Kitört a járvány itthon: ilyen légúti tünetekkel fordulnak orvoshoz rengetegen

HelloVidék   
  Megosztom
Kitört a járvány itthon: ilyen légúti tünetekkel fordulnak orvoshoz rengetegen

Megújult a működését októberben megkezdő hazai légúti figyelőszolgálat, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is a cél. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

A héten befejeződik az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozásegészségügyi orvosokhoz, így a jövő héten már az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina, írja a Pénzcentrum.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint a 40. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 15 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű, és 207 300 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 41. héten az influenzaszerű megbetegedések esetében a betegek 27,5%-a 0-14 éves gyermek, 30,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,2%-uk a 35-59 évesek, 14,0%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzések terén a betegek 49,2%-a 0-14 éves gyermek, 22,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,4%-uk a 35-59 évesek, 10,7%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 41. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

A 2022/2023. évi szezonban a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel rendszeres légúti minták küldésére. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

influenza

járvány

nemzeti népegészségügyi központ

koronavírus

oltóanyag

figyelőszolgálat