Tényleg rettegnek a jövőtől? Ezzel kell szembenéznie most a magyar fiataloknak

HelloVidék   
  Megosztom
Tényleg rettegnek a jövőtől? Ezzel kell szembenéznie most a magyar fiataloknak

A bizonytalanság, s a félelem a jövőtől – a magyar fiatalok számára ezek jelentik a legnagyobb problémát, de tartanak az anyagi nehézségektől, a céltalanságtól és az elmagányosodástól is. Ez derül ki abból a tavaly megjelent kötetből, amelynek megállapításairól kedden Sullivan Ferenc, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója és Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke Nyíregyházán beszélgetett.

A magyarországi fiatalok nemzedéki önreflexiója és jövőképe című kötet egy több mint két évtizedes múltra visszatekintő felmérés-sorozat legfrissebb adatait foglalja össze: 2000 óta négyévente kérdeznek meg 8 ezer hazai és 4 ezer külhoni fiatalt (15–29 éveseket) arról, mit tartanak az ifjúság legégetőbb problémájának Magyarországon. A kutatás célja nem csak az, hogy elkészüljön a problématérkép: támpontokat szeretnének nyújtani a területért felelős döntéshozóknak, és az is fontos, hogy szakmai diskurzus induljon el ezekről a témákról, írja a szon.hu.

Fontos a lelki egészség

A világban zajló folyamatok és a gazdasági helyzet változása pontosan tetten érhető a listákon: 2008-ban a munkanélküliség, négy évvel később az anyagi nehézségek álltak az első helyen, de ezeket a szakpolitika különböző megoldásokkal képes orvosolni. Ám a legutóbbi felmérésben szereplő problémák egy része nem ilyen – mondta Kovács Péter és hozzátette: hisz abban, hogy tudnak ellenszert találni például a céltalanság, vagy az elmagányosodás ellen is.

A valódi közösségek háttérbe szorulása, esetleges megszűnése rosszul érinti a fiatalokat, ezért szükség van közösségi terek létrehozására, mentorprogramok működtetésére vagy a pályaorientáció erősítésére. Az elmúlt három évben olyan hatások érték ezt a korosztályt, amelyekkel korábban csak a nagyszüleik, dédszüleik szembesültek: a Covid miatti bezárkózás vagy az orosz-ukrán háború komoly mentális problémákat okozott, ezért mindenképpen foglalkozni kell a lelki egészségükkel. Úgy gondolom, ez az elkövetkező tíz év egyik legnagyobb feladata: ki kell építeni az iskolapszichológusi hálózatot, és olyan helyekre is szükség van, ahol a fiatalok egymással vagy szakemberekkel beszélgethetnek a gondjaikról.

Korábban a Pénzcentrum is foglalkozott a témával:

Generációs különbségek

Sullivan Ferenc kérdésére Kovács Péter a generációk között fennálló problémákról is beszélt.

A fiatalok médiahasználatát és kultúrafogyasztását egyre nehezebben tudják követni a szüleik, nagyszüleik, ez pedig időnként konfliktusokhoz vezet. A járvány alatt, főként a mikroközösségekben volt egyfajta közeledés, de összességében romlanak az intergenerációs kapcsolatok. Meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a különböző korosztályok képviselői találkozhassanak, hiszen sokat tanulhatnak egymástól

- mondta a szervezet elnöke.

A beszélgetésen szóba kerültek a függőségek is – Kovács Péter úgy fogalmazott: a szerhasználat minden esetben valaminek a következménye, ezért szerinte fontos lenne a kiváltó okokra koncentrálni, s azokat kezelni.

Ahogy arról is készült beszélgetés, mitől retteg a Z generáció:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fiatalok

jövő

z-generáció

bizonytalanság

videó