Újabb SMA-s újszülöttet találtak Szegeden: életek múlhatnak a betegség korai felismerésén

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb SMA-s újszülöttet találtak Szegeden: életek múlhatnak a betegség korai felismerésén

A 2024. március 1-jével folytatódó újszülöttkori SMA-szűrés során az első SMA-s beteget Szegeden, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriumában azonosították.

Az újabb mérföldkő előzményeként korábban szintén a szegedi szűrőközpont találta meg a 2023-as pilot vizsgálat kilenc SMA-s újszülöttje közül a legelsőt, majd további négyet. Az újszülöttkori szűrés népegészségügyi és prevenciós jelentőségét az adja, hogy a korai felismerésen és terápián keresztül nagyban segíti a súlyos, irreverzibilis károsodások megelőzését, illetve azok mértékének csökkentését. A szűrőlaboratórium bízik abban, hogy az országosan támogatott SMA-szűrővizsgálat a jövőben is folytatódhat, hozzájárulva ezzel további újszülöttek életminőségének jelentős javulásához.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

család

újszülött

betegségek

szűrővizsgálat

egészség

gyermekkor