Egyre több háziasszony vásárol így Magyarországon: tényleg sokat spórolnak

HelloVidék 2019. február 19. 15:05
A legfrissebb információk és kutatások szerint nagyon kevés időnk maradt arra, hogy megállítsuk a környezetszennyezés okozta károkat a Földön. Mindenki számára rengeteg lehetőség adott, hogy tegyünk valamit az ügy érdekében, és a legtöbb, ami könnyedén megvalósítható, a napi bevásárlásunkhoz kapcsolódik. Megvizsgáltuk a legfontosabbakat.

Rendkívüli módon terheli a környezetet, mondhatni feleslegesen, amikor távoli országokból importálnak zöldségeket és gyümölcsöket. A hosszú út, amit megtesznek, mindegy, hogy hajón, teherautón vagy repülőn, mind-mind erősen környezetszennyező. Sőt, sok esetben ezeknek a növényeknek a tápértéke sem megfelelő, hiszen még éretlen állapotban szedik le, hogy túlélje a szállítást és vegyszerekkel érik el mesterségesen, hogy beérjenek.

KATT! Itt a szezonális zöldség-gyümölcs naptár!

Erre a problémára a legjobb megoldás, ha mindig igyekszünk olyan zöldséget és gyümölcsöt venni, aminek éppen szezonja van Magyarországon, ezek általában olcsóbak is és jó eséllyel rövidebb időn belül az asztalunkra kerülnek a leszedést követően. Keressünk kistermelőket, járjunk piacra és kerüljük el a hiperek színtelen-szagtalan-ízetlen kínálatát.

Kevesebb csomagolás = kevesebb szemét

Szerencsére egyre inkább elterjedőben van, hogy a műanyag zacskók helyett más alternatívát keressünk a csomagolásra és a szállításra. Az Európai Parlament tavaly ősszel elfogadta, hogy 2021-től megszűnjön az olyan egyszer használatos műanyag eszközök gyártása, mint a műanyag zacskó, a szívószál, a fültisztító pálcika, stb. Ez egy szuper kezdeményezés és mutatja, hogy globális összefogásra van szükség.

KATT! Magyar cég forradalmasíthatja a bevásárlást

A bevásárlásaink tekintetében a legjobb, ha vászontáskákat viszünk magunkkal, amit újra és újra használhatunk és kezdésnek az is hasznos már, ha az otthon tartogatott vékony műanyag zacskókat is magunkkal visszük, amiben a különféle zöldséget és gyümölcsöt hazavihetjük. A legnagyobb baj a zöldségpultoknál kihelyezett ingyenes zacskókkal van, amelyeket az esetek nagytöbbségében egyetlen egyszer használunk.

Nincs könnyű dolgunk, ha egyszerre szeretnénk egészséges, finom, a Földet a lehető legkevésbé terhelő és könnyen elérhető zöldséget és gyümölcsöt beszerezni. A probléma nem egyedi, de szerencsére jó néhány kezdeményezés indult már az ügyben. Korábban írtunk egy ilyen kezdeményezésről, amely ezeket a szempontokat veszi figyelembe elsősorban, célkitűzésük, hogy háztáji, vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt szállítsanak minden héten minél több háztartás asztalára.