Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók: tényleg pótolható így a család nyújtotta biztonság?

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók: tényleg pótolható így a család nyújtotta biztonság?

Biztonságérzet, társaság, gondoskodás - ezt a három dolgot emelték ki a magyar gazdik, amikor a kutyatartásról kérdezték őket az ELTE etológusai. A válaszadók 90 százaléka szerint a kutyával való együttlétben az egyik legnagyobb örömöt a simogatás és az érintés adja, 72 százalék szerint a négylábúak társasága csökkenti a magányt. A szakemberek eddig is elmondták az ünnepek közeledtével, hogy kutyát ajándékozni nagy felelősség, idén arra is figyelmeztetnek, hogy fontos a szabályok és határok betartása, amikor a kutya szerepét keressük a családban.

A kutyatartók 65 százaléka valóban családtagként tekint kedvencére, sőt, 16 százalékuk szerint a kutya egy „szőrös gyerek” . Karácsony közeledtével különösen megdöbbentő tény, hogy 10-ből 1 magyar kutyatartó számára kedvence akár mindenkinél fontosabb az életében – derült ki az ELTE Etológia kutatásából .

Egyre kevesebb gyermek születik, így csökken a testvéri és tágabb rokoni kapcsolatok száma. A legszorosabb emberi kapcsolatháló hiányában a feltétel nélküli szeretet, a gondoskodás a kutyákra tevődik át, mert az elégíti ki a természetes emberi érzelmi igényeket

- mondta el a kutatást vezető dr. Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszék munkatársa. A kutatásból az is kiderült, hogy 10-ből 1 kutyatartó mondta azt, hogy számára kedvence rendkívül, akár mindenkinél fontosabb az életében

A városi kutyatartás életforma lett, vannak azonban ellentmondások és kihívások. A szeretetteljes kapcsolaton túl azonban gyakori jelenség, hogy nincsenek egyértelmű határok, szabályok, a végeredmény pedig viselkedési problémás kutyák sora. „A kialakult helyzet a gazdára, sőt a környezetére is negatívan hathat vissza. Nem mindegy tehát, hogyan szeretjük a kedvencünket, mert ez nem csupán a kutyásokat érintő kérdés” – tette hozzá dr. Topál József viselkedéskutató, a Kutyával az Emberért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Cofidis Kutyaszemmel program által is támogatott országos reprezentatív felmérés előzetes eredményei szerint Magyarországon a felnőttek 30 százaléka él olyan háztartásban, ahol van kutya. A városi kutyatartás elterjedésével átalakult az élettér, mára már a kutyás háztartások 61 százalékában a négylábú a lakásba is bemehet. A Kutyaszemmel program célja, hogy segítsen a kutyatartóknak a kialakult szoros kötődést helyén kezelni, a kutyák természetes igényeit figyelembe véve.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutya

kutyatartás

elte

etológusok

kutatás

ünnepek