Megújult a családbarát szülőszoba ebben a vidéki kórházban: extra berendezések is helyet kaptak

MTI   
  Megosztom
Megújult a családbarát szülőszoba ebben a vidéki kórházban: extra berendezések is helyet kaptak

A Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával továbbfejlesztették a családbarát szülőszobát a Szegedi Tudományegyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján - közölte Rádi Katalin, az alapítvány létrehozója hétfőn a helyszínen. A beruházást bemutató sajtótájékoztatón a szakember elmondta, az alapítvány tavaly a Szent Gellért Fesztiválon rendezett jótékonysági koncertet, amelynek célja a két éve kialakított és átadott, háborítatlan szülésvezetést lehetővé tevő szülőszoba továbbfejlesztése volt.

A kiemelt támogatók - a Richter Gedeon Nyrt. és a Szeged-Csanádi Egyházmegye - mellett számtalan nagylelkű felajánlónak köszönhetően megvalósult korszerűsítés eredményeként a "Richter szülőszoba" professzionálisabbá vált, annak érdekében, hogy a szülés biztonságot, bizalmat, szeretetet, elfogadást közvetítő közegben történjen - tudatta Rádi Katalin. A szakember közölte, az alapítvány a klinika munkatársaival együttműködve szülésre felkészítő tanfolyamot indít.

A szüléssel kapcsolatos igények széles spektrumon mozognak

Várbíró Szabolcs, a klinika igazgatója kifejtette, a szüléssel kapcsolatos igények széles spektrumon mozognak. Vannak, akik a háborítatlan szülést pártolják, a természetes folyamatok hívei, ugyanakkor a 24-25 hetes koraszülöttek mentése intervenciós orvosi beavatkozás. A klinika célja, hogy az igények teljes skáláját ki tudja elégíteni, és megfelelően el tudja látni a kismamákat - tudatta a professzor. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke hangsúlyozta, mind az édesanya, mind a gyermek egészsége szempontjából rendkívül fontos a környezet, ahol a szülés folyik. A gyógyszeripari cég tevékenységének legfontosabb területe a nőgyógyászat, melyben az európai országokban a piacvezetők között van.

Csak akkor kell orvosként beavatkozni, ha az szükséges

Bálint Balázs főorvos hangsúlyozta, a szülés természetes folyamat, csak akkor kell orvosként beavatkozni, ha az szükséges. A szülőszobában elhelyezett kád - a meleg víz fájdalomcsillapító hatását kihasználva - elkerülhetővé teszi a gyógyszeres fájdalomcsillapítók használatát. A vízben történő vajúdás általában rövidebb, kevesebb beavatkozásra van szükség, jobb állapotú babák születnek, és később az anyák szülésélménye is jobb.

A szobában egy a magzati szívhang és a méhtevékenység együttes vizsgálatára alkalmas mobil CTG berendezés is helyett kapott. Ez abban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy a kismama hasára helyezhető - vízálló - érzékelők vezeték nélkül továbbítják az adatokat, így a szülő nő szabadabban mozoghat, akár a kádban vagy a zuhany alatt is vizsgálható - közölte az orvos.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szegedi tudományegyetem

szülészet

szülés

család

gyerekek

egészség