Céklasaláta tippek mindenkinek: nyers céklasaláta, almás céklasaláta, majonézes céklasaláta, céklasaláta télire

HelloVidék 2020. november 17. 16:35
Nyers céklasaláta vagy savanyú céklasaláta télire? Mutatjuk, hogyan készülnek a céklasaláta receptek egyszerűen: íme a majonézes céklasaláta és az almás céklasaláta recept.

Ha ősz, akkor céklaszezon: nincs is szebb a friss, lilás, mélybordó gumóknál, amelyek mindent beszíneznek, amihez csak hozzáérnek. Habár sok kisgyerek pont emiatt a tulajdonsága miatt nem kedveli a céklát, felnőttként tudjuk, hogy ez a zöldség rendkívül egészséges: tele van vitaminokkal és hasznos ásványianyagokkal, sőt, savanyúságként is jó hatással van emésztésünkre, immunrendszerünkre. Cikkünkben 4 hihetetlenül egyszerű céklasaláta recept kerül bemutatásra, amelyeket bármikor, rövid idő alatt elkészíthetünk. Neked melyik a kedvenced?

Nyers céklasaláta

1. Nyers céklasaláta recept

Hozzávalók

  • 4 db cékla
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 csokor zellerzöld
  • 4 ek fehérborecet
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek akácméz
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése

  1. Mossuk, hámozzuk meg a céklát és reszeljük le nagylyukú reszelőn. Pucoljuk meg és aprítsuk a lilahagymát nagyon finomra. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zsenge zellerzöldet is.
  2. Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, ízesítsük mézzel, ecettel, olívaolajjal, sóval és borssal.
  3. Tálalás előtt egy órára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek!
Majonézes céklasaláta

2. Majonézes céklasaláta zellerrel

Hozzávalók

  • 4 db cékla
  • 2 db szárzeller
  • 8 ek majonéz
  • 2 ek torma
  • 2 dl natúr joghurt
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése

  1. A megmosott, meghámozott céklát reszeljük le nagylyukú reszelővel, a zellert szintén tisztítsuk meg és aprítsuk késsel finomra.
  2. Adjuk hozzá a majonézt, a joghurtot és a fűszereket, keverjük össze alaposan, majd hűtsük le tálalás előtt!

3. Almás céklasaláta recept

Hozzávalók

  • 2 db cékla
  • 3 db alma
  • 6 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 1 ek akácméz
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 fél citrom leve
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése

  1. Hámozzuk meg és reszeljük le az almát és a céklát, majd adjuk hozzá a mézet, citromlét, mustárt, joghurtot és majonézt.
  2. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze alaposan, tálalás előtt hagyjuk állni a hűtőben 1 órát.
Céklasaláta télire

4. Tartós céklasaláta télire

Hozzávalók

  • 6 fej cékla
  • 1,5 l víz
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 6 ek kristálycukor
  • 3 ek só
  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítése

  1. Mossuk meg a céklát, majd főzzük meg tiszta vízben héjastól (1 óra). Ha kész, vegyük ki a céklákat a vízből, hagyjuk kihűlni.
  2. A cékla főzőlevébe tegyük bele a sót, a cukrot és a fehérborecetet, majd forraljuk össze.
  3. Hámozzuk meg a céklát és szeleteljük őket vékonyra (maximum 0,5 cm/szelet). Tegyük őket az előre kifőzött befőttesüvegekbe.
  4. Öntsük fel mindegyik üveget a céklás lével, majd egy nagyon kicsi csipet nátrium-benzoáttal hintsük meg mindet. Zárjuk le őket légmentesen és mehetnek is a pincébe!

Címlapkép: Getty Images