Tejfölös habarás vagy habarás tejjel: tuti tippek tökéletes habarás készítéséhez

HelloVidék 2020. március 26. 16:01
Tudod, mi az a habarás, vagy mi a különbség a habarás és a rántás között? Mutatjuk, hogyan zajlik a tejfölös habarás készítése, milyen a habarás tejjel és melyik módszert használd.

A rántás és a habarás az alapvető főzési praktikák közé tartoznak: egy igazán jó sűrű leves vagy főzelék nem is létezik lisztes, tejfölös habarás nélkül, de az ismert rántás készítése sem egy nehéz feladat. Cikkünkben mutatjuk, mi a különbség a rántás és a habarás között, mi a habarás, mi a rántás és mikor milyen ételekhez használjuk őket.

Sűrítési eljárások

A tejfölös habarás és a lisztes rántás sűrítési eljárások, amelyeknek célja a levesek, főzelékek sűrítése mellett azok tápértékének növelése. Ha belegondolunk: mire lenne jó egy finom habart bableves habarás nélkül? Ezektől a technikáktól lesz a folyékony alapú ételek állaga gusztusos és sűrű, ha a habarás készítése megfelelő, mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána!

Arányok 100g liszthez

  • 100g liszt 1,2-1,4 liter folyadékot köt meg mártás sűrűségűre
  • 1,2-1,6 liter: főzelék sűrűség
  • 2,8-3,5 liter: (sűrített) leves sűrűség

Az eredményt befolyásolhatja, hogy mit tartalmaz a folyadék: egyes zöldségek, mint a bab, borsó, vagy krumpli önmagában sűrítik a főzeléket és az sem mindegy, hogy milyen lisztet használunk. Érdemes a mennyiséget „szemre” mérnünk.

Mi a habarás?

A habarást olyan ételekhez adjuk, amikhez alapból nem használunk zsiradékot, ilyen például a meggyleves vagy almaleves, amiket vízben kezdünk el főzni. A habarás tejjel, tejföllel, de akár tejszínnel is készülhet, a lényeg, hogy valamilyen tejterméket használjunk hozzá. A habarás készítése során a tejterméket (a leves vagy főzelék mennyiségétől, kívánt sűrűségétől függően) liszttel, majd az étel levével keverjük simára.

A tejfölös habarás készítése

1. A kívánt mennyiségű tejfölhöz szitáljuk vagy keverjük hozzá a lisztet.

2. Addig keverjük habverővel, míg csomómentes nem lesz, majd adjunk hozzá egy merőkanállal az étel főzőlevéből.

3. A főzőlevet addig adagoljuk, míg meleg, sima, egyenletes habarás jön létre.

4. A kész habarást öntsük vissza az ételbe, majd tálalhatjuk is.

Mi a különbség a habarás és a rántás között?

A rántást a liszt zsiradékon történő pirításával készítjük, így ételeinket nem csak sűrítjük vele, hanem különleges ízt is adunk nekik, ami a magyar konyha egyik sajátossága. A habaráshoz hasonló módon használhatjuk leveshez, főzelékhez egyaránt.

Hogyan készül a rántás?

1. A kívánt zsiradékot hevítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet.

2. Kevergessük folyamatosan, nehogy odaégjen!

3. Amikor a rántás aranybarna, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni; ezt követően keverjünk hozzá egy kevés vizet. Ha nincsenek benne csomók, mehet is az ételbe!

Milyen recepteket ajánlunk a rántási és habarási technikád fejlesztéséhez?

Így, hogy tudjuk, mi az a habaras és hogyan kell király rántást összedobni, érdemes kipróbálni néhány jól bevált magyaros receptet, hogy a gyakorlatban is kamatoztassuk tudásunk. Ilyen ételek a klasszikus habart bableves, a gyümölcslevesek, a karfiolleves, vagy a krumplifőzelék. Mi a hihetetlenül egyszerű borsófőzeléket ajánljuk!

Címlapkép: Getty Images