Ha jól készíted, mindenki imádja: íme, az eredeti borsófőzelék recept - borsófőzelék rántással, borsófőzelék tejjel

HelloVidék   
  Megosztom
Ha jól készíted, mindenki imádja: íme, az eredeti borsófőzelék recept - borsófőzelék rántással, borsófőzelék tejjel

Megosztó étel a zöldborsófőzelék, de van olyan borsófőzelék recept, ami egyrészt pofon egyszerű, másrészt mindenki odáig van érte. A hagyományos ízek rajongóinak mutatjuk a nagymama eredeti receptje, a borsófőzelék rántással mellett, a borsófőzelék tejjel receptjét is.

Bárkivel előfordul, hogy megunja a divatos, felkapott ételeket, a világkonyhát és valami igazán hagyományos, egyszerű ételre vágyik. Térjünk vissza egy igazi klasszikushoz: a borsófőzelék gyermekkorunkból ismert ízvilágához. A borsófőzelék recept legjobb tulajdonsága, hogy nagyon könnyű elkészíteni, mindössze néhány percig kell a tűzhely fölött állnunk. Készüljön a borsófőzelék rántással, vagy épp tejjel, a zöldborsó főzelék rendkívül könnyen elkészíthető.

Hozzávalók

  • 1 kg zsenge zöldborsó
  • 2 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek cukor
  • 1 csokor friss petrezselyem

Hogyan keszul a borsofozelek?

A zöldborsófőzelék elkészítéséhez felkockázzuk a hagymát, fokhagymát, sózzuk, majd egy kevés olajon megdinszteljük. A hagymára ráöntjük a borsót, annyi vízzel felöntjük, amennyi majdnem ellepi. Sót, borsot, cukrot adunk hozzá, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A borsófőzelék tejjel készül: az alaphoz hozzáadjuk a tejet és a felaprított petrezselymet. A borsofozelek besűrítéséhez egy kevés olajon lisztet pirítunk, majd a borsó levéből hozzákeverünk néhány kanállal. A simára kevert rántást visszaöntjük a fazékba és egy utolsó forralást követően kész is a zöldborsó főzelék.

A borsófőzelék hány kalória?

100g zöldborsó 84 kcal-t tartalmaz, ami nagyon alacsonynak számít. A zöldborsó főzelék magasabb tápértékű elemei a liszt, a cukor és a tej. A recepthez használhatunk sovány tejet (44 kcal/dl), valamint a cukrot (egy evőkanál kb. 56 kcal) nyugodtan elhagyhatjuk, ha a zöldborsó zsenge és édes. A borsófőzelék recept egyetlen elhanyagolhatatlan hozzávalója a liszt, amiben viszont van kalória: 100g liszt 364 kcal, de ez a zöldborsó főzelék recept csak egy evőkanálnyit kér.

A borsófőzelék mellé mi illik?

A borsófőzelék mellé rengeteg mindent tálalhatunk. Illik hozzá a tojás, a hús és más zöldségek is. A zöldborsó főzelék édeskés ízvilága sós körítést igényel: ebben az esetben sült csirkecombot vagy fasírtot, illetve köményes bébirépát ajánlunk, amiknek szintén nagyon könnyű és gyors az elkészítése.

  • Csirkecomb és bébirépa: Válasszunk tetszőlegesen alsó- vagy felsőcombokat. A húst egyszerűen csak dörzsöljük be olajjal és ételízesítő fűszerkeverékkel, majd 180°-on lefóliázva süssük egy órán át. A megpuhult húst fóliázzuk le és pirítsuk még 30 percig. A zöldborsó főzelék és a frissen sült hús jól kiegészítik egymást. A bébirépát 10 percig süssük serpenyőben egy kevés olajon, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hintsük meg őrölt köménnyel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

borsófőzelék

borsófőzelék recept

rántás

főzelék

recept

receptek

gasztro

borsó