Ezekre a jelekre nagyon figyelj: kedvenced élete a tét, méregdrága lehet a kezelés

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezekre a jelekre nagyon figyelj: kedvenced élete a tét, méregdrága lehet a kezelés

Négylábú kedvenceinkre minden évszakban oda kell figyelnünk, hogy időben észleljük azokat a jeleket, amelyek betegségre utalhatnak, de az ősz és a tél különösen kritikus lehet a számukra. Mutatjuk, mit tartsunk mindenképp szem előtt, amikor beköszöntenek a hideg évszakok.

Bizonyára minden állattulajdonosban felmerült a kérdés, hogy milyen tünetek esetén és mennyi idő múlva forduljon állatorvoshoz. Biztos, hogy minden gyakorló állatorvos találkozott már hasonló kórelőzménnyel a praxisa során:

  • "A kutyánk napok óta nem eszik."
  • "Egy hete véreset pisil."
  • "Napok óta híg a széklete."
  • "Három hete vakarózik, és rázza a fülét."
  • "A fenekén húzza magát egy napja."

Az ilyen, és ezekhez hasonló bevezetők után általában hosszadalmas, drága, esetenként fájdalmas, és néha bizony sikertelen vagy szövődményekkel végződő gyógykezelés veszi kezdetét. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a legtöbb háziállat viszonylag hosszan "zokszó nélkül" elviseli a kisebb, olykor a nagyobb fájdalmakat is, így lehet, mire mi észleljük a tüneteket, már hetek óta szenved kedvencünk.

Ekkor forduljunk állatorvoshoz

Akkor hát mikor is forduljunk állatorvoshoz? Ha kedvencünk viselkedése hirtelen vagy fokozatosan megváltozik, bágyadttá, étvágytalanná válik, nem mutat érdeklődést a külvilág felé, láthatóan fájdalmai vannak. Az állat nem tudja elmondani a panaszait, ezért a tulajdonosnak és az állatorvosnak közösen kell azokat tisztázni.

Bármelyik betegség kezdeti stádiumában az idejében elvégzett kezelés egyszerűbb, és nagyobb siker várható, valamint kevesebbe is kerül az utógondozással együtt is. A legtöbb súlyos, életveszélyes állatbetegség bevezető tünetei nagyon hasonlóak lehetnek az enyhébb lefolyásúakhoz, illetve szakszerű gyógykezelés hiányában az egyszerűnek induló kórfolyamatok is végződhetnek az állat elpusztulásával.

Lényeges, hogy a beteg állat teljes gyógyulása orvosi értelemben gyakorta a tünetek megszűnése után következik be, ezért a gyógykezelés túl korai megszakítása a betegség akár súlyosabb formában történő kiújulásával járhat

- figyelmeztet az állatorvos.

Krónikus betegségeknél, nehezen gyógyuló szervek megbetegedésekor, illetve műtétek után a gyógyulási folyamatban kiemelkedő szerepe van az utókezelésnek, esetenként a terápia pontosításának, módosításának, ezért fontos a kontrollvizsgálatokon való megjelenés is, és a kezelő állatorvos utasításainak pontos betartása.

Az ősz és a tél különösen veszélyes lehet

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, ugyanakkor a kockázati tényezője is, ami házi kedvencünket is sújthatja, ha lankad a figyelmünk. Hat téli veszélyforrást mutatunk be, valamint a megelőzéshez is segítséget nyújtunk.

A hideg idő beköszöntével nagyon oda kell figyelnie a gazdiknak az állat ízületvédelmére, különösen idős kutyáknál történik meg könnyen a baj. Ahogy hűvösödik a talaj, a kutyus pedig elfekszik, elalszik rajta, még akkor is, ha süt a nap egyébként, könnyen ízületgyulladás lehet a vége, és porckorong gondok adódhatnak. Emellett a megfelelő folyadékpótlásra is fokozottan figyelni kell, hisz ilyenkor már nem annyira szomjasak az állatok, de a vízpótlásra továbbra is szükségük van

- sorolja Dr. Nagy Anna állatorvos.

1. Még mindig támadnak a vérszívók

Tévedés azt hinni, hogy ősszel védve vannak az állatok a vérszívóktól. Manapság szinte más nem is beszélhetünk a klímaváltozás miatt kullancs- vagy bolhaszezonról, ezek az élősködők pedig nagy bajt is okozhatnak, különösen a kullancsok, amelyek egy igen veszélyes kutyabetegség, a babézia okozói lehetnek.

A babézia lappangási ideje általában 2 naptól 1 hétig terjed, de az is előfordul, hogy csak a fertőzést követő 2-3 hét után jelentkeznek a betegség jelei. A babéziás kutya láza magas, 41-42 fok. Sokszor számolnak be a gazdik arról, hogy megváltozik a babéziás kutya viselkedése, például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint amilyen szokott lenni.

1-2 napos bágyadtság után megjelenik a leginkább szembetűnő, sötét színű vizelet, mert a parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (hemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet “véresre”, csokoládébarnára színezheti. A légzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, “vértelenné” válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak.

A pontos diagnózishoz vért veszünk a kutyustól, mert a vérsejtekben kimutatható a babézia. Létezik egy olyan injekciós készítmény, az Imizol injekció, ami, ha időben beadjuk az állatnak, megmenti az életét. Ez sajnos csak akkor érhető el, ha a kezelést még a betegség kezdeti stádiumában elcsíptük, és még nem károsította a fertőzés a veséket és a májat. Hogy erről meggyőződjünk, laborvizsgálatot is csinálunk a kutyánál. A legfontosabb a megelőzés, de persze megeshet a baj bárkivel. Ha a gazdi felelős állattartó, aki odafigyel a kutyusra, akkor az esetek nagy részében sikerül megelőzni a nagyobb bajt, ha egyébként egészséges és jó kondíciójú a kutya

- mondta el kérdésünkre Dr. Kórik Csilla állatorvos.

A babézia teljes kikezelése beletelik néhány hétbe, és az Imizol injekció, valamint az egyéb gyógyszerek, vitaminok, laborvizsgálatok a kutya súlyától és állapotától függően 60000-250000 forint körüli összegre rúgnak.

2. Fagyállót, veszélyes folyadékot fogyaszthat

A fagyálló folyadék halálos! Tartsuk elzárva, és ne engedjük soha a kutyát a közelébe. Ha autódat fagyállóval töltöd fel, vagy fagyálló szélvédőmosó folyadékot öntesz a tartályba, figyelj, nehogy a kutyád a földről felnyalja. Ha ilyen készítményeket használsz, és kutyád is a közelben van, mosd le a lábát, mielőtt beviszed a házba, nehogy a mancsát tisztogatva lenyalogassa a mérget. A fagyálló mérgezés tünetei a nyálzás, a rossz közérzet és a hányás. A fagyálló mérgezés nem játék! Ha fennáll az esélye, hogy kutyád fagyállót ivott, haladéktalanul vidd állatorvoshoz!

2. Lehűl az idő

Egyértelműnek tűnhet, mégis sokan nem “hisznek benne”, hogy ha mi fázunk, akkor a kutyánk is fázik! Te sem ugyanazt a farmert és pólót viseled egész évben, igaz? Pedig kibírnád. A fagypont alatti hőmérséklet a szabadban minden kutyának (talán kivéve az északi fajtákat) megterhelő, ezért legalább éjszakára engedd be meleg helyre a kutyádat. A benti kutyákat pedig óvd a kinti hidegtől megfelelő ruházattal. Ha télen, hidegben az utcán kóborló kutyát látsz, ne menj el mellette! Vidd védett helyre, nehogy megfagyjon éjszaka!

3. Fagyási sérülések

Különösen figyeljünk a kutyáinkra, amikor a hőmérő higanyszála fagypont alá süllyed. Ilyenkor a vékonyabb szőrzetű, idős vagy kölyök kutyusok könnyen fagyási sérüléseket szenvedhetnek. A zord hidegben inkább rövidebb sétákat tervezz, és ha látod a kutyádon, hogy fázik, fordulj azonnal vissza. A fagyási sérülés első jele a bőr kipirosodása, elsősorban a lábfejeken, a fülön és a farok végén. Ha kutyád átfázott, vidd meleg helyre, fürdesd meg meleg vízben és bugyoláld takarókba, amíg át nem melegszik. A kipirosodott területet ne dörzsöld! Ha szükséges, fordulj állatorvoshoz! (Ugyanez a teendő egyébként akkor is, ha nagy hidegben bőrig áztok vagy kutyád hideg, jeges vízbe esik.)

4. Patkányméreg, rágcsálóirtó szerek elfogyasztása

Nem kizárólag téli veszély, de ilyenkor még gyakrabban helyeznek ki rágcsálóirtó szereket akár az utcákon, aluljárókban, intézményekben is. Erre elvileg felirattal kell figyelmeztetni, de a gyakorlatban ez nem mindig észrevehető. Ne hagyd, hogy a kutyád a kihelyezett csapdák közelébe menjen, azokat szaglássza, nyalogassa. Ha vendégségbe mentek, kérdezz rá, hogy van-e kint patkányméreg. Otthon használj inkább élvefogó csapdát vagy hagyományos egérfogót. Ha attól tartasz, hogy kutyád patkánymérget evett, azonnal fordulj állatorvoshoz!

5. Étvágytalanság, váratlan súlyvesztés

Télen a kutyáknak több energiára van szüksége, mivel alapvetően több kalóriát égetnek el azzal, hogy a hidegben melegen tartják magukat. Az egészségük megőrzése érdekében ilyenkor érdemes magasabb fehérjetartalmú, jobban felszívódó táplálékkal etetni őket, esetleg étrend-kiegészítőkkel is segíthetjük az erőnlétük fenntartását.

Súlyosabb esetben az elhanyagolás a kutyáknál is kiválthat depressziót és komoly idegrendszeri betegségeket, például az egyre gyakoribb szeparációs szorongást, ami akár étvágytalanságban is megnyilvnulhat. De ezeknek a tüneteknek a hátterében más okok, akár komoly betegségek is állhatnak, ezért konzultáljunk róluk az állatorvossal, hogy fel lehessen állítani a pontos diagnózist, és elkezdhessék a kezelést szükség esetén

- tudtuk meg Dr. Kórik Csilla állatorvostól.

6. Baj lehet az immunrendszerrel?

A napfényes órák lecsökkenésével kevesebb időt töltünk a szabadban, esetleg az edzések, a sport is kimarad. Az immunrendszernek azonban szüksége van ezekre a dolgokra ahhoz, hogy megfelelően működjön. A fertőzések, rossz közérzet elkerülése végett szép időben kiránduljunk, sétáljunk a közeli parkban, erdőben, amennyit csak tudunk! Emellett kölyök, idős vagy beteg kutyák számára gondoskodjunk megfelelő készítményekről, amelyekkel támogathatjuk az immunrendszerüket. Ebben is segíthet az állatorvos.

7. Miért baj, ha a fenekén húzza magát a földön?

Sokan nevetnek rajta, amikor az ebek a földön húzzák a feneküket. De ez nem olyan mókás akkor, ha tudod, milyen sok problémát jelezhet.

Ez a furának tűnő viselkedés komoly bajt jelezhet: bűzmirigy-gyulladásra vagy elzáródásra is utalhat, de akár férgek jelenlétét is jelezheti, és az is lehet, hogy az emésztése körül van valamilyen probléma, a széklete nem tudott távozni rendesen, vagy fájdalmas számára, ahogyan távozott. A kutya ezzel a földet dörzsölő csúszkálással a kellemetlen érzésein próbál így enyhíteni. Azt javaslom, ilyenkor keressük fel az állatorvost, hogy kiderítse a szakember, mi a baj forrása

- tanácsolja Dr- Kórik Csilla.

Ha allergiáról van szó, az állat így próbálja megszüntetni a kínzó viszketést, de a szennyezett farok- és béltájék is hasonló viselkedést válthat ki belőle. Ilyenkor az eb igyekszik eltávolítani magáról a bélsarat, de nyilvánvalóan erről a gazdának kell gondoskodnia, hiszen ellenkező esetben komoly egészségügyi következményei is lehetnek annak, ha a területről nincs eltávolítva a szőr, ezáltal pedig beleragad az ürülék.

Ha ezt tapasztaljuk, menjünk állatorvoshoz

Mindezek mellett fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük négylábúnk egészségi állapotát, és figyeljünk a jelekre. Amikor a kutya belső hőmérséklete alacsonnyá válik, hipotermia alakul ki. A kihűlés következtében károsodhat az eb központi idegrendszere, ami hatással van a szívre és a véráramlatra is. Jelei közé tartozik a szabálytalan szívverés és légzés, valamint a tudatzavar.

A fagyást nehezebb diagnosztizálni, hiszen a kutya szőre eltakarhatja a látható jeleket. Elsősorban a négylábú füleit, mancsát és lábait kell megvizsgálnunk. Ha túl hidegnek érezzük a testrészeket, valamint kipirosodtak, megduzzadtak, esetleg szövetnedvek jelentek meg, minél hamarabb melegebb helyre kell vinnünk háziállatunkat. Fagyás következtében jégkristályok képződhetnek a kutya vérében, melyek károsíthatják az ereket és artériákat is.

Ha azt vesszük észre, hogy kutyusunk vagy cicánk étvágya nem nő, hanem sokkal inkább csökken, ha kevés vizet fogyaszt, megváltozik a viselkedése, vagy bármilyen más rendellenességre leszünk figyelmesek, azonnal forduljunk állatorvoshoz! Egy esetleges betegség nagyon legyengítheti az immunrendszerüket, amelynek télen kellene a legerősebbnek lennie, így azonnal állatorvos segítségére lesz szükségünk. Ilyenkor ki is kérhetjük az állatorvos véleményét, hogy mivel javasolt táplálnunk kedvencünket, és hogy milyen kiegészítőket ajánl kifejezetten a számára, amelyek segítenek neki átvészelni a télet.

Megemelkedtek az állatorvosi rendelőkben a kezelési költségek

A kezelést általában mindig egy laborvizsgálattal kezdik az állatorvosi rendelőkben, hiszen a vérvétel adhat csak pontos diagnózist a különféle tesztek elvégzése mellett. Egy ilyen vérvételi laborvizsgálat, amennyiben a helyszínen történik, általában 15 ezer forintba kerül, ha pedig valamilyen speciális mintaelemzésről van szó, előfordulhat, hogy fel kell küldeni vidékről Budapestre, az ára pedig olyankor már legalább 30 ezer, de inkább 40 ezer forint. Persze ez praxisonként változhat, ahogy attól is függ, milyen és mekkora állatról van szó.

Jelentősen nőttek a kisállatok kezelési költségei tavalyhoz képest, úgy, ahogy a kenyér, az alapvető élelmiszerek ára is. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzési ára is megemelkedett, ezzel pedig a kezelés költsége is. Minden rendelőben más-más árak vannak, de az biztos, hogy a korábbi áraikhoz képest legalább 20-30 százalékkal mindenütt nőttek, az ország teljes területén a kisállatok kezelési költségei. Most ősszel pedig várhatóan ehhez még jöhet egy kis plusz emelés, de a tél lesz az igazi vízválasztó, hisz a megemelkedett energiaárak, a fűtés magasabb költségei mellett is üzemletetni kell valahogy a rendelőket

- mondta el Dr. Kórik Csilla, a debreceni Vezér Állatcentrum állatorvosa.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutyatartás

kutya

ősz

tél

kutyabetegségek

kezelés