Ezt rengeteg kutyatartó nem tudja: kedvencünk imádja, de csak óvatosan az etetésével!

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezt rengeteg kutyatartó nem tudja: kedvencünk imádja, de csak óvatosan az etetésével!

Örök dilemma, hogy adhatunk-e csontot a kutyánknak, vagy sem, a vélemények pedig megoszlanak, így a mai napig rengeteg gazdi saját belátása szerint cselekszik ebben a kérdésben. Van, aki esküszik rá, van, aki már megégette magát vele, mert a helytelen csontetetés komoly veszélyekkel járhat: előfordul, hogy kedvencünkön már csak a műtét segíthet, aminek az anygai vonzata manapság nem elhanyagolható tétel a családi büdzsében. 

Honnan ered az a hit vagy tévhit, hogy a kutyának csont kell? Egyrészt az evolúcióhoz kötjük a fontosságát, a kutyák ősét, az európai szürke farkasokat felhozva példaként. Azonban a mai kutyákat az őseikhez hasonlítani már nemigen lehet, sem a külső jegyeik, sem a megváltozott civilizációs körülményeik miatt. Vegyünk például egy mopszot vagy mini yorkshire terriert, elég nehéz róluk a farkasra asszociálni. Ezek a fajták anatómiai felépítésükből, emésztésükből adódóan sem alkalmasak csontevésre, de a nagytestű kutyáknál is fő az óvatosság.

A kistestű és brachycephal fajtáknál (pl. francia bulldog, mopsz), illetve macskáknál lelkes csontfogyasztáskor fogtörést, ínysérülést okozhat, elakadhat a szájüregben, gégetájékon vagy a nyelőcsőben, továbbá gyomor- bélgyulladást is generálhat. Félrenyelés esetén fulladás is fennállhat. Bélsárpangás előfordulhat

- tudtuk meg az állatorvostól.

Nagyobb termetű kutyatársaik esetében a gazdaságosabb tápanyagbevitel miatt választhatják a gazdák a csontetetést, vagy sokszor az etetés után adnak neki néhány darabot, és kedvencük többnyire lelkesedik is a nem mindig jó ötletért.

A csont tápanyagtartalma igen csekély, így nagy mennyiségben adva sem fedezi a kutyus napi szükségleteit. Maradék, házi koszt etetésekor leginkább szárnyas adása jellemző. A csirkecsontok rágáskor viszont szilánkosan törnek, melyek rendkívül veszélyesen hatnak az emésztőtraktusra, az apróbb nyakcsigolyák, farhát a gyomorban, bélrendszerben elakadva okozhat komoly problémákat.

Ez rendkívül erős fájdalommal jár, az állat próbál üríteni, de nem tud, így legtöbbször altatásban végzett beöntés vagy akár műtéti megoldás szükséges a probléma elhárításához, ami amellett, hogy százezeres nagyságrendű költségekkel jár, minden érintettnek traumatikus élmény lehet.

Sokan hoztak már hozzánk bélpanaszokkal kutyust, mert csontot evett, így mindenkinek azt javasoljuk, ne adjon a kutyának csontot. Semmilyen pluszt nem ad hozzá a táplálásához, a rágási igényét pedig biztonságos rágófalattal vagy teafával is ki lehet elégíteni. Személy szerint a nyers csontot még rosszabbnak tartom, járt már a rendelőnkben szalmonellás kutya nyers csont evése miatt, nagyon keserves volt a kikúrálása, én a nyerskosztot sem tartom jó ötletnek, bár tudom, mostanában divatos. Ha nagyon jól meg van főve a csont, esetleg akkor, de nem zárható ki soha a veszély

- mondta el a HelloVidéknek Dr. Kórik Csilla állatorvos.

A nyersetetés miatt sok kutya lesz hasfájós, hasmenéses, és nagyon hosszadalmas, probiotikumos kezelés hatására gyógyul meg a bélflórája csak. A nyers csont, még az ellenőrzött helyről származó is, tartalmazhat szalmonellát, e-colit.

Amit nagyon nem javaslok, pedig rengeteg kutyatartó esküszik rá, az a nyers csirkefarhát. Számos parazitát tartalmazhat, törik a csont, fulladást okozhat. Nem kell változtatgatni a kutya megszokott étrendjén, nem igényli az állat, a jól bevált, minőségi táp tökéletes a számára, a szervezete számára minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

- összegezte az állatorvos.

Mit mond a csontetetésről a kisállat-dietetikus?

Ökölszabály, hogy csak akkora csontot adjunk kedvencünkek, amit nem tud egészben lenyelni, így megelőzhető a fulladásveszély. A kutya fejénél nem kisebb csontokat ajánlják a szakértők, ezek nem tudnak egészben lecsúszni ugyanis a torkán.

Kölyökkutyáknak 7-8 hetes kortól adható nyers húsos csont, mindenképp tömör, soha nem csövescsont. Első lépésként a kiskutyák a tenyésztőnél (ha nyersen táplálja őket) már az alomban 5-6 hetes koruktól rendszeresen kaphatnak egy-egy velős csontot. Ez elsősorban a rágásra tanítja őket, de remek elfoglaltság is nekik.. Megenni ugyanis nem tudják, viszont módszeresen, szépen megtanulják lerágni róla a húst, és ügyesen kieszik belőle a velőt. Csak arra figyelj, hogy ne hagyd bent náluk sokáig, mert elszaporodhatnak rajta a baktériumok. Természetesen ugyanígy ne hagyd bent sokáig náluk a rágókákat vagy a szárított marhafület sem. A sok baktérium megterhelheti a picik emésztőrendszerét

- mondta el kérdésünkre Böszörményi Andrea kisállat-dietetikus.

Csontot kizárólag nyersen etessünk, és kerüljük a csöves csontokat. Sokan nem tudják, de a főtt és a sült csont nem biztonságos, mivel a hőkezelés hatására megváltozik a szerkezete, és szilánkosra törhet. Fontos, hogy minél több hús legyen a csonton, soha ne adjunk a kutyáknak teljesen lecsupaszított csontot. A csonton lévő hús ugyanis védi a beleket, a gyomorfalat, és abban is segít, hogy ne legyen túl kemény a széklet

- javasolta a kisállat-dietetikus.

Tippek a viszonylag biztonságos csontetetéshez

  • Emésztési problémával küzdő ebnek inkább ne adj csontot!
  • Ha épp nem “dolgozik” rajta, tedd a mélyhűtőbe, hogy megakadályozd a káros mikroorganizmusok elszaporodását!
  • Soha ne hagyd a csontmajszoló kutyust felügyelet nélkül!
  • Elhízott vagy hasnyálmirigy-problémás kutyának ne adj velőscsontot!
  • Ne hagyd, hogy a kutyus elássa a csontot, majd egy idő után kihalássza, és újra elkezdje rágni!
  • Nagy melegben érdemes fagyasztva adni a csontot kedvencednek.

A különböző csontok veszélyei

Lényeges még egyszer kihangsúlyozni, hogy nem minden csont jó csont. A szárnyasok (csirke, kacsa, stb.) csontjai főve szilánkosan törnek, ami sérüléshez vezethet, illetve a csontszilánkok fulladást okozhatnak, megsérthetik a torkot, a nyelőcsövet és a beleket is, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

  • A sertés és a vaddisznóhús, valamint csontok és belsőségek fogyasztása szintén nem javasolt, mivel a nem kellően hőkezelt sertéstermékek álveszettséget okozhatnak.
  • Ne adj olyan csontot a kutyának, amelyet az apró darabokra tud szétrágni, mivel a kis darabok, ha egyben nyeli le őket, szorulást, bélelzáródást okozhatnak. Az előbbi kellemetlen, fájdalmas székletürítéshez vezet, míg a bélelzáródást sajnos még állatorvosi kezelés mellett sem biztos, hogy túléli a kutyánk. Emiatt fontos, hogy a kutya méretének megfelelő méretű csontot adj neki. Ne hagyd egyedül a kutyát a csonttal, hogy lásd, ha baj van. 10-15 perc után vedd el tőle, legyen a csont inkább jutalom.
  • Ha a kutyád emésztési, anyagcsere vagy gyomorpanaszokkal küzd, szintén érdemes megfontolni, hogy adj-e neki csontot. Szintén kerüljük a csontot a rövid orrú fajták (boxer, bulldog, mopsz, stb.) esetében.

Milyen csontot adhatunk a kutyának és hogyan?

A legjobb választás a nyers húsos, tömör csont, ahogy fentebb már írtuk. Alapvetően csak csontot, amelyen semmi rágnivaló (hús, inak, stb.) nincs már, ne adj a kutyádnak! Ahogy az előbb említettük, a kutya méretének és fogazata erősségének megfelelő méretű és keménységű csontot válassz, és soha ne hagyd magára, amíg a csontot fogyasztja.

Lehetnek előnyei, de fő az elővigyázatosság!

Mégis lehetnek bizonyos előnyei a csontfogyasztásnak, ha korlátozott mennyiségben és megfelelő minőségben kapják a kutyák.

Amit szintén pozitívum, hogy a csont lefoglalja, stimulálja a kutyát, ugyanis az az eb, amelyik szereti a csontot, képes órákig elrágcsálni egy-egy marhalábszárat a kert felásása, vagy a bútorok szétrágcsálása helyett.

Jó megoldás lehet arra, hogy a kutya csontot is kapjon, rágjon is eleget de ne alakuljanak ki a csonttal járó veszélyek, ha műcsontot kapnak. Ezek a műcsontok nem fognak szilánkosra törni, nem fognak bélsárrekedést okozni, továbbá ugyanúgy lefoglalják az ebeket. Ezekből is többféle van, hajlított, puhább, kisebb, nagyobb. A préselt csontok kőkemények, azok órákra, de sokszor napokra is elfoglaltságot jelentenek egy-egy kutya számára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csont

csontetetés

kutya

kutyatartás

állat

gazdi