Érik a katasztrófa a magyar oktatásban: 45%-os azonnali béremelésre lenne szükség

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a katasztrófa a magyar oktatásban:  45%-os azonnali béremelésre lenne szükség

Szeptemberben elkezdődik az oktatás, igaz, kevesebb tanárral, mint a tavalyi évben. Az óvodákban azonban még ennél is rosszabb a helyzet, egyszerűen nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust találni.

El fog indulni szeptemberben az oktatás, kétség nem fér hozzá – mondta el Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Vannak annyian az iskolában, hogy minden osztályban lehetőség szerint legalább egy végzett tanító fog dolgozni, de az ideális és a jogszabályban előírt egy tanítópár, amely nem fog mindenhol teljesülni. Az óvodáknál nagyobb a probléma – tette hozzá a szakember a Spirit Fm Aktuál című műsorában. Hallottak olyan intézményekről, ahol a csoportlétszámnál is kevesebb óvodapedagógus van, tehát egyszerűen nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust delegálni.

Amit az oktatáspolitikában 12 éve csinálnak, tulajdonképpen nem más, mint jelzés a társadalomnak, hogy a gyerekeink érdekeit és a jövőjét abszolút feláldozzák a saját politikai céljaik érdekében. Itt a probléma az, ha eljutunk addig, hogy egyre kevesebb pedagógus lesz, azt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni. A helyzet változtatásához minimum 45%-os azonnali béremelésre lenne szükség, hogy ne menjenek el többen a pályáról

– mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki hozzátette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy speciális módon jelezzék nehézségeiket. Például, ha letelt a 40 óra az adott héten, onnantól kezdve a kolléga azt mondja, hogy kapja meg írásban munkáltatói felszólításnak, és onnantól kezdve azonnal többletmunkaként fizessék is ki neki. Ha nem, akkor egész egyszerűen nem csinálja, nincs munkamegtagadás, hiszen az ő szerződése 40 órás munkahétről szól.

A pedagógusok és a kormány augusztus 10-én tárgyal a legközelebb béremelést illetően, ugyanis már évek óta nem jutnak közös nevezőre.

Az biztos, hogy a polgári engedetlenséget mi nem folytatjuk, mert azt nem is csináltuk. A polgári engedetlenséghez, ha esetleg folytatódik, a szakszervezeteknek hivatalosan nincs köze. Nem is lehet, mert jogszabálysértést követnénk el. De ha a kollégák a polgári engedetlenség mellett döntenek, úgy gondolom, maximálisan meg lehet érteni az elkeseredettségüket. Nem adtuk fel a sztrájkot, a jogászok keresik azokat a kiskapukat, amiket még esetleg hagytak a jogszabályok

– mondta Gosztonyi, majd kifejtette, hogy egyre nehezebb megszervezni a sztrájkot, de megtalálják majd a módját.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pedagógus

pedagógusbér

pedagógushiány