Kitört a járvány itthon: ilyen légúti tünetekkel fordulnak orvoshoz rengetegen

HelloVidék   
  Megosztom
Kitört a járvány itthon: ilyen légúti tünetekkel fordulnak orvoshoz rengetegen

Megújult a működését októberben megkezdő hazai légúti figyelőszolgálat, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is a cél. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

A héten befejeződik az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozásegészségügyi orvosokhoz, így a jövő héten már az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina, írja a Pénzcentrum.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint a 40. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 15 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű, és 207 300 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 41. héten az influenzaszerű megbetegedések esetében a betegek 27,5%-a 0-14 éves gyermek, 30,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,2%-uk a 35-59 évesek, 14,0%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzések terén a betegek 49,2%-a 0-14 éves gyermek, 22,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,4%-uk a 35-59 évesek, 10,7%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 41. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

A 2022/2023. évi szezonban a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel rendszeres légúti minták küldésére. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

influenza

járvány

nemzeti népegészségügyi központ

koronavírus

oltóanyag

figyelőszolgálat