Luxus idősellátót adtak át a vidéki nagyvárosban: ilyen extrákat élvezhetnek a lakók

MTI   
  Megosztom
Luxus idősellátót adtak át a vidéki nagyvárosban: ilyen extrákat élvezhetnek a lakók

Uniós támogatással, csaknem 1,7 milliárd forintból újította fel a szegedi önkormányzat a Kálvária sugárúton működő emelt szintű és hagyományos elhelyezést biztosító idősek otthonát, az épületeket hétfőn adták át.

Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester az ünnepségen elmondta, a rekonstrukció eredményeként a lakók modernebb, jobb közérzetet biztosító, biztonságosabb környezetben élhetnek. Az épületek korszerűsítésének köszönhetően az intézmények energiaköltsége várhatóan mintegy tizedére csökken. A beruházás költségeire 1,131 milliárd forintnyi uniós támogatás nyújtott fedezetet, melyet az önkormányzat 559 millió forint saját forrással egészített ki.

A hagyományos elhelyezést biztosító otthon II. világháború előtti, négyszintes, kereszthajós szerkezetű, 150 férőhelyes épülete új cserép-, illetve lemezfedést kapott, elvégezték a magastető hang- és hőszigetelését. A tető déli és keleti felületein napelemes rendszert helyeztek el, a padlástérben került az új fűtési rendszer kondenzációs kazánja és hőszivattyúja; 224 új, homlokzati és beltéri műanyag nyílászárót építettek be, felszereltek szobánként egy szúnyoghálót, valamint lefestettek csaknem 10 ezer négyzetméternyi falat. Korszerűsítették a vízvezeték-, a fűtési és az erősáramú hálózatot, 954 új lámpatestet építettek be, füstelvezető, tűzjelző és nővérhívó rendszert telepítettek.

A száz férőhelyes, emelt szintű elhelyezést biztosító otthon 1981-ben házgyári technológiával készült, ötszintes épületének lapostetője víz-, hő- és hangszigetelést kapott. Az épületre napelemeket helyeztek, a térhatároló falakat, valamint a lodzsákat hőszigetelték; 129 homlokzati nyílászárót felújítottak, jelentős területen kicserélték a burkolatokat, több mint 10 ezer négyzetmétert lefestettek, felújították a fürdőszobákat. Az új hőtermelő kazánok és hőszivattyú a tetőn kapott helyet, a termosztatikus radiátorszelepek beépítésével pedig helyiségenként szabályozhatóvá vált a fűtés. 1037 új lámpatestet szereltek fel, új füstelvezető, tűzjelző és nővérhívó rendszert építettek ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

idősotthon

nyugdíj

időskor

család

szeged

felújítás