeit is érdemes lehet végig gondolni. Ebből a szempontból akár bérlési, a használt eszközök vásárlását és a hitellehetőségeket is érdemes áttekinteni, főként akkor, ha több gyermek is van a családban.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanévkezdés

iskola

gyerekek

szülők

tanulók

költségvetés