Elképesztő, milyen változások lesznek idén az egyes érettségiknél: mutatjuk, mire lehet számítani

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elképesztő, milyen változások lesznek idén az egyes érettségiknél: mutatjuk, mire lehet számítani

A 2024-es év jelentős újdonságokat hoz az érettségi vizsgákban is. Az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) alapján összeállított feladatsorokat kapnak idén a diákok, ami komoly változásokat jelent a vizsgák menetében - írja a Pénzcentrum.

Ahogy a portál közölte, több tantárgy vizsgasora módosul, új témaköröket és feladattípusokat vezetnek be. A legnagyobb változás a magyar érettséginél tapasztalható, a Magyartanárok Egyesülete szerint a tantárgy kárára; míg a matematika és történelem tárgyak inkább csak témakörbeli változásokon mentek át. A lap arról kérdezte a szakértőket, hogy véleményük szerint mire lehet számítani idén, könnyebb vagy nehezebb lesz-e az idei vizsga, mint az elmúlt években.

Schiller Mariann, aki maga is magyartanárként dolgozik rögtön az elején hangsúlyozta, hogy abszolút visszalépésnek tekinthető a magyar érettségi változtatása:

az, hogy kikerült az érettségiből a gyakorlati szövegalkotás vagy az érvelés egy hihetetlen nagy hiba. Pont az, ami a hétköznapi élethez, az életben maradáshoz, a munka világához igazán kellene. Ennek helyébe egy műveltségi teszt került, ami lexikális tudást mér. Soha, amióta magyar érettségi van, ilyen nem volt. Tehát még azt sem lehet mondani, hogy visszahoztak volna valamit korábbról, ami működött. Lehet benne például memoriter is – aminek a megtanulás mellett még csak-csak, de írásbeli visszakérdezésének hasznossága mellett már egyáltalán nem lehet érvelni

- kezdte a témát a szakértő. Az írásbeli második része továbbra is fogalmazás feladat. Azonban a tanárok egyelőre nem tudják, hogy a műelemzés tárgya ismert vagy ismeretlen szöveg lesz-e. Ha ismert, akkor ez nem a tanulók kompetenciáját, hanem inkább a tanárok felkészültségét méretheti. A magyartanár az egész módosítással kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, mert ezzel még inkább elveszik az oktatói szabadság, ami az irodalom és olvasás népszerűsítésének ellehetetlenítéséhez vezethet.

A szóbeli tételekben is nagyon meghúzták a tanárok lehetőségeit. Eddig a 20 tételből 6 volt kötelező életmű tétel, ezt 10-re emelték. A 6 is lehetetlen volt, de a 10 teljesen elképzelhetetlen. Nem fér bele a tananyagba, hogy szerzők teljes életét megtanítsuk a diákoknak és nagyon értelme sincsen

- magyarázta. Hozzátette azt is, hogy a kortárs szerzők közül szinte alig van lehetőség tanítani, holott pont ezek a művek tudnának "kapuként" szolgálni a diákoknak arra, hogy megszeressék az olvasást. Arra vonatkozóan, hogy mennyire reális, hogy 2 év alatt felkészültek a diákok erre az új érettségire a magyartanár elmondta, hogy

ez is egy nagy probléma. Egy mintafeladatsor került kiadásra, mindenki csak abból tud kiindulni. Többen készítettek az alapján további feladatsorokat (sokan egész színvonalas feladatokat), de azok egyáltalán nem biztos, hogy tényleg lefedik a valóságot

- magyarázta. Azonban mindezek ellenére úgy véli, hogy az idei magyar érettségi nem lesz nehéz, sőt kimondottan egyszerűre számít.

A matematika érettségiről dr. Csapodi Csabával beszélgetett a lap, aki az ELTE TTK adjunktusa és az ELTE TKK főigazgatója. A változtatás kapcsán elmondta, hogy olyan szempontból mindenképp szükség volt rá, hogy a tanterv és az érettségi összehangolódjon.

Ha egyre kevesebbet tanítunk, értelemszerűen egyre kevesebb is kérhető számon

- kezdte, majd hozzátette, hogy a mind a kerettanterv és ehhez mérten a középszintű érettségi változtatás célja az volt, hogy kiemeljenek olyan tananyagokat, melyek absztraktabbak voltak és olyannal helyettesítsék, melyek az életben többször előjöhetnek. Így például a koordináta geometria, a trigonometria vagy bizonyos algebra témakörökből vettek ki nehezebb elemeket. Hangsúlyozta az egyetemi adjunktus, hogy fogalmak szintjén nem változott számottevően az elvárás, csak nem kell ezekkel bonyolult egyenleteket megoldani.

Ezek helyett inkább több statisztikai, valószínűségszámítási és geometriai valószínűségi témakört hoztak be, melyek megértése jóval egyszerűbb és összességben hasznosabb is lehet. Ezek mellé egészen új elemként jelent meg a tétel bizonyítás, melynek szintén nem lényege, hogy nagyon bonyolult matematikai tételeket vagy lemmákat tudjanak belátni a diákok, inkább egyszerűbb, ekvivalens levezetésekre kell gondolni, mely az alapvető matematikai gondolkodást hivatottak lemérni.

-Arra vonatkozóan, hogy könnyebbnek tekinthető-e az idei matek érettségi elmondta, hogy

ezt így nem lehet kijelenteni. Gondoljunk a Pitagorasz-tételre, annak megértése sem nehéz, mégis lehetne olyan feladatot adni, aminek a megoldása nem lenne egyszerű. A követelmények összeségében valóban csökkentek, de nem lehetünk biztosan abban, hogy idén szignifikánsan jobban fognak sikerülni a feladatsorok, ugyanúgy fel kell készülni az érettségire idén is

- magyarázta.

A magyar és matek érettségi mellett a történelem érettségin is végeztek némi átalakítást, bár ennél a tárgynál is inkább a matematikához hasonlóan jellemzően témakörbeli változtatásokat eszközöltek Hogy pontosan mik ezek, arról a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

érettségi

érettségi feladatok

magyar

matematika

történelem