Érik a katasztrófa a magyar oktatásban: 45%-os azonnali béremelésre lenne szükség

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a katasztrófa a magyar oktatásban:  45%-os azonnali béremelésre lenne szükség

Szeptemberben elkezdődik az oktatás, igaz, kevesebb tanárral, mint a tavalyi évben. Az óvodákban azonban még ennél is rosszabb a helyzet, egyszerűen nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust találni.

El fog indulni szeptemberben az oktatás, kétség nem fér hozzá – mondta el Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Vannak annyian az iskolában, hogy minden osztályban lehetőség szerint legalább egy végzett tanító fog dolgozni, de az ideális és a jogszabályban előírt egy tanítópár, amely nem fog mindenhol teljesülni. Az óvodáknál nagyobb a probléma – tette hozzá a szakember a Spirit Fm Aktuál című műsorában. Hallottak olyan intézményekről, ahol a csoportlétszámnál is kevesebb óvodapedagógus van, tehát egyszerűen nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust delegálni.

Amit az oktatáspolitikában 12 éve csinálnak, tulajdonképpen nem más, mint jelzés a társadalomnak, hogy a gyerekeink érdekeit és a jövőjét abszolút feláldozzák a saját politikai céljaik érdekében. Itt a probléma az, ha eljutunk addig, hogy egyre kevesebb pedagógus lesz, azt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni. A helyzet változtatásához minimum 45%-os azonnali béremelésre lenne szükség, hogy ne menjenek el többen a pályáról

– mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki hozzátette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy speciális módon jelezzék nehézségeiket. Például, ha letelt a 40 óra az adott héten, onnantól kezdve a kolléga azt mondja, hogy kapja meg írásban munkáltatói felszólításnak, és onnantól kezdve azonnal többletmunkaként fizessék is ki neki. Ha nem, akkor egész egyszerűen nem csinálja, nincs munkamegtagadás, hiszen az ő szerződése 40 órás munkahétről szól.

A pedagógusok és a kormány augusztus 10-én tárgyal a legközelebb béremelést illetően, ugyanis már évek óta nem jutnak közös nevezőre.

Az biztos, hogy a polgári engedetlenséget mi nem folytatjuk, mert azt nem is csináltuk. A polgári engedetlenséghez, ha esetleg folytatódik, a szakszervezeteknek hivatalosan nincs köze. Nem is lehet, mert jogszabálysértést követnénk el. De ha a kollégák a polgári engedetlenség mellett döntenek, úgy gondolom, maximálisan meg lehet érteni az elkeseredettségüket. Nem adtuk fel a sztrájkot, a jogászok keresik azokat a kiskapukat, amiket még esetleg hagytak a jogszabályok

– mondta Gosztonyi, majd kifejtette, hogy egyre nehezebb megszervezni a sztrájkot, de megtalálják majd a módját.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pedagógus

pedagógusbér

pedagógushiány