Hogy készül az igazi brokkoli krémleves? Brokkoli krémleves recept tejszínnel, brokkoli krémleves tejszín nélkül

HelloVidék 2020. március 18. 14:02
Ha diétázol, a brokkoli krémleves tejszín nélkül, alaplével is elkészíthető, de nálunk megtalálható az eredeti brokkoli krémleves recept tejszínnel, csodás levesbetétekkel is.

A krémlevesek esetében mindig nagy dilemma, hogy használjunk-e hozzájuk tejszínt, ugyanis egyrészt a tejszínnek elég magas a kalóriatartalma, másrészt ellenállhatatlanul krémessé teszi levesünket. Hogyan készüljön az igazi brokkoli krémleves? Milyen alaplevet használjunk hozzá? Helyettesíthetjük a tejszínt vegán alternatívákkal? Minden kérdésedre válaszolunk!

Brokkoli krémleves: 3 típus 3 különböző ízlésre

Ha diétád alatt egy ínycsiklandó krémlevesre vágysz, válaszd a brokkolit! Ebben az esetben hagyd a tejszínt, a brokkolikrémleves készüljön húsleves vagy zöldségleves alaplével. Eláruljuk: a zöldségleves alaplében szinte nincs is kalória, de ha egy kicsit zamatosabb, tartalmasabb levesre vágysz, akkor a csirke húsleves alaplé illik hozzád. Sokak szerint a brokkoli krémleves recept tejszínnel az igazi, de nem mindegy, hogy milyen tejszínnel! A vegánoknak sem kell kiiktatniuk a tejszínes krémleveseket az életükből; nyugodtan helyettesíthetik azt kókusztejszínnel is. A brokkoli kremleves levesbetét nélkül nem az igazi: ezzel az apró praktikával teljesen megbolondíthatod ízvilágát!

Alap brokkoli krémleves recept tejszínnel

Mire lesz szükséged?

  • 1 fej brokkoli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db krumpli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 150 ml tejszín
  • 20 g vaj
  • 1 l alaplé (zöldség vagy húsleves)
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés

A felaprított hagymát és a tört fokhagymát dinszteljük meg a vajon, majd adjuk hozzá a krumplit és a brokkolit. Fűszerezzük és öntsük fel az alaplével. Főzzük puhára őket, majd öntsük hozzá a tejszínt és botmixerrel turmixoljuk simára. A brokkoli krémleves tálalásához használjunk olyan levesbetétekkel, mint a resztelt parmezán sajt, a pirított tökmag, a kruton, vagy a bacon chips.

Brokkoli krémleves tejszín nélkül

Használjuk az eredeti receptet, mindössze annyit kell tennünk, hogy elhagyjuk belőle a tejszínt és egy krumpli helyett kettőt főzünk bele!

Vegán, tejszínes brokkoli krémleves recept

A brokkoli krémleves recept ebben az esetben sem változik számottevően: a mennyiségeket megtartva helyettesítsük a vajat kókuszzsírral, a tejszínt kókusztejszínnel, alapléként pedig zöldségleves levét használjuk. Ugyanolyan kinézetű, állagú brokkoli krémleves lesz az eredmény és az ízében sem fogunk csalódni.

Címlapkép: Getty Images