Ha jól készíted, mindenki imádja: íme, az eredeti borsófőzelék recept - borsófőzelék rántással, borsófőzelék tejjel

HelloVidék   
  Megosztom
Ha jól készíted, mindenki imádja: íme, az eredeti borsófőzelék recept - borsófőzelék rántással, borsófőzelék tejjel

Megosztó étel a zöldborsófőzelék, de van olyan borsófőzelék recept, ami egyrészt pofon egyszerű, másrészt mindenki odáig van érte. A hagyományos ízek rajongóinak mutatjuk a nagymama eredeti receptje, a borsófőzelék rántással mellett, a borsófőzelék tejjel receptjét is.

Bárkivel előfordul, hogy megunja a divatos, felkapott ételeket, a világkonyhát és valami igazán hagyományos, egyszerű ételre vágyik. Térjünk vissza egy igazi klasszikushoz: a borsófőzelék gyermekkorunkból ismert ízvilágához. A borsófőzelék recept legjobb tulajdonsága, hogy nagyon könnyű elkészíteni, mindössze néhány percig kell a tűzhely fölött állnunk. Készüljön a borsófőzelék rántással, vagy épp tejjel, a zöldborsó főzelék rendkívül könnyen elkészíthető.

Hozzávalók

  • 1 kg zsenge zöldborsó
  • 2 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek cukor
  • 1 csokor friss petrezselyem

Hogyan keszul a borsofozelek?

A zöldborsófőzelék elkészítéséhez felkockázzuk a hagymát, fokhagymát, sózzuk, majd egy kevés olajon megdinszteljük. A hagymára ráöntjük a borsót, annyi vízzel felöntjük, amennyi majdnem ellepi. Sót, borsot, cukrot adunk hozzá, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A borsófőzelék tejjel készül: az alaphoz hozzáadjuk a tejet és a felaprított petrezselymet. A borsofozelek besűrítéséhez egy kevés olajon lisztet pirítunk, majd a borsó levéből hozzákeverünk néhány kanállal. A simára kevert rántást visszaöntjük a fazékba és egy utolsó forralást követően kész is a zöldborsó főzelék.

A borsófőzelék hány kalória?

100g zöldborsó 84 kcal-t tartalmaz, ami nagyon alacsonynak számít. A zöldborsó főzelék magasabb tápértékű elemei a liszt, a cukor és a tej. A recepthez használhatunk sovány tejet (44 kcal/dl), valamint a cukrot (egy evőkanál kb. 56 kcal) nyugodtan elhagyhatjuk, ha a zöldborsó zsenge és édes. A borsófőzelék recept egyetlen elhanyagolhatatlan hozzávalója a liszt, amiben viszont van kalória: 100g liszt 364 kcal, de ez a zöldborsó főzelék recept csak egy evőkanálnyit kér.

A borsófőzelék mellé mi illik?

A borsófőzelék mellé rengeteg mindent tálalhatunk. Illik hozzá a tojás, a hús és más zöldségek is. A zöldborsó főzelék édeskés ízvilága sós körítést igényel: ebben az esetben sült csirkecombot vagy fasírtot, illetve köményes bébirépát ajánlunk, amiknek szintén nagyon könnyű és gyors az elkészítése.

  • Csirkecomb és bébirépa: Válasszunk tetszőlegesen alsó- vagy felsőcombokat. A húst egyszerűen csak dörzsöljük be olajjal és ételízesítő fűszerkeverékkel, majd 180°-on lefóliázva süssük egy órán át. A megpuhult húst fóliázzuk le és pirítsuk még 30 percig. A zöldborsó főzelék és a frissen sült hús jól kiegészítik egymást. A bébirépát 10 percig süssük serpenyőben egy kevés olajon, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hintsük meg őrölt köménnyel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

borsófőzelék

borsófőzelék recept

rántás

főzelék

recept

receptek

gasztro

borsó