Rengeteg kutyatartó elrontja ezt: soha ne adj ilyeneket kedvencednek, az élete a tét!

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Rengeteg kutyatartó elrontja ezt: soha ne adj ilyeneket kedvencednek, az élete a tét!

Bár a kutyák, cicák szervezete ellenállóbbnak tűnik, mint az embereké, és bizonyos tekintetben ez így is van, sajnos még ők is gyakran megbetegedhetnek. Velünk ellentétben azonban kedvenceink nem képesek elmondani, milyen fájdalmak gyötrik őket, nekünk kell jobban odafigyelnünk rájuk, hogy az árulkodó jeleket, tüneteket időben észleljük, és cselekedni tudjunk, mielőtt bekövetkezik a baj. Viszont óva intenek minket attól a szakemberek, hogy elkezdjük kedvenceinket otthon, saját szakállunkra gyógyszerezni, ez ugyanis a meglévőnél is sokkal nagyobb bajt okozhat!

Gyanús jel, ha megváltozik a viselkedése

Ha gyanúsan máshogy viselkedik a kutyánk, az az első intő jel, és fokozottan törődnünk kell vele. Persze sokszor előfordul, hogy a kánikulai hőségtől szenved csak, ahogy mi is, vagy valami külső körülmény okoz nála átmeneti változást. És ezért is kell ilyenkor szinte monitorozni az ebet, hogy kiderüljön, esetleges-e a dolog, vagy netán napokig fennáll a változás, hogy meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket.

Azonnal lépj kapcsolatba az állatorvossal, aki a tünetek precíz felsorolása, és a kutya állapotának a felmérése, megvizsgálása után fel tudja állítani a diagnózist, vagy elmondja a további teendőket.

Az állatok, ha szenvednek, elvonulnak, esetleg nyugtalanná, ingerlékennyé válnak. Ha a korábban barátságos kutya hosszú távon egyedül akar maradni, az már betegség gyanúját veti fel. Ilyen esetben érdemes őt elvinni az állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra.

Ha nyugtalan, gyakran változtatja a helyzetét, nem találja a helyét, vagy éppen ellenkezőleg: bágyadt és csak aludni akar, az nem jelent jót.

Ha a kutya nem hajlandó inni, mielőbb vigyük őt állatorvoshoz, mivel a kiszáradás már önmagában is rendkívül veszélyes, az állatoknál 18 óra nem ivás után bekövetkezik!

Tapintsuk át az állat testét, ha dudorokat érzünk a bőre alatt, az egy jel, a testszag megváltozása egy másik jel, ahogy bármely más elváltozás, vagy épp a súlyának a csökkenése is egy jel, ami miatt állatorvoshoz kell vinni! Ha pedig hányást, hasmenést tapasztalunk, akkor nem is kérdés, hogy azonnal segítséget kérjünk.

Soha ne kezeljük humán készítményekkel az állatorvos tudta nélkül!

Nagyon fontos a gyógyszerek helyes alkalmazása, ugyanis egy megfelelő humán készítmény beadásával többet árthat a gazdi, mint segíthet kedvencén. Állatorvosok is gyakran írnak fel olyan szereket, amelyeket emberi patikákban kell kiváltania a gazdiknak, de a szakember tudja a helyes adagolást, ami nagyon más lehet egy kutyusnál, mint egy embernél!

Állatorvosi praxisban is alkalmazunk humán és kifejezetten kutyák, macskák, kisállatok számára fejlesztett, törzskönyvezett gyógyszereket a megfelelő dózisban, kombinációban. Fájdalomcsillapítók, vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők minden háztartásban megtalálhatóak. Ezekhez több módon is hozzájuthat a lakásban tartott kutya, macska, görény, például kíváncsiság útján, gazdi összecserélheti, illetve segítő szándékkal is adhat a gazda betegség tüneteit produkáló állatának. A gondoskodó tulaj fájdalom vagy bágyadtság esetén az online térben és a házi patikában kereshet megoldást, azonban elengedhetetlen gyógyszeradás előtt állatorvosi konzultáció és a megbizonyosodás, hogy valóban szükséges-e a gyógyszer

- figyelmeztet az állatorvos.

Soha ne itassuk tehéntejjel!

Vannak olyan készítmények, amelyek adása kifejezetten káros, akár egy fél szem is halálos dózis lehet kutyánknak, cicánknak, ezért soha ne adjunk belőlük négylábú barátainknak.

A szerek hatásmechanizmusa nem ugyanúgy működik embereknél, mint kedvenceinknél, ezt mindig vegyük figyelembe. A gyógyszerek hatóanyagainak többsége egy 60-80 kg-os ember adagjának felelnek meg. Lázra gyanakodva előbb bizonyosodjunk meg az állat valós hőmérsékletéről, melyet a legmegbízhatóbban végbélben mérhetünk akár otthon is, digitális hőmérővel. A normál hőmérséklet kutyáknál 38,2-39,2 Celsius fok közötti tartomány, macskáknál 38,2 -39,5 C közötti.

Mozgásszervi elváltozások esetén, például ha sántít a kutyus vagy a cicus, javasolt egy ortopéd szakállatorvosi vizsgálat, mielőtt bármilyen gyógyszerrel kísérletezni kezdünk. Az is fontos, hogy amikor ellátogatunk az állatorvos, ne legyen semmilyen gyógyszermaradvány az állat szervezetében, hogy ne nyomhassa el a valós tübeteket - kivéve persze véletlen fogyasztás vagy mérgezés esetén.

Gyógyszerfélék, amiket magadtól soha ne adj kedvenceidnek!

  • Nem szteroid gyulladáscsökkentők, lázcsillapítók (ibuprofen, diklofenák, naproxén sem tabletta sem kenőcs formájában nem adhatóak kutyáknak, macskáknak)
  • Szteroid gyulladáscsökkentő
  • Kerülni kell a megfázás elleni humán készítmények (pl. paracetamol hatóanyagú) adását
  • Xilit és /vagy cukortartalmú kiegészítők
  • Antibiotikum
  • Hashajtó
  • Allergia elleni gyógyszer
  • Szívgyógyszer
  • Fogamzásgátló készítmények
  • Oxytocin

Gyomorirritáló hatás miatt jelentkezhet hányás, hasmenés, gyomor- és bélvérzés, gyomorfekély, melynek tünete lehet véres hányás, fekete bélsár ürítése. Okozhat problémát a kiválasztó szerveknél is, a vese, a máj károsító hatása miatt. Jellemző tünetei a feltűnően sok víz ivása, esetenként sárgaság. Általános tünet lehet még a bágyadtság, a szapora légzés, nyálzás, görcsölés, végső esetben pedig a kómás állapot.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutyatartás

kutyák

gazdik

cicák

kutyabetegség

mérgezés

gyógyszerek

viselkedés

tünetek