Betelt a pohár a vidéki mentősöknél: méltatlan bánásmódban részesültek a fővárosban

HelloVidék   
  Megosztom
Betelt a pohár a vidéki mentősöknél: méltatlan bánásmódban részesültek a fővárosban

Csak napi 20 perc szünetet kapnak azok az átvezényelt vidéki mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban – számolt be róla egyikük az RTL Híradónak. A Mentődolgozók Szövetsége szerint a munka törvénykönyve alapján 45 perc pihenő idő járna nekik. A Szakszervezet méltatlannak tartja az átvezényelt dolgozók munkakörülményeit is.

A Mentőszolgálat szerint mindent megtesznek a munkakörülmények javításáért és a vidékről átvezényelt dolgozók is „ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapestiek”. Tavaly márciusban 33 új mentőautót vásárolt az Országos Mentőszolgálat, ezzel 6 év alá csökkent a gépjárművek átlagéletkora. Az átadó ünnepségen erről a főigazgató beszélt.

Ahogy hallják a bajtársaim folyamatosan utakon vannak, évi 1.2 millió betegnek nyújtanak segítséget, munkájukhoz sok erőt és kitartást kívánok”

– mondta Csató Gábor.

Kitartásra szüksége is van a mentősöknek, ugyanis a legtöbb beteget a fővárosban és környékén látják el, az országos esetszám közel harmadát. Ennek biztosítása érdekében már vidékről is bármikor felrendelhetnek egységeket; egy vidéki mentő ezt követően árult el részleteket arról, mit tapasztal, amikor a fővárosba vezénylik szolgálatra. Azt írta: nincs lehetőségünk meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket.

A mentős hozzátette: Hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitalunk”. Leírta azt is, hogy csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak, miközben általában 15-18 órát dolgoznak. Ezért a hazafelé vezető 150 kilométeres úton már annyira fáradtak, hogy „félig leengedett ablakkal mennek az autópályán” a hidegben, vagy a „rádiót hangosítják fel maximumra”, hogy ne aludjanak el. Majd megjegyezte, szerinte ez önmagukra és a betegekre nézve is veszélyt jelent. Tapasztalatait több mentős is megerősítette a Híradónak.

Hacsak nem kéred ki a 20 percedet, akkor egész nap vagy autóban, a címen vagy, esetleg a kórházban, tehát nincs megállás, folyamatosan dolgozol

– mondta egy vidéki mentődolgozó.

A névtelenséget kérő vidéki mentő azt mondta, 20 perces szünetet a 12 órás fővárosi szolgálatban csak egyszer kérhetnek, a 24 órás szolgálatban pedig háromszor. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint több szünet járna.

A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 20 perc a munkaközi szünet, amit ki kell adni. 9 órán felüli munkavégzés esetében pedig további 25 perc munkaközi szünetet kell kiadni, ez összesen 45 perc lenne

– magyarázza Lengyel Tibor, a szövetség elnöke, aki méltatlannak tartja, hogy még átöltözni sincs lehetősége kollégáinak.

Ha valamilyen testváladékkal szennyeződik a ruhájuk, akkor azt nem tudják lecserélni, nem tudják kitisztítani, letörölgetik valami papírral vagy bármivel, amivel éppen tudják és így mennek tovább dolgozni. A szakszervezet szerint a vidéki mentőknek a budapesti állomásokon kellene étkezési és pihenési lehetőséget biztosítani ilyenkor.

Az Országos Mentőszolgálat – időközben a Híradó számára érkezett válasza szerint – szerint ez most is így van. Azt írták: „a vidéki mentőegységek egy-egy meghatározott budapesti mentőállomáson váltanak, itt étkezhetnek, használhatják a közösségi tereket, mosdókat”. Hozzátették, hogy az átvezényelt dolgozók is ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, étkezéssel mint a budapesti állományba tartozó bajtársaik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

mentőszolgálat

mentősök

család

budapest

betegellátás