Egyre több magyar anya mond le újszülött gyermekéről: kiderült, miért döntenek így

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egyre több magyar anya mond le újszülött gyermekéről: kiderült, miért döntenek így

2022-ben 5 gyermeket helyeztek el csecsemőmentő inkubátorban, de ez az érték évről-évre meglehetősen ingadozó, 2014-ben ez a szám 11 volt. Magyarországon 34 intézmény rendelkezik olyan részleggel, ahová le lehet adni a nemkívánatos csecsemőt. Ebből a legtöbb Budapesten található, 2012 és 2022 között ezekre a helyekre adták le a legtöbb újszülöttet. Annak, hogy valaki nem tartja meg a gyermekét számos oka lehet, ám a legtöbb rendre a nehéz szociális helyzetre és megfélemlítésre vezethető vissza.

Tavaly ősszel jelent meg a hír, hogy a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház babamentő inkubátorába helyezték el Szentgyörgyi Vincét. A térségben a 2000-es években hozták létre a csecsemőmentő inkubátort, melyet számos tragikus csecsemőgyilkosság előzött meg. A Pénzcentrum elemzésében azt vizsgálja meg, hogy az elmúlt 10 évben hogyan alakult a csecsemőmentő pontok helyzete, hány gyermeket helyeztek el és mi állhat ezeknek a döntéseknek a hátterében.

Egy udvari vécéből mentettek ki egy újszülött kisfiút a tűzoltók idén februárban a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kisújszálláson. Az édesanya az udvari vécében szülte meg gyermekét csütörtök este, majd az újszülött a megszületése után a vécébe esett. Sajnos az ehhez hasonló tragikus hírek nem mennek ritkaságszámba. Ezek az esetek azok, melyek igazán jól mutatják mekkora a probléma, és hogy előfordulhat az anya vagy a család helyzete miatt annak a lehetősége, hogy az újszülöttet egyszerűen sorsára hagyják – ez azonban bűncselekménynek (kiskorú veszélyeztetése) minősül. Ezért Magyarországon lehetőség van a gyermek „védett” helyre (babamentő inkubátorba) történő elhelyezésére – amely jogilag „titkos” örökbe adásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel.

A gyermek magára hagyása

Adódnak olyan helyzetek, amikor a válsághelyzetbe került szülő az egyetlen járható útnak a gyermek elhagyását látja. Ilyen esetben azonban a csecsemő egyszerű sorsára hagyása (akár biztonságos helyen – kórházi folyosó, mentőállomás stb.) veszélyeztetésnek minősül és törvénytelen. Ha a rendőrség ilyenkor a vér szerinti szülők nyomára akad, az büntetőjogi következményeket von maga után.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke is így nyilatkozott az inkubátorokat választó anyák szociális hátterét illetően:

akik inkubátorban helyezik el az újszülötteket, azok általában szörnyű helyzetben vannak. Számos oka lehet annak, ha egy anya úgy dönt, hogy lemond a gyermekéről, kezdjük a legegyszerűbbel, hogy nagyon-nagyon rossz anyagi körülmények között él, és úgy érzi, hogy anyagi akadályai vannak, annak, hogy felnevelje a gyerekét. A másik lehetőség, hogy véletlen gyerek volt, és ezért megpróbál a gyerektől ezen az úton, abban a reményben megszabadulni, hogy aki meg magához veszi, az majd jobban fogja szeretni, meg jobb lehetőségeket tud neki biztosítani.

- válaszolta kérdésünkre az elnök. Az NNGYK oldalán is hasonló válaszokat találtunk a kérdésre, a gyermekelhagyás okai többek között az alábbiak lehetnek:

  • szegénység, anyagi problémák;
  • éretlen vagy egyedülálló anya (fiatalkori vagy házasságon kívüli szülés stigmája);
  • a fogamzásgátlással és termékenységszabályozással kapcsolatos ismeretek hiánya;
  • a megszületett gyermek fogyatékossága;
  • szülés utáni pszichés zavarok vagy az anya egyéb mentális betegsége;
  • megfelelő családsegítő szolgáltatások, a segítségnyújtás hiánya.

Néhány országban – így Magyarországon is – léteznek olyan lehetőségek, amelyekbe az anyák névtelenül, biztonságosan elhelyezhetik gyermekeiket, anélkül, hogy az elhagyás bűncselekménynek minősülne.

Amikor a szülők személyazonossága ismeretlen, a területileg illetékes gyámhatóság a gyermek örökbe fogadhatóságáról hivatalból dönt. A döntés 6 hét elteltével válik jogerőssé, amit úgy kell érteni, hogy a törvény 6 hét várakozási időt biztosít a biológiai szülő számára ahhoz, hogy meggondolja magát, és igényt tartson a szülői felügyeleti jogára. A várakozási idő elteltével az örökbe adhatóságról szóló döntés (vagy az idő közbeni örökbefogadás) véglegessé válik. Az NNGYK által felsorolt okok között szintén szerepel a túl fiatalon anyává válás eshetősége, ezt az opciót Edvi Péter, elnök is hangsúlyozta:

van egy harmadik eset, a félelem, ha például nagyon fiatal az anyuka, és nagyon szigorú szülei vannak, és tegyük fel, hogy valahogy el tudja titkolni a terhességét. Megszüli a gyermeket és utána berakja egy inkubátorba. Tehát ez a három fő lehetőség van, természetesen vannak még további cizellák is, de azt gondolom, hogy ebbe a három fő nagy csoportba lehet csoportosítani azokat, akik abba a szörnyű helyzetbe kerülnek, hogy le kell, hogy mondjanak a gyermekükről. Azt gondolom, hogy teljesen szabad akaratából, senki nem mond le a gyerekéről. Mindig van valami külső kényszerítő körülmény

- magyarázta, majd arra a kérdésünkre. hogy az inkubátorokba helyezett csecsemők elhelyezése mennyiben függ össze a hiányos szexuális felvilágosítással, elmondta, hogy

ez nem ilyen egyszerűen leírható, mert például ha valaki hajléktalan, márpedig tudjuk, hogy több ezer ember hajléktalan. Nem biztos, hogy az a hajléktalan nő azért lesz terhes, mert nem tudja pontosan, hogy hogy esik teherbe, hanem a viszonyok olyanok, hogy például óvszerre sem tellett. De azt is meg kell említeni, hogy sajnos a nőknél, nem mindig a szabad akaraton múlik a szexuális kapcsolat létesítése. Ilyen eset is előfordulhat, nem biztos, de előfordulhat

-fejtette ki, majd hozzátette, hogy olyan szempontból némi kapcsolat lehet a kettő között, hogy

ha elfordul, hogy a lány adott esetben harmadik, negyedik, ötödik hónapig nem is nagyon veszi észre, hogy terhes. Aztán nyilván, amikor a baba elkezd növekedni, a pocak elkezd kerekedni, akkor nyilván észreveszi, -de akkor meg már túl késő

- mondta Edvi Péter.

A babamentő inkubátorok használata, kihasználtsága

A „babamentő” szó arra utal, hogy ez a teljesen titkos örökbe adási lehetőség valószínűsíthetően az egyébként nem kívánt, titkolt terhességből származó gyermekek életét menti meg – akik az inkubátorok nélkül csecsemőgyilkosság vagy sorsára hagyás áldozatául eshetnének. Így a babamentő inkubátornak életmentő funkciója is van, hiszen szüleik nagy valószínűséggel nem vállalnák az örökbe adás menetének hivatalos formáját. A kisbaba inkubátorba helyezése után elinduló folyamatról szintén kérdeztük Edvi Péter, aki elmondta, hogy

a folyamat ettől kezdve borzasztóan egyszerű, a kórház befogadja néhány napra, ha olyan az egészségügyi állapota, akkor adott esetben akár egy-két hónapra is. Utána meg a gyermekvédelem gondoskodik arról, hogy a gyerek lehetőleg legalább nevelőszülőkhöz kerüljön, de én mindig abban reménykedem, hogy az ilyen gyerekek inkább örökbefogadó szülőkhöz kerülnek

- fejtegette, majd azt is kifejtette, hogy az ilyen módon elhelyezett csecsemők többsége nevelőszülőkhöz, de nagyobb valószínűséggel akár örökbefogadó családhoz is kerül.

Csecsemőknek árvaház, papíron ugyan egy van, a Pikler Intézet, de általában a gyermekvédelem egyből gondoskodik arról, hogy a gyerekek családhoz kerüljenek, ha más nem, akkor átmenetileg nevelőszülőhöz és utána örökbe adásra. A gyermekvédelmi törvény is azt írja elő, hogy ha nagyon muszáj, akkor kerüljön a gyerek valamilyen árvaházba, de alapvetően azt kell preferálni, hogy minimum nevelőszülő kerüljön. A kisgyerekeket mindig könnyen örökbe lehet adni, akik már olyan 9-10 évesek, ott kezdődik el a probléma.

- árulta el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke. A szülők többsége egyébként nem szeretne lemondani a gyermekéről, azonban amikor szembesülnek a nehézségekkel, megbélyegzéssel, gyakran mégis úgy döntenek, hogy a gyermek számára ez a legjobb megoldás. Ha a konkrét számadatokat nézzük, az NNGYK által megküldött adatokból kiderül, hogy az elmúlt években sorra 10 alatt volt az egy évben inkubátorba helyezett babák száma.

A legmagasabb szám 2014-ben volt, akkor 11 gyermeket helyeztek el ilyen csecsemőmentő inkubátorban. Azóta jelentősen kevesebb értékek mutatkoznak, ami összességében lehetne jó hír, de sajnos rendre hallani a sorsára hagyott újszülöttekről, akik az inkubátorokban sokkal nagyobb biztonságban lennének. Magyarországon 34 intézmény van, ahol lehetőség adódik az anyáknak leadni a gyermeküket, az erről készült részletes lista bárki számára elérhető az NNGYK oldalán.

Budapesten található a legtöbb erre a célra létrehozott segítőpont, azonban ez nem annyira meglepő, hiszen település arányosan itt található a legtöbb egészségügyi intézmény, és gyermekotthon is. Ami az inkubátorok esetén viszont egy igen sajnálatos pont, hogy lehetetlen utánajárni, hogy valóban az anya hagyta-e a gyermeket az inkubátorban, és amennyiben igen, saját akaratából tette-e. Így maga az inkubátorprogram visszaélésekre is lehetőséget ad, amellett, hogy a válságos helyzetű anyák számára a gyermekük biztonságos elhelyezésének egy anonim módja.

Az sem ritka eset, hogy az inkubátorba helyezett gyermek nem kórházban született – pl. nehéz szociális helyzet vagy titkolt terhesség miatt. Az inkubátorba helyezett gyermekekről szinte semmilyen információt nem lehet tudni – sokszor még a születés pontos napja is csak sejthető. Amikor a gyermek felnő, és kérdez a származásáról, az örökbefogadó sem tud számára semmilyen információval szolgálni.

De ugyanez igaz a biológiai szülők szemszögére is – évek múltán semmilyen módon nem tudják visszafejteni, hogy hová kerülhetett a gyermekük, és milyen körülmények között él.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

család

inkubátor

szülés

kisbaba

terhesség

kórház