Hatalmas újdonság jöhet a boltokban: magyar cég forradalmasíthatja a bevásárlást

Steiner Petra   
  Megosztom
Hatalmas újdonság jöhet a boltokban: magyar cég forradalmasíthatja a bevásárlást

A XIX. század egyik nagy felfedezésének számított a műanyag megjelenése, amely bár csak az ezt követő évszázadban tört be a köztudatba, mára már mindenhol jelen van. Ott van a megvásárolt ruhákban, elektronikai termékeinkben és abban a sok-sok zacskóban, amibe a zöldséget, gyümölcsöt pakoljuk, de odahaza azonnal kukába kerülnek. A XIX. század „csodája” így vált a XXI. század „rémévé”, de van fény az alagút végén, hogyan lehet alternatívát találni a termelésükre, ezt példázza egy kiskunhalasi cég újítása.

Alig két évszázaddal korábban kísérletezték ki a mai műanyagok őseit, de manapság az élet már szinte elképzelhetetlen nélkülük. Mondhatni minden elkészíthető belőle, olcsó, viszonylag strapabíró anyag, ráadásul sokoldalúan fel- és kihasználható, így nagy lendületet adott a XIX. században elinduló tömegtermelésnek. A nagy találmány azonban még nagyobb problémát és veszélyt hozott magával, hiszen csak az Európai Unióban éves szinten fejenként átlagosan 31 kilogramm műanyag hulladék keletkezik (Eurostat, 2018. áprilisi jelentés), aminek legnagyobb részét maguk a csomagolóanyagok adják.

Egyszer használatos zacskókat használnak a pékáruk, zöldségek, gyümölcsök, húsok csomagolására, illetve a bevásárlás végén is nagy valószínűséggel azokba a szatyrokba kerülnek a termékek, amik emberi léptékkel mérve szinte soha, csak több száz, ezer év alatt bomlanak majd le. A megoldásra az sem jelent megoldást, ha ezeket szelektíven gyűjtjük, hiszen bár azzal körforgásban tartjuk magát az anyagot, azonban nem előzzük meg az általa okozott károkat. Hol van akkor a megoldás?

Számtalan okos és praktikus alternatívát találhatunk az internet rengetegében, hogyan helyettesíthető vászontáskával a bevásárlótáska, papírzacskóval az egyszer használatos műanyag, üveggel a plasztik flakon, azonban lássuk be, ezek használatához az eladói oldalnak is rugalmasnak kell lennie, ami az esetek többségében, például egy szupermarketnél, nem sűrűn adatik meg. A gyártói oldalról közelítve azonban adva van a megoldás, ha már eleve olyan anyagból készülnek ezek a táskák, amik biológiai úton lebomlanak, tehát nem terhelik, károsítják a természetet, elejét vesszük a vásárlás során adódó tanácstalanságnak. A helyzetet felismerve egy Bács-Kiskun megyei cég, a Poly-Pack Kiskunhalas Kft. kínálatát bővítve vezette be a kukoricakeményítőből készült táskákat, amik ipari körülmények között 90 nap alatt valódi humusszá válnak, nem pedig aprózódva, mikroműanyagok formájában szóródnak szét a környezetünkben.

A cég 1996 óta foglalkozik csomagolóanyagok gyártásával, a hagyományos polietilén alternatívájával azonban csak 2009-ben rukkoltak elő, de az előállítás költségessége miatt akkor még kevésbé volt befogadó a piac. Tény, hogy a kukoricakeményítőből készült táskákra nem érvényes az állam által kivetett termékdíj, azonban a gyártás költségei a mai napig nem teszik lehetővé, hogy a gazdaság számára észrevétlenül, veszteség nélkül térhessenek át csak a környezetbarát alapanyagra egyik pillanatról a másikra.

Én szívem szerint csak kukoricakeményítőből gyártanék, de nyilván ezt el kellene fogadtatnom a piaccal

– mondta a kft. ügyvezető igazgatója, Rózsa Ferenc László a HelloVidéknek.

Az áttörést a kitartó munkának és optimizmusnak köszönhetően 2016-ban érte el a gyártó, azóta van jelen a palettáján a teljes mértékig természetes anyagból készült szatyor, ami azóta évről évre egyre nagyobb számban kerül értékesítésre. A lakosság leginkább a patikákban találkozhat a kukoricakeményítőből készült táskákkal, de az ügyvezető igazgató elárulta, a termelés növelésével reméli, nemcsak az előállított termékek száma fog növekedni, hanem vevőkör is bővülni fog, így idővel talán a bevásárlóközpontok polcain is feltűnhetnek a szatyrok.

Fontos viszont kiemelni, hogy a kft. az új termék mellett továbbra is készít hagyományos csomagolóanyagokat azon felhasználási célokra, ahol a kritériumok nem teszik lehetővé a váltást. Például egy kenyér becsomagolásához nem használhatunk kukoricakeményítőből készült zacskót, mert a jobb pára- és légáteresztő képessége miatt a benne tárolt pékáru hamar kiszáradna. Tehát a polietilén alkalmazása jelenleg nem zárható ki teljes mértékben a gyártásból, de a cég még ennek során is ragaszkodik a minél környezettudatosabb arculathoz.

A gyártás során hulladék keletkezik, ez elkerülhetetlen, mi viszont ezt újrahasznosítjuk. Ebből készítjük a szemeteszsákokat, ezért hívjuk ökonak, mert nem viszünk bele új alapanyagot. Gyakorlatilag nulla hulladékkal dolgozunk

– hangsúlyozta ki Rózsa Ferenc László, mindamellett már dolgoznak a szintén kukoricakeményítőből készülő szemeteszsákokon is.

A Poly-Pack Kiskunhalas Kft. csak egy példa a magyarországi piacon a műanyagkérdés kezelésére, azonban minden nagy változás sok kis lépésből tevődik össze. Mivel az évtizedek során kialakult rutintól nehéz megszabadulni, ugyanolyan értékelendők a gyártói, mint a vásárlói oldalról tett erőfeszítések. Lehet, hogy nálunk egy műanyag táska élete a szemetesben ér véget, de nem szabad megfeledkeznünk annak utóéletéről sem. Az egekig nyújtózó szeméthalmokról, az óceánokon úszó műanyag zátonyokról és a csomagolásba gabalyodott élőlényekről készült képek nem egy sci-fi film jelenteti, hanem a valóság, ami ellen mi és most tudunk tenni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szatyor

vásárlás

műanyag

poly-pack kiskunhalas kft.

kukoricakeményítő

csomagolóanyag

rózsa ferenc lászló

természetvédelem