Hiába van május, sokan visszakapcsolták a fűtést: rámegy a gatyájuk is a számlára?

24.hu   
  Megosztom
Hiába van május, sokan visszakapcsolták a fűtést: rámegy a gatyájuk is a számlára?

Megkereste a 24.hu-t egy olvasó, aki gázzal fűt, és mivel a nem túl napos május miatt elég hűvös volt a lakásában mostanában, még mindig be-befűtött. Diktálós fogyasztóként arra volt kíváncsi, mi történik, ha emiatt túllépi a májusi havi limitet, összességében viszont éves szinten kevesebb lesz a fogyasztása, mint 1729 köbméter, azaz, befér az átlagfogyasztás alá. Azzal nem volt tisztában, hogy az extra fűtés miatt kell-e hétszeres árat fizetnie a májusi fogyasztása után (az átlagfogyasztás felett), vagy sem. Valamint, ha összességében éves szinten mégis befér a limit alá, hogyan számolnak el vele. 

Diktálás mellett bő 27 vagy 36 köbméter a májusi limit

Aki havonta diktálja a gázfogyasztását, annak nemcsak az évi 1729 köbméter (63 645 MJ) alapján nézik az átlagfogyasztását, hanem (a gázfogyasztás 20 éves alakulását megjelenítő) jelleggörbe alapján a havi szintű átlagfogyasztást is figyeli a szolgáltató a havi számlázásnál.

A nevezett olvasó fűtési profilban van, és már most túllépte a 27 köbmétert májusra, vagyis az átlagfogyasztás fölé került. Így az MVM tájékoztatója alapján a májusi fogyasztásáról szóló számlájában szerepelni fog nem kedvezményes ár is. Vagyis a májusi átlagfogyasztás feletti mennyiséget a hivatalos megfogalmazás szerint a „versenypiaci költségeket tükröző áron” fogják neki kiszámlázni.

A kedvezményes ár szolgáltatótól függően nettó 2,256 és 2,364 forint/MJ (köbméterre átszámítva bruttó 100 forint körül mozog). A nem kedvezményes díj pedig egységesen bruttó 22,002 forint/MJ (köbméterre átszámítva 748 forint körül).

Viszont, ha éves szinten valóban átlagfogyasztás alatt marad, akkor az MVM tájékoztatója alapján az éves elszámoláskor korrekcióra számíthat. Akik tehát hozzá hasonlóan fáztak májusban, és ezért az átlagnál többet fűtöttek, azok az átlagfogyasztás felett több mint hétszeres díjról fognak most számlát kapni. Az éves elszámoló számlában azonban visszakaphatják ezt a leszámlázott hétszeres díjat.

Az idei elszámoló számla fő szabályként a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti gázév időszakát zárja le. Erre az időszakra érvényes, hogy az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 MJ/év, illetve 1729 köbméter/év) rezsicsökkentett áron számlázzák le a lakossági fogyasztóknak a gázt, felette pedig emelt díjon. Ha éves szinten befér az átlagfogyasztás alá az ügyfél, akkor tehát a májusi – átlag feletti fogyasztást – a szolgáltató visszafizeti neki az elszámoló számla után.

Ami még fontos, hogy a számla kiállításakor a szolgáltató figyelembe veszi a valódi hőmérsékleti adatokat is, amelyek még befolyásolják a jelleggörbe alapján igénybe vehető kedvezményes havi mennyiséget. A hőmérsékleti tényezőket azért kell figyelembe venni a szolgáltatónak, hogy a hidegebb napokon, amelyeken többet kell fűteni, magasabb kedvezményes mennyiség legyen igénybe vehető – írja az MVM. Ezek szerint még az sem kizárt, hogy májusra valamennyivel magasabb lesz a jelleggörbe szerinti átlagfogyasztás. A lényegen azonban ez sem változtat.

Az átalánydíjasoknak nem kell havonta diktálniuk, éves leolvasás van. Náluk tehát az éves leolvasás miatt az sem látszik, ha májusban többet fűtöttek, mint máskor. Év közben egyenletes részszámlázás történik – az éves várható fogyasztást egyenlő részletekben fizetik, télen- nyáron egyformán. Ebben az esetben a havi számlákban a kedvezményes mennyiséget naparányosan, egyenletesen osztják el, vagyis napi 174,4 MJ-ig (fűtőértéktől függően 4,5–5 köbméterig) érvényesítik a rezsicsökkentett díjat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fűtés

gáz

gázszámla

költség

diktálás

átalány

május

mvm