Ezt rengeteg kutyatartó rosszul tudja: kedvencünk imádja, pedig tilos neki adni

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezt rengeteg kutyatartó rosszul tudja: kedvencünk imádja, pedig tilos neki adni

Örök dilemma, hogy adhatunk-e csontot a kutyánknak, vagy sem. Van, aki esküszik rá, van, aki már megégette magát vele, mert bizony a helytelen csontetetés komoly veszélyekkel járhat. Előfordul, hogy kedvencünkön már csak a műtét segíthet. Az állatorvos válasza talán meglepő.

Volt idő, amikor fel se merült az emberekben a kérdés, hogy a kutya ehet-e csontot, mert természetesnek tartották, hogy igen. De ahogy minden változik körülöttünk, és a táplálkozástudomány egyre fejlődik, már nemcsak az emberek esetében, de a házi kedvencként tartott kutyáknál is felmerül a kérdés: ehet-e csontot a kutya. A válasz pedig, az egyre több és változatosabb kutatásoknak és tapasztalatoknak köszönhetően egyáltalán nem merül ki az igenben vagy a nemben.

A természetben élő ragadozók már ősidők óta fogyasztják zsákmányállataik csontjait is. Ritkán hallani olyan farkasról vagy rókáról, amelyiknek baja lett a csontrágcsálástól, hiszen ők természetes formában, hőkezelés nélkül fogyasztják ezeket az állati részeket.

Fogyaszthat-e, és milyen csontot a kutya?

A kutyák szeretik a csontot, de nem minden csont tesz jót nekik. Vannak, akik szerint a kutya életének elengedhetetlen része a csontrágcsálás, míg mások annyira aggódnak, hogy egyáltalán nem mernek csontot adni a kutyájuknak. Az igazság, ahogy máskor, itt is valahol középen található.

A nyers csont kiváló táplálékkiegészítő lehet kedvencünk számára, fogyasztása nemcsak megengedett, de bizonyos előnyökkel is jár. Azt persze fontos tisztázni, hogy csakis ellenőrzött helyről származó állati csontot adhatunk kutyánknak, így elkerülve bármilyen bakteriális vagy vírusos megfertőződést.

A nyers csontfogyasztás előnye lehet:

1. Karban tartja a fogazatot

A rágás ösztönös tevékenység a kutyák számára: erősíti és edzésben tartja az állkapcsot, a fogakat, illetve tisztítja is azokat. Ezáltal segít megőrizni az íny egészségét, a fogkövesedést és fogszuvasodát, ínysorvadást, lecsökkentve a későbbi fogvesztés kockázatát is.

Kölyökkutyáknak 7-8 hetes kortól adható nyers húsos csont, tömör, nem csövescsont.

Első lépésként a kiskutyák a tenyésztőnél (ha nyersen táplálja őket) már az alomban 5-6 hetes koruktól rendszeresen kaphatnak egy-egy velős csontot. Ez elsősorban a rágásra tanítja őket, de remek elfoglaltság is nekik.. Megenni ugyanis nem tudják, viszont módszeresen, szépen megtanulják lerágni róla a húst, és ügyesen kieszik belőle a velőt. Csak arra figyelj, hogy ne hagyd bent náluk sokáig, mert elszaporodhatnak rajta a baktériumok. Természetesen ugyanígy ne hagyd bent sokáig náluk a rágókákat vagy a szárított marhafület sem. A sok baktérium megterhelheti a picik emésztőrendszerét

- írja Böszörményi Andrea kisállat-dietetikus a Farkaskonyha oldalán.

2. Mentálisan stimulálja a kutyát

Ha már nem járhat vadászni, a kutya szívesen vezeti le energiáit a csontrágás által. Egy unatkozó eb a háztartás különböző berendezésein és bútorain élheti ki rágószenvedélyét, ezért jobb, ha elejét vesszük a rombolásnak, és mi adunk rágcsálnivalót neki.

3. Értékes tápanyagforrás

A csont tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal. Kiemelkedő a kalcium, magnézium és foszfortartalma, A-, D- és E-vitaminnal is bőven el van látva, illetve esszenciális zsírsavakat biztosít az eb számára. A porcszövet 50%-ban kollagént tartalmaz, ami segít megóvni az eb csontjainak, porcainak, ízületeinek, inainak és szalagjainak épségét.

Így add a csontot a kutyának

Általános ökölszabály, hogy csak akkora csontot adj kedvencednek, amit nem tud egészben lenyelni, így megelőzheted a fulladásveszélyt. A szakértők a kutya fejénél nem kisebb csontokat ajánlják, ezek nem tudnak egészben lecsúszni a torkán.

Csontot kizárólag nyersen etessünk, és kerüljük a csöves csontokat. Sokan nem tudják, de a főtt és a sült csont nem biztonságos, mivel a hőkezelés hatására megváltozik a szerkezete, és szilánkosra törhet. Fontos, hogy minél több hús legyen a csonton, soha ne adjunk nekik tisztán csak csontot. A csonton lévő hús ugyanis védi a beleket, a gyomorfalat, és abban is segít, hogy ne legyen túl kemény a széklet

- javasolja a kisállat-dietetikus.

Tippek a biztonságos és élvezetes csontfogyasztáshoz

A tömör csont, mint például a sertés oldalas, marhalábszár, lapocka szerkezeténél fogva kisebb, és tompább darabokra törik a rágás során, nem okoz fennakadást, sem pedig bélsérülést, a hosszú, csöves, üreges csontokkal szemben.

A baromfi vagy más szárnyas csont semmiképp sem javasolt. Sem csirke, sem kacsa, sem pulyka, sem semmilyen szárnyas csont, beleértve a közkedvelten etetett farhátat is. Azok valóban szilánkosra törnek a rágáskor. Fennakadhatnak a szájpadláson, elakadhatnak a nyelőcsőben. Átlyukaszthatják a beleket és ürülési problémát okozhatnak. Ha a nyelőcső alsó szakaszán akad el egy csontdarab, az fulladáshoz vezethet, és csak mellkas-műtéttel lehet onnan eltávolítani, ami komoly műtét, és nem is biztos, hogy sikeres lesz.

Tippek a viszonylag biztonságos csontetetéshez:

  • Emésztési problémával küzdő ebnek inkább ne adj csontot!
  • Ha épp nem “dolgozik” rajta, tedd a mélyhűtőbe, hogy megakadályozd a káros mikroorganizmusok elszaporodását!
  • Soha ne hagyd a csontmajszoló kutyust felügyelet nélkül!
  • Elhízott vagy hasnyálmirigy-problémás kutyának ne adj velőscsontot!
  • Ne hagyd, hogy a kutyus elássa a csontot, majd egy idő után kihalássza és újra elkezdje rágni!
  • Nagy melegben érdemes fagyasztva adni a csontot kedvencednek.

A különböző csontok veszélyei

Lényeges még egyszer kihangsúlyozni, hogy nem minden csont jó csont. A szárnyasok (csirke, kacsa, stb.) csontjai főve szilánkosan törnek, ami sérüléshez vezethet, illetve a csontszilánkok fulladást okozhatnak, megsérthetik a torkot, a nyelőcsövet és a beleket is, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Bizonyos csontok csak főzés után törnek, keményednek meg annyira, hogy szilánkosra törjenek, mint például a sertés bordacsontjai, ezért biztonságosabb, ha egyáltalán nem adunk főtt csontot a kutyáknak!

Ne adj olyan csontot a kutyának, amelyet az apró darabokra tud szétrágni, mivel a kis darabok, ha egyben nyeli le őket, szorulást, bélelzáródást okozhatnak. Az előbbi kellemetlen, fájdalmas székletürítéshez vezet, míg a bélelzáródást sajnos még állatorvosi kezelés mellett sem biztos, hogy túléli a kutyánk. Emiatt fontos, hogy a kutya méretének megfelelő méretű csontot adj neki. Ne hagyd egyedül a kutyát a csonttal, hogy lásd, ha baj van. 10-15 perc után vedd el tőle, legyen a csont inkább jutalom.

Ha a kutyád emésztési, anyagcsere vagy gyomorpanaszokkal küzd, szintén érdemes megfontolni, hogy adj-e neki csontot. Szintén kerüljük a csontot a rövid orrú fajták (boxer, bulldog, mopsz, stb.) esetében.

Milyen csontot adhatunk a kutyának?

A legjobb választás a nyers húsos, tömör csont, ahogy fentebb már írtuk. Alapvetően csak csontot, amelyen semmi rágnivaló (hús, inak, stb.) nincs már, ne adj a kutyádnak! Ahogy az előbb említettük, a kutya méretének és fogazata erősségének megfelelő méretű és keménységű csontot válassz, és soha ne hagyd magára, amíg a csontot fogyasztja.

A húsos csont kiválasztásánál figyelj a minőségre! Csak megbízható helyről vásárolj, és tartsd be a higiéniai alapszabályokat.

Milyen csontot nem ehet a kutya?

Kerüljük a főtt csontokat. A főtt csontok és azok is, amelyek ételmaradékból származnak nem biztonságosak a négylábúak számára. Hiszen könnyen eltörnek vagy akár szilánkossá is válnak. Azok a kutyusok, akik főtt csontot fogyasztottak könnyen szenvedhetnek a következő komplikációktól:

  • Törött fogak
  • Száj- és nyelvsérülés
  • Alsó álkapocsba akadt csontdarabok
  • A légcsőben, a nyelőcsőben vagy az emésztőrendszerben történt elzáródás
  • Székrekedés
  • Rektális vérzés
  • Hasnyálmirigy-gyulladás – a has bakteriális fertőzése, amelyet a gyomor vagy a belek kilyukadása okoz
  • Emésztőrendszer elzáródása
  • Fulladás
  • A mandula, illetve a száj sérülése
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Halál

Az állatorvos szerint inkább egyáltalán ne adjunk csontot a kutyáknak

A csontetetés miatt kialakuló bélsár-rekedés nagyon veszélyes a kutyára nézve. A kezelése költséges, macerás. Hosszú utókezelést és diétát is igényel, se a kutyának, se a gazdinak, se az állatorvosnak nem kellemes élmény. Még nagy kutyáknál is bélsárpangást okozhat a megevett csont, ami miatt beöntést kell neki adni, de még rosszabb esetben bélelzáródása lehet, amit csak súlyos és veszélyes műtéttel lehet gyógyítani, ez ráadásul sokba is kerül a gazdinak.

Sokan hoztak már hozzánk bélpanaszokkal kutyust, mert csontot evett, így mindenkinek azt javasoljuk, ne adjon a kutyának csontot. Semmilyen pluszt nem ad hozzá a táplálásához, a rágási igényét pedig biztonságos rágófalattal vagy teafával is ki lehet elégíteni. Személy szerint a nyers csontot még rosszabbnak tartom, járt már a rendelőnkben szalmonellás kutya nyers csont evése miatt, nagyon keserves volt a kikúrálása, én a nyerskosztot sem tartom jó ötletnek, bár tudom, mostanában divatos. Ha nagyon jól meg van főve a csont, esetleg akkor, de nem zárható ki soha a veszély

- mondta el a HelloVidéknek Dr. Kórik Csilla állatorvos.

A nyersetetés miatt sok kutya lesz hasfájós, hasmenéses, és nagyon hosszadalmas, probiotikumos kezelés hatására gyógyul meg a bélflórája csak. A nyers csont, még az ellenőrzött helyről származó is, tartalmazhat szalmonellát, e-colit.

- összegezte az állatorvos.

Mi a helyzet a boltban kapható csontos csemegékkel?

A kereskedelmi forgalomban kapható csontcsemegék, jóllehet gyakran feldolgozott formában elérhetőek, és látszatra teljesen különböznek a hentestől származóktól, sokszor ugyanolyan veszélyesek és károsak lehetnek az egészségre, mint a hagyományos csontok.

2015-ben az FDA 35 olyan jegyzőkönyvet kapott kézhez, amelyben arról számoltak be, hogy a boltokban árusított olyan termékektől, mint a sonkacsont, a sertés combcsont, a bordacsont és a füstölt csülök csontja, az állatok hogyan szenvedtek el egészségkárosodást. A füstölés és sütés során a gyártók gyakran kiszárítják ezeket a készítményeket, tartósítószereket, fűszereket és füstízt adnak hozzá, hogy sokáig megőrizzék a minőségüket.

Amennyiben azt tervezed, hogy bolti rágcsálnivalót vagy csontot veszel a kedvencednek, először mindenképpen konzultálj az állatorvosoddal, hogy megfelel-e a kiválasztott termék a kedvenced számára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kutyák is egyéniségek, egyéni igényekkel, betegségre való hajlamokkal.

Vizsgálati díjak irányára (helységenként és rendelőnként változhat)

A vizsgálati díj nem tartalmazza az alkalmazott gyógyszerek árát, az esetleges laboratóriumi, vagy egyéb kiegészítő vizsgálatokat (pl. ultrahang, röntgen), valamint a bódítással/altatással járó beavatkozások költségét.

  • Alap vizsgálati díj (kutya, macska): 10 000 Ft
  • Kontroll vizsgálati díj: 5600 – 8000 Ft
  • Parvovírus elleni oltás (kutya): 8000 Ft
  • Kombinált oltás (kutya): 9000 Ft
  • Kombinált + veszettség elleni oltás (kutya): 12500 Ft
  • Veszettség elleni oltás (kutya, macska): 8 000 Ft
  • Kennelköhögés elleni vakcina (Nobivac KC): 8 000 Ft
  • Lyme-kór elleni oltás: 10 000 Ft
  • Immunterápia: 45 000 – 65 000 Ft / 6 hó

Műszeres kiegészítő vizsgálatok díjai:

  • Vérvétel, laborvizsgálat: 14 000 Ft
  • Röntgenfelvétel (digitális) készítése és értékelése: 12 500 Ft
  • Ismételt röntgenfelvétel készítése: 8 000 Ft
  • Videóotoszkópos vizsgálat 7 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (hasi): 14 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (hasi ismételt): 8 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (szív): 14 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (szív és hasi): 25 000 Ft

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutya

csont

kutyatartás

etetés