Itt a nyár, kezdődhet a szezon: ennyi pénzt is kereshetsz a diákmunkával

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a nyár, kezdődhet a szezon: ennyi pénzt is kereshetsz a diákmunkával

A nyári diákmunka és szórakozás kéz a kézben járhat: a munkával megkeresett pénzt utazásra, bulizásra lehet költeni. A friss foglalkoztatási ajánlatok alapján idén havi akár 200 ezer forint körül is lehet keresni diákmunkával, a pénz elköltésével azonban érdemes körültekintőnek lenni - hívja fel a diákok figyelmét a K&H. Például külföldi utazásnál tanácsos utasbiztosítást kötni, érdemes bankkártyát használni vásárláskor, valamint javasolt alaposan megnézni a szállásválasztékot.

A Mind-Diák Szövetkezet felmérése szerint a diákok átlagos órabére 1334-2500 forint között mozog, így a friss foglalkoztatási ajánlatok alapján idén akár havi 200 ezer forint körül is lehet keresni diákmunkával, persze lehetnek különbségek országrésztől, munkakörtől függően. Nagyon fontos, hogy a diákok legálisan, szerződéssel vállaljanak munkát. Érdemes közvetítő szövetkezeteknél is szétnézni, mert ezek tisztában vannak a foglalkoztatási szabályokkal is, például a túlórára és éjszakai munkára vagy éppen a fizetés adómentes határára vonatkozóan. Az viszont már a szülők feladata, hogy segítsenek gyermeküknek a nyári munkával megkeresett pénz ésszerű, okos felhasználásában.

A munka után jöhet a pihenés, de figyelni kell a kiadásokra!

A K&H szerint elsődleges fontosságú, hogy a fiatalok mindenképp legyenek előrelátóak. Ha valaki külföldre készül, érdemes utasbiztosítást kötnie. Ellophatják például az értékeit vagy akár baleset érheti, ami biztosítás híján nagyon sokba kerülhet. Érdemes a fizetések alkalmával kártyát használni, hogy ne kelljen a készpénzzel bíbelődni, amit ráadásul a turistákra szakosodott tolvajok még az óvatos utazótól is ellophatnak.

Szintén érdemes figyelmesnek lenni a szállások kiválasztása során, legyen szó akár külföldi vagy itthoni nyaralásról. A szálláskeresés mára már külön művészet vagy éppen tudomány lett. Megéri tehát a fáradságot az internetes ajánlatok és az egyes helyekről megjelent vendégértékelések átböngészése, mivel nagyobb összeget spórolhatnak meg ezáltal. Külön figyelmet érdemelnek például a diákkedvezmények.

A vendéglői étkezést is lehet tudatosan tervezni. Aki szeret főzni, nyáron kipróbálhat olyan ételeket, amelyek főzésére vagy sütésére év közben nincs ideje. Ez egyszerre lehet szórakozás és a pénz takarékos elköltésének eszköze is egyben.

Tervezni kell a nyár utáni időszakra is

Érdemes fontolóra venni akár a szülők segítségével, hogy mi lesz, ha vége a nyárnak. Azaz át kell gondolni, hogy minden munkával szerzett vagy megtakarított pénzt utazásra, bulira akarja-e elkölteni a fiatal. A szülőkkel együtt tanácsos megbeszélni a jövőben felmerülő, hosszabb távra szóló kiadásokat.

Összességében a legfontosabb, hogy a fiatalok körültekintően, felelősségteljesen kezeljék a pénzügyeiket, ennek eredményeként felnőttként sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat. Ebben is segítséget nyújt nekik a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedője, amely az idei tanévben is nagy sikerrel zárult és jövőre jön az újabb forduló. A versenysorozatban a diákok játékos formában sajátíthatják el, hogyan lehet tudatosan bánni a pénzzel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyár

diákmunka

nyári diákmunka

foglalkoztatás

kiadások