Luxussá válik a reggeli kávézás? Eltűnhet a népszerű ital a magyarok konyhájából

HelloVidék   
  Megosztom
Luxussá válik a reggeli kávézás? Eltűnhet a népszerű ital a magyarok konyhájából

A kávézás világszerte az egyik legalapvetőbb élvezeti forrás: kávéval indul a reggel, kávézóban randizunk és egy kávé mellett a munkahelyi konfliktusokat is könnyebben kibeszéljük. De meddig tartható fenn ez az életstílus, és hogyan kávézhatnak még az unokáink is? Hogyan őrizhetjük meg és élvezhetjük a kávézás örömét évtizedek múlva is?

Ha nem változtatunk, az arabica kávé 2080-ra eltűnik

Az emberiség éléskamrája képtelen lépést tartani igényeinkkel. Már nem csak kávézók, de áruházak, sőt, néha divatmárkák is kínálnak saját márkás kávét. A fogyasztók száma nő, a termény pedig egyre csökken.

A kávétermelés egyszerre kívánja meg a 15-24 °C fok körüli hőmérsékletet és a kiegyensúlyozott, magas csapadékmennyiséget, amely azonban napról napra kevésbé fenntartható a globális felmelegedés miatt. A tendencia megállítása abban a választásban is rejlik, hogy fenntarthatóan kávézzunk. Ebben segít a Kifli.hu új saját márkája, az UBOMI, ami már nem csak kapszulás formában, hanem szemes kávéként is elérhető a kávé szerelmeseinek.

Kávéfogyasztási kultúránk milliók életét befolyásolja

Manapság már a legtöbb üzlet polcán fellelhető az úgy nevezett fair trade kávé, amely különböző jogosítványokkal szavatolja, hogy kávénk származása visszakövethető legyen, átlátható minősítési rendszerrel bírjon, például kizárja a termőföld kizsákmányolását, a hozzá köthető gyerekmunkát és a termelőknek etikus bért biztosítson. Ahogy Petr Chvojka, a Kifli anyacégének, a Rohlik saját márkás csoportjának vezetője nyilatkozott:

A Rohliknál tudjuk, hogy ügyfeleink számára fontos helyesen cselekedni, és ez ugyanolyan fontos nekünk is. Azon dolgozunk, hogy a bolygó és az emberiség jövője iránti elkötelezettségünket a következő generációk is megtapasztalhassák.

3+1 tipp egy igazán jóleső kávézásért

1. Keresd a Rainforest, azaz zöld béka tanúsítványt!

Az UBOMI kávé Rainforest Alliance tanúsítvánnyal rendelkezik. Ha ezt a kávét vásárolod, azzal te is kiállsz az esőerdők kizsákmányolása ellen, és élhető alternatívát kínálsz a mezőgazdaság tisztességes és környezetbarát előmozdítására!

2. Ne a drágát vedd, hanem a jót!

Tökéletes íz, megfizethető áron? Egyáltalán nem elrugaszkodott elvárás, ha az UBOMI ár-érték arányát vesszük alapul. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az UBOMI lassú dobos pörkölésű kávé, amelyet maximum 210 °C fokon, 20 percig őrölnek, ellenben az ipari forrólevegős őrléssel, amely mindössze 90 másodpercig tart. Ennek is köszönhető, hogy az UBOMI kávék aromásak, hiszen a kávészemek kibontakozhatnak az őrlés során.

3. Ha kapszulás, akkor lebomló!

A többek között Brazíliából, Etiópiából, Kolumbiából érkező UBOMI kapszulás kávék a Kifli.hu exkluzív termékei, amelyek 100%-ban komposztálhatóak otthon. A bioalapú cellulózból és növényi olajokból származó természetes anyagból készülő kapszulákért a cég partnere, a Capsul-in-Pro felel, és ez az első olyan kapszula a piacon, amely TÜV-tanúsítvánnyal rendelkezik és otthoni komposztálásra is alkalmas.

+ 1 Higgy a szemednek!

Színes maszkok, törzsi jelképek, varázsige-szerű név - az UBOMI csomagolásában is már azokat a dél-amerikai termelői kultúrákat idézi, amelyek még tisztelettel, maximális odafigyeléssel bántak a kávécserjékkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávézás

arabica

kávé

kávézási szokások