Nagyon nem mindegy, hogy bánik a pénzzel az iskolás: beválhat a közös költségvetés

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, hogy bánik a pénzzel az iskolás: beválhat a közös költségvetés

Két nap, és kezdődik az iskola, ami közel 1.8 millió gyermeket érint. Erre a tanévre egy kicsit másképpen kell felkészülniük a tanulóknak és a szülőknek, mert nem tudjuk pontosan hogyan is alakul majd az előttünk álló időszak: az eddigieknél tudatosabban készülődnek a családok. Erre hívta fel a figyelmet a turisztikai szakemberek által létrehozott mesehős Füred Kapitány, aki kincsvadászatot szervezett a Balatonon az utolsó vakációs hétvégéjüket töltő családoknak.

A kincsvadászat keretében, amiről korábban beszámoltunk, QR-kódok segítségével fedezhették fel azokat a nevezetes épületeket a családok és a gyerekek, ahová korábban a történelem és az irodalom tankönyvekből ismert személyiségek is jártak nyaranta. Így például QR-kódot kapott Karinthy Frigyes, aki már-már szülőföldjének tekintette Siófokot. A kirándulók figyelmét felhívták arra a házra is, ahol például Örkény István évtizedeken át vendégeskedett Balatonfüreden. A kincsvadászaton résztvevők megtudhatták azt is, hogy a balatoni régió a magyarság nagy történelmi eseményeinek nyomait is őrzi várromjainak köszönhetően. Éppen ezért QR-kódok vezettek a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a Szigligeti-várhoz is. Így például megtudhatták a családok, hogy hol lehet kifizetni a lángost vagy a fagyit egyetlen QR-kóddal.

Csináljunk a gyerekek számára is érthető költségvetést

A szervezők szerint a szeptemberi iskolakezdés az átlagnál jobban megterheli a szülők pénztárcáját, ezért a játékos pénzügyi oktatás keretében azt is javasolták, hogy gyermekükkel közösen tekintsék át, hogy mire is van szükségük. A családnak jó közös program lehet, ha a tanszerlista lista alapján gyermekeikkel együtt készítenek költségvetést és bevásárlólistát. Így legalább a gyerekek is láthatják, hogy mi mennyibe kerül az iskolakezdés és talán jobban is vigyáznak majd taneszközeikre. A klasszikus iskolai előkészületek mellett, ebben a bizonytalan helyzetben fontos, hogy készüljünk egy picit arra is, hogy az esetleges digitális oktatásban való részvételhez mire lehet szüksége a családnak. Ezek anyagi feltételeit is érdemes lehet végig gondolni. Ebből a szempontból akár bérlési, a használt eszközök vásárlását és a hitellehetőségeket is érdemes áttekinteni, főként akkor, ha több gyermek is van a családban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanévkezdés

iskola

gyerekek

szülők

tanulók

költségvetés