Fogadjunk, eddig te is rosszul készítetted: ezen az apró trükkön múlik a tökéletes kávé

HelloVidék 2024. január 23. 15:01

Ha még nem sikerült elkészíteni otthon a tökéletes kávét, ami pont olyan ízletes, mint a kedvenc kávézónkban, akkor még ne csüggedjünk. Simán lehetünk a család profi baristája, csak néhány apró szabályt kell szem előtt tartanunk. Egy friss tanulmány szerint, a tudósok most fedezték fel a tökéletes csésze kávé elkészítésének titkát. Hogy mi lehet ez? Most kiderül!

Először is: valóban egészséges a kávéfogyasztás?

Ahogy arról korábbi cikkünkben már írtunk: a koffein emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásai jól dokumentáltak, hiszen miután a véráramba került, számos élettani folyamathoz hozzájárul – ezek között az egyik kulcsfontosságú hatása az adenozin receptorok blokkolása. Az adenozin egy biokémiai közvetítő molekula, amely a fáradtságot és az álmosságot jelzi a szervezet számára. Amikor az adenozin szintje megnő, az agy jelez a testnek, hogy szükség van pihenésre. A koffein ezzel ellentétesen működik, blokkolja az adenozin receptorokat, így növelve bennünk az ébrenlét érzését.

A koffein az éberség biztosítása mellett serkenti a kortizol és az adrenalin felszabadulását, ami növeli a vérnyomást, gyorsítja a szívverést és fokozza az anyagcserét - ezek a hatások együttesen adják a koffein stimuláló tulajdonságait. Számos tudományos kutatás számolt be a kávézás egészségügyi hatásáról, azonban ezek többsége is valójában a koffeinről szóltak: egyes kutatási eredmények szerint a koffeinfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a Parkinson-kór, a vastagbéldaganat és a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

A legfrisseb kisemlősökön végzett vizsgálatok alapján a kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a rendszeres koffeinbevitel javítja az információkódolás folyamatát, pozitívan befolyásolhatja a kognitív hanyatlást, ezért hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is. A koffeinfogyasztás egészségügyi előnyei és kockázatai természetesen további kutatásokat igényelnek, de a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a mérsékelt koffeinbevitelnek, számos potenciális pozitív hatása lehet az emberi szervezetre.

Az sem mindegy, hogy készítjük el

A Matter folyóiratban publikált tanulmány szerint, az egész kávébabhoz vizet adva fokozhatjuk az ital ízét, és csökkenthetjük a kidobott kávé mennyiségét. A kutatás szerint a kávédarálás során nagy mennyiségű statikus töltés keletkezik. A külső víz hozzáadása csökkenti ezt a töltést az őrlés során, és elősegíti a részecskék csomósodását.

Milyen hibákat vétenek még a házi baristák?

Gazdag és zamatos, csábító illatával a kávé elegendő ok arra, hogy reggel kiguruljunk az ágyból. Valójában az igazi kávé szerelmesei számára semmi – sem a matcha, sem az angol reggeli tea – nem helyettesítheti ezt az italt. De néha az első korty túl gyenge, túl vizes, vagy nem elég ízes, és nem felel meg az elvárásainknak. Mi lehet a baj? Most annak jártunk utána, hogy mik a legtöbbet elkövetett főzési hibák a Martha Stewart korábbi cikke alapján.

A szemes kávé előőrlése

Ami az előre csomagolt zacskós őrölt kávét illeti: csak mondj nemet. Első számú szabály: mindig frissen őröld a kávét! Az őrölt kávé az őrlés után két perccel kezdi elveszíteni az ízét – képzeld el, milyen íze lesz két héttel később.

Régi kávé használata

Az állott babszemekkel is elvéthetjük a célt, ezért ellenőrizzük a pörkölés dátumát. A régi kávé oxidálódik, és elveszti aromás vegyületeit. Majdnem olyan lesz az íze, mint a kartonpapír. Persze, még mindig elfogyaszthatjuk, de nem lesz olyan jó az íze, mint frissen.

A bab tárolása a fagyasztóban

Bármilyen meglepőnek tűnik, sokan logikusnak tartják, hogy a pörkölt szemes kávét a fagyasztóban tárolják. Persze ez nagyon nagy hiba. A fagyasztó befolyásolja a bab nedvességszintjét, tönkretéve az eredeti intenzív ízeket. A legjobb, ha a babot olyan tartályban tároljuk, amely megvédi a levegőtől és a nedvességtől.

Rossz minőségű víz használata

A kávé 98 százaléka víz, tehát a főzési folyamat kulcsfontosságú eleme. Ha a víz íze jó, akkor a kávé is jobb minőségű lesz. De általában, ha olyan területen élünk, ahol a helyi víz íze jó vagy semleges, nincs szükség szűrt vízre. Viszont, ha keményebb a víz, vagy van valamilyen mellékíze, érdemes egy vízszűrőt beszereznünk.

Piszkos kávéfőző használata

Ügyelj arra, hogy a használt szűrőket és kávézaccot kidob, és alaposan öblítsd le a berendezést, mielőtt a következő adagot lefőzöd. A kávéolaj hajlamos az edényben maradni, és ha nem tisztítják megfelelően, avas olaj íze lesz.

Elfelejted a készülék vízkőmentesítését

A megfelelő karbantartás a készterméket is befolyásolja. Tehát amikor az edény régi kávészagot áraszt, vagy barna lerakódások képződnek rajta, ideje vízkőteleníteni. Tipp: Ehhez keverj össze 1 csésze fehér ecetet és 1 evőkanál citromlevet az edényben, majd töltsd fel vízzel. Öntsd a tartályba, kapcsold be a kávéfőzőt, futtassd végig a főzési cikluson, majd öntsd ki. Ezután öblítsd át úgy, hogy ismét átfuttatod tiszta, hideg vízzel.

A kávé tárolása rossz edényben

A kávéfőzés után jobb, ha légmentesen záródó fémkancsóban tároljuk, nem pedig egy nagy nyílású üvegkancsóban. Ha a kávéfőzőhöz fémkancsó is tartozik, máris egy lépéssel előrébb jársz!

Címlapkép: Getty Images