Uniós támogatással korszerűsítették a vidéki kórházat: életmentő szűrővizsgálatokat végeznek

MTI   
  Megosztom
Uniós támogatással korszerűsítették a vidéki kórházat: életmentő szűrővizsgálatokat végeznek

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően bővítették a páciensek széles körét érintő betegségek szűrési programját is - közölte a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója csütörtökön.

Kallai Árpád, az előkészítéssel együtt nyolc évig tartó projekt eredményeit bemutató csütörtöki konferencián elmondta, a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesület a Hódmezővásárhelyen 2008-ban elindított népegészségügyi kezdeményezés, az Egészséges Vásárhelyért Program ismeretében kereste meg az intézményt.

13 millió eurós projekt valósult meg

A tavaly elnyert kiegészítő támogatással együtt 13 millió eurós (4,94 milliárd forintos) költségvetésű projekt eredményei segítik a páciensek kiszámítható, színvonalas ellátását, és ami legalább ennyire fontos, hogy Hódmezővásárhelyen bővülhetett, Szatmárnémetiben pedig elindulhatott az egészségmegőrzést segítő szűrési program.

A fejlesztés legjelentősebb eleme a hódmezővásárhelyi kórház 2016-ban elkészült szakrendelő épületének bővítése volt. Az újonnan kialakított kettő, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinten új 34, illetve 35 ágyas gyermek- és belgyógyászati osztály fogadja a betegeket. Az építési beruházáshoz 600 millió forint többlettámogatást nyújtott a magyar kormány.

Hatékonyabbá teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatokat

A hódmezővásárhelyi kórház korszerű diagnosztikai eszközöket is vásárolt. A népegészségügyi szűréseket teszi hatékonyabbá egy 3D-s emlődiagnosztikai készülék, egy a bőr daganatos elváltozásainak korai felismerésére szolgáló gép, valamint egy szív-, érrendszeri betegségek diagnosztikájára alkalmas ultrahang- és EKG-berendezés, valamint egy tüdőszűrésre szolgáló komputertomográf. A kiegészítő támogatásból pedig egy korszerű MR-készüléket állítottak üzembe, a berendezés alkalmas fej, nyak, gerinc, emlő, kontrasztanyagos angiológiai, kardiológiai, neurológiai, has-kismedence és izom-vázrendszer és teljes test vizsgálatára. Hamarosan megérkeznek az intézménybe a gasztroenterológiai szűrésekhez endoszkópos berendezések is.

Szatmárnémetiben a Hódmezővásárhelyen másfél évtizede indult Egészséges Vásárhelyért Program tapasztalatait fölhasználva indítottak prevenciós programot, amely megvalósítása érdekében új eszközöket vásároltak, képzéseket és lakossági tájékoztató kampányokat szerveztek.

Több tucat ember életét mentették meg

Láng László, a szatmárnémeti Hám János Orvosi Központ igazgatója elmondta, a projekt során sok ezer szűrővizsgálatot hajtottak végre, ezzel több tucat ember életét mentették meg annak köszönhetően, hogy időben felfedezték a náluk kialakuló mellrákot, prosztata vagy a bélrendszer daganatos betegségét, emellett több száz olyan pácienst is azonosítottak, akik a szív- érrendszeri betegségek kiemelt kockázatával élnek. Több mint száz koraszülött gyermek szűrését is elvégezték.

A támogatásnak köszönhetően modern szűrőberendezéseket szereztek be - a többi közt egy mobil mammográfiás készüléket -, melyek a következő évben szolgálják majd a Szatmár megyében élők egészségét - hangsúlyozta az igazgató. A projektbe bevontak csaknem harminc családorvost is, közreműködésükkel több mint 3 ezer olyan embert értek el a szűrővizsgálatokkal, akik kisebb, elszigetelt településeken élnek. A projekten kívül további kétezer mammográfiás vizsgálatot végeztek el Románia más megyéinek falvaiban - tudatta Láng László.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hódmezővásárhely

hódmezővásárhelyi kórház

egészség

család

szűrővizsgálat

beruházás