Megújult a családbarát szülőszoba ebben a vidéki kórházban: extra berendezések is helyet kaptak

MTI   
  Megosztom
Megújult a családbarát szülőszoba ebben a vidéki kórházban: extra berendezések is helyet kaptak

A Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával továbbfejlesztették a családbarát szülőszobát a Szegedi Tudományegyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján - közölte Rádi Katalin, az alapítvány létrehozója hétfőn a helyszínen. A beruházást bemutató sajtótájékoztatón a szakember elmondta, az alapítvány tavaly a Szent Gellért Fesztiválon rendezett jótékonysági koncertet, amelynek célja a két éve kialakított és átadott, háborítatlan szülésvezetést lehetővé tevő szülőszoba továbbfejlesztése volt.

A kiemelt támogatók - a Richter Gedeon Nyrt. és a Szeged-Csanádi Egyházmegye - mellett számtalan nagylelkű felajánlónak köszönhetően megvalósult korszerűsítés eredményeként a "Richter szülőszoba" professzionálisabbá vált, annak érdekében, hogy a szülés biztonságot, bizalmat, szeretetet, elfogadást közvetítő közegben történjen - tudatta Rádi Katalin. A szakember közölte, az alapítvány a klinika munkatársaival együttműködve szülésre felkészítő tanfolyamot indít.

A szüléssel kapcsolatos igények széles spektrumon mozognak

Várbíró Szabolcs, a klinika igazgatója kifejtette, a szüléssel kapcsolatos igények széles spektrumon mozognak. Vannak, akik a háborítatlan szülést pártolják, a természetes folyamatok hívei, ugyanakkor a 24-25 hetes koraszülöttek mentése intervenciós orvosi beavatkozás. A klinika célja, hogy az igények teljes skáláját ki tudja elégíteni, és megfelelően el tudja látni a kismamákat - tudatta a professzor. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke hangsúlyozta, mind az édesanya, mind a gyermek egészsége szempontjából rendkívül fontos a környezet, ahol a szülés folyik. A gyógyszeripari cég tevékenységének legfontosabb területe a nőgyógyászat, melyben az európai országokban a piacvezetők között van.

Csak akkor kell orvosként beavatkozni, ha az szükséges

Bálint Balázs főorvos hangsúlyozta, a szülés természetes folyamat, csak akkor kell orvosként beavatkozni, ha az szükséges. A szülőszobában elhelyezett kád - a meleg víz fájdalomcsillapító hatását kihasználva - elkerülhetővé teszi a gyógyszeres fájdalomcsillapítók használatát. A vízben történő vajúdás általában rövidebb, kevesebb beavatkozásra van szükség, jobb állapotú babák születnek, és később az anyák szülésélménye is jobb.

A szobában egy a magzati szívhang és a méhtevékenység együttes vizsgálatára alkalmas mobil CTG berendezés is helyett kapott. Ez abban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy a kismama hasára helyezhető - vízálló - érzékelők vezeték nélkül továbbítják az adatokat, így a szülő nő szabadabban mozoghat, akár a kádban vagy a zuhany alatt is vizsgálható - közölte az orvos.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szegedi tudományegyetem

szülészet

szülés

család

gyerekek

egészség